Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tinerii afla cum să nu devină victime ale traficului de persoane

0

Traficul de persoane este sclavia zilelor noastre. Deși legal sclavia a fost abolită în secolul XIX, unele estimări spun că mai mulți oameni sunt astăzi robiți decât acum două secole. Munca forțată încă există în Europa și în țările dezvoltate, dar principala formă de exploatare este cea sexuală.

 

România este țara care are cele mai multe victime ale traficului de persoane, multe dintre acestea fiind traficate de cunoștințe sau prieteni (48,1%), parteneri (9,9%), proxeneți (8,2%), alte rude (3,6%), vecini (3,6%) sau rude de gradul I (2,2%) (conform ANITP, 2018).

În acest context, Asociația eLiberare construiește de șapte ani o mișcare socială care se concentrează pe prevenirea traficului de persoane în România.

Mulțumită organizatorilor și deschiderii acestora, participarea eLiberare la Festivalul UNTOLD este un bun prilej de a discuta cu mii de tineri despre ce înseamnă traficul de persoane și cum pot aceștia recunoaște și evita situațiile de vulnerabilitate.

Voluntarii eLiberare vor fi în perioada 1 – 4 august 2019 la intrarea oficială a festivalului, din Parcul Central Cluj Napoca unde vor derula o serie de activități sub egida campaniei #InspirândLibertate.

Tinerii pot afla de asemenea ce trebuie să știe în cazul în care s-ar putea afla într-o situație de exploatare:

●      Să cunoască numărul de la misiunea diplomatică din țara de destinație înainte să plece din țară, la muncă sau în vacanță.

●      Să memoreze numărul de telefon al unei persoane de încredere.

●      Să aibă o parolă de siguranță. Parola de siguranță poate fi un cuvânt, o propoziție sau o frază care atunci când este rostită într-o convorbire cu o persoană apropiată, cu care s-a stabilit anterior parola, dă semnalul că are nevoie de ajutor.

●      Să știe numărul de urgență în țara în care urmează să călătorească.

”În contextul în care ne aflăm, este foarte important să fim la curent cu realitățile din jurul nostru, cu opțiunile pe care le avem în caz de nevoie și cu alternativele la metodele tradiționale de intervenție care pot da greș. Cu un număr semnificativ de cazuri de trafic de persoane, în țara noastră trebuie să existe o atitudine proactivă în prevenirea situațiilor de exploatare, precum și identificarea și combaterea acestora. De aceea, venim în întâmpinarea tinerilor la Untold pentru că ei nu sunt numai vulnerabili, dar sunt și parte a soluției”, declară Ioana Bauer, președintele asociației.

Dacă vii la UNTOLD, nu uita să treci pe la standul eLiberare! #inspirândLibertate

Asociația eLiberare este o mișcare socială împotriva traficului de persoane și a exploatării sexuale în România. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.