Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tineri din trei ţări Est-Europene fac cunoştinţă cu meşteşugurile tradiţionale româneşti

0

Fundaţia pentru Viitor organizează la Sânnicolau de Munte, judeţul Bihor, schimbul de tineri trilateral Meşteşuguri: purtătorii trecutului, provocările prezentului, perspectivele viitorului. Acesta are loc între 12. şi 19. aprilie 2014. şi implică 36 de tineri din România, Ungaria şi Slovenia.

 

Proiectul abordează trei probleme majore legate de meşteşuguri: indiferenţa tinerilor față de valorile tradiționale locale, importanța prezervării meşteşugurilor pentru a evita dispariţia multiculturalităţii europene şi posibilitatea de a exploata meşteşugurile ca surse de venit pentru a ieși din impas (şomaj, sărăcie).
Pe parcursul proiectului, participanții vor face cunoștință și vor experimenta diverse meşteşuguri și implicit se vor familiariza cu cultura locală și regională, vor căuta soluții pentru a salva aceste meșteșuguri de la dispariție şi pentru a le populariza în rândul tinerilor, vor căuta posibilități de a transforma aceste meserii în oportunități de afaceri, cu scopul de a asigura un nivel de trai decent pentru cei care le practică și o cale de ieșire din situația dezavantajată cu care se luptă.

De asemenea, tinerii vor participa la o zi rurală, pe parcursul căreia vor experimenta o zi tradițională a sătenilor locali: vor consuma alimente tradiționale, vor lucra în grădină sau în jurul casei, vor hrăni animalele. Scopul acestei zile este de a ajuta participanții să devină conștienți de valorile reale ale vieții.

Pe lângă aceastea, participanții vor stabili un dialog intercultural cu tinerii care provin din celelalte țări; vor cunoaşte folclorul lor, obiceiurile și tradițiile, gastronomia lor și în acest fel vor elimina prejudecățile în ceea ce privește celelalte țări și vor accepta mai ușor diversitatea culturală.

Proiectul se va baza mai ales pe metode de educare non-formale, precum ateliere de lucru, brainstorminguri și conversații masa rotundă. Varietatea programului are ca punct de plecare multitudinea de meşteşuguri pe care le experimentează participanții în timpul schimbului: olărit, împletit paie, ţesut și sculptură în lemn.

Mai multe informaţii vor fi publicate în mod continuu pe pagina de socializare a fundaţiei: https://www.facebook.com/forthefuturefoundation.
Proiectul este finanţat prin Programul Tineret în Actiune al Comisiei Europene, Acțiunea 1.1., Schimburi de tineri.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.