Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tinerii romani au acces din aceasta vara la Certificatul european de abilitati antreprenoriale

0

Certificatul de abilitati antreprenoriale reprezinta un avantaj competitional pentru absolventii de liceu care se pregatesc sa-si inceapa cariera ca angajati sau antreprenori.

Certificatul ofera angajatorilor  garantia ca absolventii recrutati detin abilitati si competente pentru performantain mediul de business.

unnamed (2)

Incepand din acest an, tinerii din Romania au posibilitatea de a obtine Certificatul de abilitati antreprenoriale (Entrepreneurial Skills Pass – ESP). Realizat la nivel european cu sprijinul UE, programul are scopul de a oferi tinerilor absolventi acces la noi oportunitati profesionale si de a le facilita tranzitia de la educatie, la antreprenoriat sau angajare. Certificatuleste recunoscut in 26 de state si certifica elevi cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, care au derulat o activitate practica in domeniul antreprenoriatului obtinand cunostintele, abilitatile si competentele necesare pentru a incepe un business propriu sau pentru a se angaja cu succes.

ESP a fost lansat oficial  in cadrul competitiei europene de antreprenoriat pentru tineri JA-YE Company of the Year, organizata de Junior Achievement – Young Enterprise, Europa la Tallinn, Estonia, in perioada 22-25 iulie. Elevii implicati in programul ESP beneficiaza de o experienta antreprenoriala reala, invatand prin activitati practice sa transforme ideile lor inovative intr-o afacere pilot, sa-si dezvolte abilitatile de gestionare a finantelor proprii sau ale unei afaceri prin interactiune cu profesionisti din mediul de afaceri.

Certificatul poate fi obtinut de elevi cu varste cuprinse intre 15 si 20 de ani, care participa la programele de antreprenoriat pentru liceu, derulate de Junior Achievement. Programul presupune infiintarea unei companii pilot, urmata de o examinare la nivel international a abilitatilor antreprenoriale si a competentelor necesare pentru a incepe un business propriu sau pentru implicarea cu succes in dezvoltarea unei afaceri.

Faptul ca li se ofera o forma standardizata de recunoastere a abilitatilor si competentelor antreprenoriale le confera elevilor un avantaj competitional la intrarea pe piata muncii. In acelasi timp, angajatorii care recunosc ESP beneficiaza de un standard certificat la nivelul Uniunii Europene, ce satisface cerinta lor de a avea angajati bine pregatiti.

In ultimii ani, educatia antreprenoriala a fost sustinuta la cel mai inalt nivel de catre Comisia Europeana: „Investind in educatie antreprenoriala, Europa face cea mai profitabila investitie. Fie ca vor fonda companii sau ca vor infiinta intreprinderi sociale, tinerii care beneficiaza de educatie antreprenoriala dezvolta cunostinte de business, precum si atitudini si abilitati esentiale, incluzand creativitate, spirit de initiativa, tenacitate, abilitatea de a lucra in echipa, evaluarea riscurilor si responsabilitatea”. (Planul de actiune pentru Antreprenoriat 2020, Comisia Europeana). Potrivit documentului, fiecare tanar trebuie sa treaca printr-o experienta antreprenoriala practica inainte de a iesi din sistemul de invatamant.

Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europe, cel mai mare furnizor de programe de educatie antreprenoriala din Europa, si-a unit eforturile cu Camera Economica Federala a Austriei, CSR Europa si Fundatia Daneza pentru Antreprenoriat – Young Enterprise pentru a raspunde acestei nevoi de educare a tinerilor. Proiectul este co-finantat de Comisia Europeana.

Certificatul de abilitati antreprenoriale a fost demarat ca proiect pilot  in anul scolar 2013-2014 in 15 tari*

*(Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Norvegia, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia, Marea Britanie)

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.