Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Țările europene au cerut crearea unor planuri ambițioase de reducere a emisiilor cauzate de clădiri pentru a îndeplini cerințele Acordului de la Paris

0

Guverne, companii, grupuri de consumatori și ONG-uri din toată Europa sunt îndemnate să colaboreze pentru a crea planuri ambițioase privind modul în care țările vor reduce emisiile rezultate din clădirile existente, pentru a îndeplini Acordul de la Paris și pentru a opri creșterea temperaturii globale.

green building council

Apelul vine din partea Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi pentru numărătoarea inversă al termenului limită al UE pentru planurile de abordare rapidă și reprezintă o consecință a semnării istorice a Acordului de la Paris de către liderii mondiali în New York, vinerea trecută.

Începând cu 30 aprilie 2016, statele membre ale UE vor avea doar un an să-și prezinte așa-numitele „strategii naționale de renovare” – planuri detaliate cu privire la modul în care acestea vor renova locuințele și clădirile comerciale din țările lor la standarde ridicate de eficiență energetică.

Clădirile existente reprezintă în prezent 36% din totalul producătorilor de emisii de carbon ale UE. Asigurarea faptului că acestea ating maximum de eficiență energetică este esențială pentru a susține Acordul de la Paris, precum și obiectivele regiunii din cadrul „Uniunii energetice” a UE. Experții sunt unanim de acord că, în ciuda numărului mare de inițiative europene ce au ca scop rezolvarea acestei probleme, viteza și profunzimea renovărilor sunt insuficiente pentru a atinge obiectivele climatice pe termen lung.

Luna trecută, 13 Consilii pentru Clădri Verzi din toată Europa au lansat oficial BUILD UPON – cel mai mare proiect de colaborare din lume privind renovarea clădirilor. Proiectul își propune să inițieze o revoluție de renovare în Europa, prin stabilirea unor strategii care implică și aliniază mii de actori interesați și inițiative existente ce abordează renovarea clădirilor în regiune.

James Drinkwater, Director al Rețele i Regionale Europene a Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi, a zis: “Emisiile cauzate de clădirile existente reprezintă una dintre cele mai mari provocări climatice ale Europei iar reducerea lor va fi absolut critică dacă dorim să respectăm ambiția Acordului de la Paris. Europa deja se ocupă de renovarea eficientă din punct de vedere energetic, dar nu se obțin încă rezultatele necesare din cauza lipsei de coordonare.

Țările au acum doar un an pentru a pune în aplicare strategii de renovare suficient de puternice pentru a face față acestei provocări, iar acest lucru va necesita o colaborare fără precedent din partea guvernelor, industriei, precum și a altor organizații. Aici poate contribui proiectul BUILD UPON – crearea unui dialog între actorii interesați pentru a stabili strategii naționale solide, coerente cu scopul de a transforma stocul existent de clădiri vechi și ineficiente ale Europei. Noi îndemnăm aceste țări să lucreze cu noi și cu partenerii noștri pentru a dezvolta strategii ambițioase și coordonate.”

Proiectul BUILD UPON a inițiat un proces major de dialog pe tema politicilor în renovare cu peste 1000 de organizații, de la guverne și autorități locale, companii de construcții și producători, la furnizorii de energie și bănci, care își vor uni forțele pentru a rezolva această problemă.

Pe data de 20 și respectiv, 21 septembrie, o coaliție de peste 200 de lideri în renovarea clădirilor din toată Europa se vor întâlni la Madrid, Spania, pentru a convini asupra unei viziuni pe termen lung asupra renovării clădirilor în profunzime și asupra măsurilor practice necesare pentru realizarea acestora.

Directiva Uniunii Europene privind eficiența energetică impune statelor membre să prezinte strategii pe termen lung pentru a mobiliza investiții în renovarea clădirilor rezidențiale și comerciale existente, dar până în prezent, potențialul complet de investiții este departe de a fi atins. Grupurile de investitori au solicitat obiective de renovare pe termen lung mai clare, în timp ce liderii în decizii politice de la Bruxelles dezbat revizuirile necesare ale principalele legi ale UE privind schimbările climatice și clădirile, Directiva privind performanța energetică a clădirilor și Directiva privind eficiența energetică.

