The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow

0

Viitorul Memoriei. Înțelegînd trecutul pentru un viitor mai bun

proiectul interdisciplinar, transnațional și „multi-oraș” care propune reactivarea memoriei Holocaustului în România, Cehia și Slovacia prin artă și media, anunță lansarea unei serii de evenimente organizate la București, Sighetu Marmației, Mediaș, Bratislava, Praga și Brno.

În 2018 s-au împlinit 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, ce a avut ca urmare desăvârșirea procesului de formare a statelor naționale. Pentru a celebra primul veac de Europa modernă, Uniunea Europeană a sprijinit, prin programul ”Europa pentru cetățeni” – Componenta 1 Memorie istorică europeană – 2018, o serie de proiecte despre rezistența împotriva regimurilor totalitare. Aceste proiecte încurajează toleranța, înțelegerea reciprocă, dialogul intercultural și reconcilierea, cu scopul de a cunoaște trecutul și de a construi viitorul, în special în vederea sensibilizării generației mai tinere.

Singurul proiect românesc selectat a fost depus de Asociația UMA ED ROMÂNIA din București și este intitulat „The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”. https://europapentrucetateni.eu/stiri/108-rezultatele-selectiei-pentru-componenta-1-memorie-istorica-europeana-2018. Conceput și curatoriat de Olga Ștefan, proiectul se concentrează pe înregistrarea mărturiilor pe tema rezistenței antifasciste a ultimilor supraviețuitori ai Holocaustului din cele trei țări sus-menționate, ca surse primare pentru producția filmului documentar ”Gestures of Resistance” și pentru organizarea unor ateliere de artă cu liceeni din Mediaș și Sighetu Marmației. O arhivă cuprinzătoare a cercetărilor şi produselor noastre culturale va putea fi accesată pe un website special creat. Ea va funcţiona ca un depozit de informaţii pentru a ajunge la un public global, în așa fel încât să putem educa un număr mai mare de oameni, decât cel pe care putem să-l atingem prin evenimente live.

În documentarul ”Gestures of Resisitance” vor fi prezentate în premieră mondială jurnale, desene și schițe realizate în perioada premergătoare și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest film documentar va avea premiera oficială la Bratislava, în cadrul Freedom Festival, și va fi proiectat într-o serie de evenimente în România, Cehia, Slovacia și difuzat la televiziune.

Formele de rezistență prezentate în ”Gestures of Resisitance” variază de la simpla supraviețuire (rezistența la moarte), forme individuale de solidaritate cu ceilalții, rezistență culturală și artistică, până la forme colective cum ar fi protestul civic, acțiuni interzise prin lege și chiar rezistența armată. Acest citat, care apare în documentar, prezintă abordarea politică, tematică și conceptuală a Olgăi Ștefan:

Obligația de a te angaja în rezistență începe atunci când oamenii sunt vătămați prin încălcarea drepturilor lor. Dacă rezistența se produce încă de la bun început, atunci se evită o luptă eroică mai târziu, pentru că aceia care încalcă drepturile omului sunt întotdeauna în minoritate și trebuie să li se arate limitele puterii lor în timp util, înainte de a fi prea târziu (…). Rezistența armată este o ultimă soluție (…). Rezistența poate lua forma disocierii, respingerii și protestului” (citat din 1978, Simon Wiesenthal)

Atelierele educaționale prin artă se adresează elevilor de liceu din Mediaș și Sighetu Marmației, două orașe multietnice, cu un trecut împletit cu cel al populației evreiești. Scopul atelierelor este de a reactiva memoria locurilor și poveștile uitate ale comunităților cercetate, dar și de a le integra în narațiunea oficială și europeană.

În luna aprilie, prin intermediul Atelierului de Benzi Desenate, susținut de Andreea Chirică, și al Atelierul de Instalație Performativă, susținut de Lala Misosniky și Alina Ușurelu, elevii de liceu din Sighetu Marmației vor crea lucrări artistice cu referire la concepte ca libertate sau combaterea discursului urii, prin desen, video și performance. În luna mai, Atelierul de Fotografie Solară, susținut de Răzvan Anton, și Atelierul Video, susținut de Lala Misosniky și Ana – Maria Irimia, propun elevilor de liceu diverse practici vizuale în jurul memoriei locale, pentru descoperirea și înțelegerea trecutului comunităților din care fac parte.

Inițiator și curator: Olga Ștefan

Organizator: Asociația UMA ED ROMÂNIA/ www.umaed.ro

Parteneri internaționali: POST BELLUM OPS (Cehia)/ www.postbellum.cz și Bratislava Policy Institute (Slovacia)/ www.bpi.sk .

Parteneri naționali: Fundația Tarbut Sighet și Asociația Hosman Durabil – Sinagoga din Mediaș

Co-finațator: Uniunea Europeană în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni”. Acest proiect reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.

Olga Ștefan este curator, scriitoare freelance, cercetătoare și lector, nascută la Bucuresti, emigrată la Chicago, care acum locuiește la Zurich. Începând cu 2016 a inițiat și dezvoltat anual platforma Viitorul Memoriei/ The Future of Memory dedicată memoriei Holocaustului, care până acum a avut mai multe itinerări în formă de expozitii, ateliere educaționale, editare de carte, producții de film, proiecții de filme cu dezbateri publice. Pentru detalii despre evenimentele anterioare organizate în cadrul platformei vă rugăm să consultați arhiva platformei: www.thefutureofmemory.ro

UMA ED România este o asociaţie de educaţie culturală prin mijloace audiovizuale şi comunicare prin artă, apolitică, care promovează cultura activă prin proiectele pe care le propune la nivel național și internațional. Provocarea permanentă a asociației este diversificarea temelor şi largirea activităţilor, de la an la an, pentru noi grupuri ţintă de beneficiari. Principalele obiective sunt realizarea de workshop-uri educaționale prin diverse arte, rezidențe artistice, producții de film, susținerea artei contemporane prin producția de obiect de artă, organizarea de expoziții, producții de spectacole de teatru pe teme sociale, proiecte pe tema biodiversității. www.umaed.ro

POST BELLUM OPS este una dintre principalele ONG-uri de la nivel european care se ocupă de conservarea memoriei națiunilor din Europa centrală și de est, în special istoria represivă a secolului XX. Organizația colectează peste 3500 de mărturii ale soldaților/veteranilor de război, prizonierilor politici, supraviețuitorilor Holocaustului, persoanelor implicate în mișcări de rezistență locale, dizidenți sau reprezentanți actuali ai unor autorități represive din trecut. Pe baza mărturiilor POST BELLUM crează workshop-uri educaționale pentru tineri și adulți, unde aceștia pot „să se pună în pantofii” martorilor trecutului nostru. www.postbellum.cz

Bratislava Policy Institute are o îndelungă experiență cu subiecte ca antisemitism, intoleranță, hatred, etnicitate, combaterea extremismului, radicalism și diferite tipuri de ură. Dr. Vašečka (director executiv) a publicat numeroase articole asupra fenomenului antifacismului și este reprezentantul Republicii Slovace la Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI). Dr. Vašečka este membru al VRAX – unitate specială de stat care luptă împotriva antisemitismului, a rasismului și a xenofobiei. A fost recent implicată în proiectul educațional al CENAA (Centre for European and North Atlantic Affairs) care este centrat pe conștientizarea publică a consumului de știri false și creșterea extremismului în școala gimnazială. http://www.bpi.sk/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.