Tinerii europeni folosesc cunostintele STEM pentru a rezolva probleme reale ale lumii

0

Incurajarea tinerilor europeni catre cariere in domeniile STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) este esentiala pentru a se asigura formarea de experti calificati si pregatiti pentru profesiile high-tech necesare pentru rezolvarea provocarilor energetice viitoare.  Pentru a stimula aceasta tendinta, Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europe si ExxonMobil deruleaza programul educational Sci-Thech Challenge in scopul incurajarii  tinerilor sa se orienteze catre cariere in domeniile STEM.

Finalisti Sci-Tech 2015

“Este crucial sa crestem interesul si educatia in domeniile STEM. Nu numai pentru a reduce actualul decalaj de competente din Europa, ci si pentru a consolida capacitatea tinerilor de a patrunde pe piata locurilor de munca ale viitorului”, a spus Caroline Jenner, CEO al JA-YE Europa.

In perioada  21-23 aprilie, peste 50 de elevi din noua tari europene[1] au participat la a sasea editie anuala a Sci-Tech Challenge, eveniment desfasurat anul acesta la Bucuresti. Participantii s-au calificat castigand finala nationala Sci-Tech Challenge in tarile lor. Echipele de elevi au avut la dispozitie 24 de ore pentru a dezvolta o solutie inovatoare de reducere a emisiilor de carbon pentru organizarea concursului Eurovision 2015. Depasind barierele de limba si de cultura, liceenii au aplicat cunostintele STEM, creativitatea si abilitatile lor antreprenoriale pentru a raspunde acestei provocari.

Echipa castigatoare, formata din Juliette Duval (Franta), Lauren Sillis (Belgia), Jack Francis (Marea Britanie), Mattia Fusetti (Italia) si Arkadiusz Przywecki (Polonia), a fost aleasa in baza spiritului lor de echipa, abilitatilor excelente de prezentare si ideii inovatoare remarcabile. Conceptul ”Covorul magic” reprezinta o inventie tehnologica ce produce energie cu ajutorul fortei de frecare statice si care reduce, in acelasi timp, consumul de energie prin numarul oamenilor ce vor urmari concursul Eurovision de acasa, din fata televizorului. De asemenea, prin montarea unor ecrane mari in orasele din Europa si a unor ”covoare magice”, echipa a sugerat ca energia va putea fi produsa prin simpla deplasare a spectatorilor.

”A fost o adevarata provocare sa lucrez intr-o echipa formata din elevi din diferite tari, cu diferite culturi si cu care am interactionat pentru prima data. De asemenea, a fost o provocare sa alegem impreuna solutia cea mai potrivita, pentru ca toti am avut multe idei. Cineva a sugerat sa facem un proiect social, altcineva a venit cu propunerea sa ne gandim la trafic, iar pana la urma am decis sa construim un sistem care sa le imbine pe toate”, a spus Jack Francis, membru in echipa de pe locul I, aspirant la o cariera de inginer chimist

Romania a fost reprezentata la Sci-Tech Challenge de cinci elevi constanteni. ”In master planul realizat de echipa mea, numit Phoenix, am propus reducerea emisiilor de CO2 si a costurilor economice ale concursului Eurovision. Vrem sa incurajam oamenii sa vina la Viena cu trenul si sa urmareasca spectacolul pe ecrane mari, amplasate in spatii publice. De asemenea, ne-am gandit la un sistem  prin care sa economisim si sa generam energie in timpul concertelor, folosind tehnologii inovatoare”, a spus Andra Mantighian, eleva la Colegiul National Mircea cel Batran din Constanta, parte din echipa clasata pe locul al II-lea.

Lansat in anul 2010, proiectul Sci-Tech Challenge invita tinerii cu varste intre 15 si 18 ani sa abordeze provocarile sociale si energetice prin metode stiintifice si tehnologice inovatoare. Programul anual a implicat pana in prezent peste 1.500 de voluntari ExxonMobil si peste 45.000 de elevi din Europa.

In contextul in care Comisia Europeana subliniaza necesitatea cresterii competentelor in discipline STEM, Sci-Tech Challenge incurajeaza tinerii europeni sa-si construiasca un viitor in aceste domenii.

Vigdis Anderson, o participanta din Norvegia la competitia Sci-Tech Challenge 2012 a impartasit modul in care experienta i-a schimbat viata si i-a oferit noi oportunitati. „Experienta cu JA-YE s-a dovedit a fi inceputul unei calatorii incredibile spre implinirea visului de a deveni un leader creativ si inspirational.”

Implicand in proiect angajati experimentati cu exemple de cariere de succes, ExxonMobil sprijina in mod activ tinerii sa inteleaga importanta vitala a competentelor STEM pentru profesii captivante, care vor ajuta omenirea sa raspunda provocarilor energetice ale viitorului.

”Prin Sci-Tech ne propunem sa inspiram studentii sa se indrepte catre cariere in domeniile STEM. Noi credem ca solutia pentru provocarile energetice mondiale se afla in tehnologie si inovare. Abilitatile STEM, inovarea si creativitatea sunt componente importante ale proiectului Sci-Tech si sunt abilitati pe care studentii le folosesc sa rezolve provocarea competitiei”, a spus Susanne Huefner, coordonator regional de comunicare al ExxonMobil.


[1] Marea Britanie, Franța, Italia, Belgia, Norvegia, Olanda, Polonia, România și Rusia

Despre autor

avatar

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate anual de peste 200.000 de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. Mai multe informatii pe www.jaromania.org.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.