Dr. Monica Ardeleanu, Director Executiv, a declarat: “România are nevoie de o strategie puternică, însotita de un plan de acțiune și un proces de implementare care să demonstreze că strategia și obiectivele ei nu doar ne privesc, ci ne și reprezintă. Vom organiza în primavara acestui an o serie de ateliere de lucru în care actorii implicați în renovarea clădirilor vor dezbate barierele economico-financiare și de sensibilizare-conștientizare, și vor aprofunda ideile și inițiativele care pot contribui la depasirea acestor bariere. Atelierele de lucru Schimbă Romania cu BUILD UPON vor avea drept rezultat o serie de recomandări pentru autoritățile guvernamentale”.

Actori majori precum băncile sunt, de asemenea, interesați în dezvoltarea unor strategii puternice ce oferă politici necesare pentru susținerea pieței în creștere pentru eficiență energetică.

Luca Bertalot, Secretar General al Federației Ipotecare Europene – Consiliul European pentru Creanțe (EMF-ECBC) și membru director al proiectului BUILD UPON, a adăugat: “Băncile pot juca un rol principal în furnizarea finanțării pe termen lung pentru îmbunătățirea consumului energetic al stocului actual rezidențial, la nivel european. Acestea intervin la momentul cel mai critic, atunci când cetățenii achiziționează o proprietate, iar ipotecile ajută persoanele și familiile să aibă acces către achiziționarea de locuințe, permițându-le astfel să asigure o parte esențială a așteptărilor lor sociale.

“Noi credem cu putere că industria bancară are un rol important de jucat în îmbunătățirea performanței și calității energetice a locuințelor, astfel încât să creeze un venit disponibil și, în paralel, pentru să reducă riscul de nerambursare a creditelor pentru debitori, creditori și investitori. O inițiativă pan-europeană în acest domeniu va contribui la coordonarea intervențiilor pe piață, ceea ce va reduce resursele publice necesare pentru stimularea reducerii consumului de energie ale locuințelor. De aceea EMF-ECBC cooperează cu proiectul BUILD UPON.”

Rețeaua Regională Europeană al Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi este o comunitate de 25 de Consilii pentru Clădiri Verzi, cinci parteneri regionali, și peste 5.000 de companii membre din întreaga Europă. Consiliul Român pentru Clădiri Verzi este un ONG non-profit, care funcționează ca asociatie cu peste 80 de membri la nivel national. www.rogbc.org

În conformitate cu Directiva Europeană privind eficiența energetică din anul 2012, UE a impus fiecărui stat membru să stabilească o „strategie națională de renovare”, o strategie pe termen lung pentru renovarea locuințelor și a clădirilor comerciale la standarde ridicate de eficiență energetică.

Aceste strategii au fost prezentate pentru prima dată pe data de 30 aprilie 2014, urmând a fi completate cu strategii îmbunătățite la fiecare trei ani după această dată, următoarea fiind 30 aprilie 2017.

Strategiile naționale de renovare solide necesită obiective clare de economisire a energiei, precum și o coordonare a inițiativelor pentru abordarea principalelor obstacole în calea renovărilor: inițiative coordonate de sensibilizare care implică cetățenii, programe de competențe care pregătesc forța de muncă în construcții pentru efectuarea renovărilor de înaltă calitate, cu mecanisme financiare, cum ar fi creditele ipotecare și împrumuturile verzi, și politici, cum ar fi îmbunătățirea certificatelor de performanță energetică.

Directiva Europeană privind eficiența energetică reprezintă o componentă-cheie pentru a îndeplini obiectivul UE de obținere a unei reduceri de 27 la sută al consumului de energie până în 2030. Aproximativ 35 la sută din clădirile din Uniunea Europeană au o vechime de peste 50 de ani. Uniunea Europeană contribuie aproximatix cu 10 la sută din emisiile globale de CO2.

În cadrul conferinței privind schimbările climatice COP21 de la Paris, din decembrie 2015, Consiliul Mondial pentru Clădiri Verzi și Consiliile sale membre pentru Clădiri Verzi s-au angajat să obțină renovarea profundă pe criterii de eficiență energetică a stocului existent de clădiri, până în anul 2050. Proiectul BUILD UPON demonstrează modul în care Consiliile pentru Clădiri Verzi și membrii acestora acționează în prezent asupra acestui angajament.

Pentru mai multe informații despre proiectul BUILD UPON, vizitați www.buildupon.eu.

Acest proiect a primit finanțare prin programul de cercetare și inovare Horizon 2020 al Uniunii Europene în conformitate cu acordul de finanțare nr 649727. Notă: Responsabilitatea pentru acest conținut aparține doar autorilor. Nu reprezintă opinia Uniunii Europene, iar EASME sau Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru orice tip de utilizare a acestui material.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.