Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tinerii din diaspora trag un nou semnal de alarmă înainte de turul II „VREM SĂ VOTĂM!”

0

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Fundația C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor și Absolvenților Români) solicită Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Biroului Electoral Central (BEC) și tuturor celorlalte instituții abilitate ale Statului Român să dispună de urgență adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru ca toți cetățenii României cu drept de vot să își poată exercita acest drept garantat prin Constituție, indiferent dacă aceștia se află în țară sau în străinătate. Această solicitare este susținută de societatea civilă din diaspora și din România, precum și de cei peste 4.000 de semnatari ai Petiției pentru respectarea dreptului la vot al cetățenilor români (http://www.fundatiacaesar.ro/petitie/), iniţiată de LSRS și C.A.E.S.A.R, și depusă în această dimineață la sediul MAE din București.

paris6

Dorim să aducem în atenția autorităților că deciziile luate până în prezent cu privire la fluidizarea votului în cel de-al doilea tur de scrutin nu sunt nici pe departe suficiente. Creșterea numărului de cabine de vot la maximum șapte, în paralel cu creșterea numărului de ștampile și posibilitatea de a descărca de pe internet declaraţiile pe proprie răspundere sunt măsuri care, deși răspund în parte solicitărilor noastre formulate după primul tur de scrutin, nu vor avea un impact semnificativ în zonele cu număr mare de votanți, așa cum se așteaptă la Hamburg, Londra, München, Paris, Stuttgart, Torino, Viena și în alte comunități din diaspora.

Cu maximă seriozitate și responsabilitate, tragem un puternic semnal de alarmă cu privire la necesitatea de a acționa cât mai curând, cât încă mai este timp, pentru asigurarea condițiilor optime de votare în data de 16 noiembrie în toate comunitățile de români din străinătate. Este în interesul tuturor cetățenilor români din țară și de peste hotare, precum și a viitorului Președinte să existe un rezultat legitim după închiderea urnelor, fără umbră de îndoială asupra modului în care a decurs procesul de votare.

Amintim că după primul tur de scrutin LSRS a primit nenumărate sesizări din partea membrilor și voluntarilor din toată lumea cu privire la dificultățile întâmpinate de cetățenii care au dorit să-și exercite dreptul fundamental de a vota. Considerăm că este inadmisibil ca cetățenii României să nu își poată exercita dreptul democratic de a vota liber, civilizat și decent oriunde s-ar afla. Mai mult, pentru cel de-al doilea tur de scrutin, organizatorii beneficiază de experiența din precedentul tur și pot face estimări realiste ale prezenței la vot.

Astfel, pentru o desfășurare optimă a procedurii de votare în data de 16 noiembrie 2014, solicităm în continuare următoarele:

  1. Suplimentarea numărului secțiilor de votare din străinătate conform și proporțional cu numărul de cetățeni români cu drept de vot din fiecare comunitate. Solicităm să se facă publică în cel mai scurt timp posibil lista completă a secțiilor de votare.
  1. Suplimentarea personalului din secțiile de votare pe baza unor estimări realiste ale prezenței la vot, inclusiv pe baza datelor aferente primului tur de scrutin și având în vedere probabilitatea mare ca numărul alegătorilor să crească în cel de-al doilea tur de scrutin. LSRS își exprimă în continuare disponibilitatea de a participa prin observatori neutri la buna desfășurare a procesului electoral.
  1.  Să se acționeze nu doar în litera, ci și în spiritului Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României. Tuturor cetățenilor români care se află la secțiile de votare la ora 21:00, indiferent dacă se află fizic „în sala de vot” sau așteaptă la coadă, trebuie sa le fie permis exercitarea dreptului constituțional de a-și exprima opțiunea electorală.

În final, avem conștiința că cetățenii României din țară și din străinătate își asumă responsabilitatea civică ce le revine și înțeleg pe deplin valoarea exercitiului democratic la care au dreptul să ia parte. Atât orele petrecute în fața secțiilor de votare în data de 2 noiembrie 2014, cât și apelul sincer „vrem să votăm!” sunt dovezi clare și fără echivoc a atașamentului cetățenilor români față de principiile democratice și speranța reînnoită că, după 25 de ani de deziluzii, România se poate îndrepta către un viitor mai bun.

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acţiune. LSRS promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară. Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României. LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică și echidistantă.

Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români (C.A.E.S.A.R.) este un laborator de idei ce reunește specialiști români din țară și din străinătate, cu pregătire academică la nivel înalt și rezultate remarcabile în domeniul lor de activitate. Scopul C.A.E.S.A.R. este să coaguleze comunitatea experților români într-un proiect comun și de lungă durată, care vizează dezvoltarea sustenabilă a României. C.A.E.S.A.R. este un spațiu de afirmare și recunoaștere pentru specialiștii români din țară și de peste hotare, o platformă de cunoaștere în domenii prioritare pentru viitorul României și un cadru de acțiune civică la nivel local și național.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.