Tinerii implicati in comunitate aduc schimbari pozitive si de IMPACT / Active Citizens

0

13 proiecte în beneficiul comunităţii propuse de membrii cluburilor de iniţiativă comunitară pentru tineri IMPACT vor primi sprijin pentru implementare din partea British Council, în cadrul proiectului „Active Citizens”. Peste 1000 de tineri participanţi au învăţat să scrie şi să implementeze proiecte în beneficiul comunităţii prin intermediul proiectului „Active Citizens” şi au fost încurajaţi să îşi pună în practică toate cunoştinţele de cetăţenie activă dobândite. Tinerii au identificat nevoi specifice comunităţilor din care provin şi au propus proiecte de acţiune socială ce pot soluţiona aceste nevoi.

Juriul format din reprezentanţi ai British Council şi ai Fundaţiei Noi Orizonturi, alături de trei reputaţi jurnalişti – Cristina Bazavan (Tabu), Iaromira Popovici (Dilema Veche) şi Cristi Lupşa (Decât o Revistă) – a selectat 12 proiecte din cele 39 de propuneri depuse de tinerii din cluburile IMPACT. Cel de-al 13-lea proiect câştigător a fost desemnat prin intermediul reţelei Facebook.

Iniţiativele care vor beneficia de sprijin financiar din partea British Council sunt: „Provoacă tineretul pentru a schimba comunitatea!” (Clubul IMPACT Național, Colegiul Național Iași, jud. Iași), „Prietenii mei de la Pollicino” (Clubul IMPACT New Life, Cole giul Economic Hermes, Petroșani, jud. Hunedoara), „BOOK-iniștii Reading Club” (Clubul IMPACT 36 CreActorii, Școala „Vasile Conta”, Iași, jud. Iași), „În jurul pianului” (Clubul IMPACT Școala cu cls. I-VIII nr. 30, Școala cu cls. I-VIII nr. 30, Timișoara, jud. Timiș), „Meșteșugul e brățară de aur” (Clubul IMPACT 4 You, Grupul Școlar Economic de Turism Iași, jud. Iași), „Un tânăr sănătos, un cetățean activ!” (Clubul IMPACT Bârnova, Bârnova, jud. Iași), „Forţa raţiunii vs. raţiunea forţei” (Clubul IMPACT Mușatinii, Grupul Școlar „Vasile Sav”, Roman, jud. Neamț), „Digul speranței” (Clubul IMPAC T Temerarii, Școala de Arte și Meserii Adjudeni, jud. Neamț), „Grădina culturală Bârnova”, (Clubul IMPACT Bârnova, Bârnova, jud. Iași), „Fii tu primul ajutor!” (Clubul IMPACT Decebal, Colegiul Tehnic Decebal, Drobeta Turnu Severin, jud. Mehedinți), „Blidul de lemn” (Clubul IMPACT Români cu normă întreagă, Școala Generală „I.G.Duca”, Petroșani jud. Hunedoara), „Servește orașul” (Clubul IMPACT 1 Lupeni, Lupeni, jud. Hunedoara), „Pe urmele violenței” (Clubul IMPACT Shakespeare, Liceul Teoretic „W. Shakespeare”, Timișoara, jud. Timiș).

„Numărul mare de proiecte primite este un indicator al faptului că ne-am atins scopul, şi anume, să motivăm numeroşi tineri să demonstreze că pot fi cetăţeni activi responsabili, gata să se implice, în mod voluntar, în interesul comunităţii lor”, a declarat Alina Constantinescu, Governance Projects Manager, British Council România. „Ne bucurăm că în urma procesului de jurizare au ieşit câştigătoare proiecte care vor acoperi o tematică foarte diversă: ecologie, protecţie socială, dialog intercultural, educaţie pentru sănătate etc.”, a adăugat Alina Constantinescu.

„Am citit toate proiectele cu o curiozitate jurnalistică, păstrând în minte întrebarea: pot schimba comunitatea aceste idei?”, a mărturisit Cristina Bazavan, Redactor-şef Tabu. „Sunt două proiecte care mi-au plăcut în mod deosebit, unul pentru atenţia redactării, altul pentru ideea simplă dar cu mare impact în comunitate şi mi-am promis, de când citeam, că o sa le acord sprijinul meu. Experienţa aceasta m-a făcut să-mi dau seama cât de importante sunt trainingurile pentru scrieri de proiecte şi pentru înţelegerea ideei «ce proiect facem?». E nevoie de un exerciţiu special pentru a parcurge drumul de la «a-mi dori mie binele şi a căuta să-mi ating scopul» până la «a căuta să construieşti ceva în societate, într-un mod sustenabil, eficient»”, a completat Cristina Bazavan.

„O societate implicată se crează în timp, interacționând unii cu alții, învățând unii despre alții, descoperind – uneori cu surprindere – că avem mult mai multe trăiri și experiențe umane în comun decât credeam”, a spus Cristi Lupşa, editor Decât o Revistă. „E bine că elevii și liceeni din cluburile IMPACT află acest adevăr la o vârstă fragedă – și e limpede din propunerile lor că o fac. Entuziasmul cu care cred în capacitatea fiecăruia dintre noi de a construi ceva mai bun s-ar putea să fie molipsitoare. Sper din suflet să fie”, a adăugat Cristi Lupşa.

„Active Citizens este o iniţiativă cu impact, lucru dovedit de numărul mare de propuneri de proiecte în serviciul comunităţii depuse de tineri,” a declarat Alexandra Ioan, Manager de proiect Fundaţia Noi Orizonturi. „Acest lucru ne arată că tinerii sunt capabili să identifice nevoile din comunităţiile lor şi, mai mult decît atât, sunt hotărâţi să acţioneze, găsind soluţii eficiente şi creative pentru aceste probleme şi aducând o schimbare pozitivă în comunitate şi un model de comportament civic pentru cei mici şi cei mari”, a adăugat Alexandra Ioan.

Criteriile de selecție ale proiectelor au urmărit claritatea şi realismul nevoii identificate în comunitate, modul de prezentare şi scriere a proiectului, ingeniozitatea soluţiei propuse şi originalitatea abordării şi expunerii, impactul pe termen scurt şi lung al proiectului, inventivitatea şi realismul dovedite în modalităţile de asigurare a sustenabilităţii financiare pe termen lung, modul de implicare a membrilor echipei şi a partenerilor în proiect, modalităţile de asigurare a vizibilităţii proiectului în comunitate.

British Council în parteneriat cu Fundaţia Noi Orizonturi organizează în România proiectul internaţional „Active Citizens”, pentru educarea tinerilor în domeniul cetăţeniei active. Proiectul derulat de cei doi parteneri vizează responsabilizarea tinerilor pentru a acţiona în comunităţile lor, prin dezvoltarea de competenţe în scrierea şi implementarea de proiecte în folosul comunităţii. „Active Citizens” se desfăşoară la nivel naţional, în 63 de cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri IMPACT, din şase judeţe (Cluj, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Neamţ şi Timiş), reunind  peste 1000 de tineri participanţi. „Active Citizens” va continua cu implementarea celor 13 proiecte în beneficiul comunităţii câştigătoare şi cu un schimb de experienţă internaţional.

*****

Despre proiectul Active Citizens

Proiectul Active Citizens este unul dintre programele regionale dezvoltate de British Council. El se desfăşoară simultan în Europa de Nord (Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia), în Marea Britanie, în Europa Centrală şi de Est (Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, România), în ţările balcanice (Bosnia, Croaţia, Serbia, Kosovo, Macedonia), în ţările baltice (Estonia, Letonia) şi în ţările de la Marea Neagră (Ucraina, Armenia, Azerbaijan şi Georgia).

În fiecare dintre aceste ţări, British Council a ales ONG-uri locale, împreună cu care  realizează activităţile din cadrul proiectului. British Council România a selectat ca parteneri Fundaţia Noi Orizonturi, pentru a implementa proiectul Active Citizens în rândul tinerilor, şi Fundatia Policy Center for Roma and Minorities, pentru dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor de cetăţenie activă în rândul comunităţii de rromi.

Despre Programul IMPACT

Programul IMPACT dezvoltat de Fundaţia Noi Orizonturi (FNO) constă în cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri. IMPACT dezvoltă componenta de educaţie prin serviciu în folosul comunităţii, unul dintre domeniile principale de activitate ale FNO. Educaţia prin serviciu în folosul comunităţii este un instrument prin care tinerii învaţă să conceapă şi să pună în practică proiecte în folosul comunităţii. FNO găzduieşte o reţea de peste 160 de cluburi de iniţiativă comunitară IMPACT la nivel naţional. În prezent, reţeua cluburilor IMPACT are peste 3600 de tineri membri activi (copii şi tineri cu vârsta între 12 şi 18-19 ani ), alături de 524 de lideri voluntari (profesori, studenţi, preoţi, asistenţi sociali).

British Council este organizaţia internaţionala a Marii Britanii pentru relaţii culturale şi educaţionale care oferă oamenilor de pretutindeni o deschidere către creativitatea şi realizarile britanice şi stabileşte relaţii durabile între Marea Britanie şi alte ţări. Activitatea sa este axată în special pe domeniile educaţie, limba engleză şi artă. British Council este o organizaţie apolitică ce se bucură de o strânsă colaborare cu guvernul britanic. Pentru mai multe informaţii despre activitatea British Council în România, vizitaţi: www.britishcouncil.ro.

Fundaţia Noi Orizonturi (FNO) – înfiinţată în anul 2000 – este o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în Lupeni, judeţul Hunedoara. Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, dezvoltând abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societaţii. FNO a creat două programe de educaţie nonformală adresate tinerilor: Programul VIAŢA (un program de educaţie prin aventură, constând în tabere anuale pentru copii în staţiunea Straja) şi Programul IMPACT (cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri). FNO derulează programe de educaţie nonformală la nivel naţional şi internaţional, adresate cu precădere tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. Metodele de lucru utilizate în cadrul programelor FNO sunt educaţia prin serviciu în folosul comunităţii (service learning) şi educaţia prin aventură (adventure education). În 2006 Fundaţia Noi Orizonturi a primit diploma de excelenţă din partea Autorităţii Naţionale pentru Tineret, ca recunoaştere a meritelor Programului IMPACT, iar la Gala Premiilor în Educaţie 2010 a primit premiul doi la secţiunea „ONG-ul anului în domeniul educaţiei” pentru excelenţa programelor educaţionale dezvoltate. Pentru mai multe informatii despre programele FNO, vizitati: www.noi-orizonturi.ro, www.tabara-viata.ro, www.facebook.com/FundatiaNoiOrizonturi.

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.