Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tabăra de Vară Temerarii – un prilej de sinceritate pentru tinerii supraviețuitori de cancer

0

Peste 200 de supraviețuitori de cancer din România, Serbia, Polonia, Cehia și din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani, au participat în Tabăra de Vară Temerarii, cel mai amplu eveniment organizat anual de Asociația Little People România în beneficiul tinerilor care au finalizat tratamentul oncologic.

Evenimentul și-a propus să îi aducă împreună pe tinerii supraviețuitori de cancer și să le ofere o oportunitate de relaționare cu tineri cu preocupări similare.

,,Atmosfera pe care TEMERARII o crează atunci când se întâlnesc este inexplicabil de frumoasă!!! Îmi place aici, în familia aceasta, pentru că nu trebuie să dau explicații despre cum sunt, toți suntem la fel! Nimeni nu se miră aici când spui că ai avut o boală, aici ei te felicită că ai trecut peste!”- C.C- supraviețuitoare.

În cadrul taberei, a avut loc Adunarea Generală a Temerarilor, în care au fost discutate strategii viitoare și s-a decis modalitatea de repartizare a fondurilor obținute în urma campaniilor anterioare de fundraising. Adițional anilor precedenți, în care Temerarii au decis redirecționarea fondurilor pentru achiziționarea de medicamente greu de procurat, susținerea membrilor care au avut recăderi, sprijinirea evenimentelor si acțiunilor Temerarilor, în acest an, a fost votat ca o parte din fonduri să fie redirecționată către tratamente fizioterapeutice. Aceaste proceduri, deși decontate anevoios și inconsistent de către stat sunt necesare în recuperarea pacienților în urma tratamentelor agresive cu citostatice și radioterapie.

Foto 3_Tabara de Vara Temerarii

Tinerii supraviețuitori au ales să se alăture campaniei ”Ice Bucket Challenge”, arătând solidaritate față de cei care suferă de Scleroză Laterală Amiotrofică.„Tabăra este un eveniment în cadrul căruia tinerii se pot simți liber, un loc unde nu au nevoie de justificări și unde își pot descărca îngrijorările, pot vorbi liber despre nevoia de a exista o comunitate în care să fie un dialog sincer!„ a  declarat Katie Rizvi, fondatoare a Asociației Little People România și a Clubului Temerarii.

În Tabăra de Vară Temerarii cuvântul cancer nu a fost tabu, s-a vorbit deschis despre efectele secundare pe termen lung ale tratamentului, despre schimbările intervenite în plan social și personal, despre nevoia de înțelegere și suport. Iar atunci când nimic altceva nu este suficient de puternic pentru a exprima poziția față de această oribilă boală, singurul mesaj rămas pe care tinerii îl pot transmite este ,,Fuck Cancer!”. Spus cu tărie și curaj, ,,Fuck Cancer!”, devine mesajul tinerilor care au învins cancerul, definind o atitudine comună a participanților din cele 5 națiuni de răzvrătire în fața bolii.

Pentru a facilita dialogul dintre tineri, lucrul în echipă și identificarea unor strategii comune de comunicare a mesajului plin de speranță, în cadrul întâlnirii a fost creată o inițiativă europeană pentru persoanele afectate de cancer. În cadrul primului grup de lucru, participanții au identificat strategii prin care pot extinde comunitatea națională a supraviețuitorilor la nivel european pentru a forma o rețea comună de suport, care să sprijine și să promoveze inițiativele locale ale tinerilor, să ofere contextul încheierii unor parteneriate cu alte comunități similare, să ofere posibilitatea organizării de evenimente de strângere de fonduri și campanii de comunicare.

Foto_Tabara de Vara Temerarii

În acest context, Asociația Little People România va susține la Maratonul Internațional București, desfășurat în perioada 4-5 octombrie, echipa ,Fuck cancer!” formată din alergători care vor reprezenta vocea acestor tineri. Publicul larg este invitat să fie alături de echipă!

Cum altfel poate fi implicat publicul larg în susținerea inițiativelor de luptă împotriva cancerului?

Pe data de 2 octombrie, când se celebrează Ziua Internațională a Supraviețuirii, membrii comunității își pot manifesta solidaritatea pentru al treilea la rand purtând galben, culoare ce semnifică reușita asupra bolii, în semn de respect și recunoștință față de victoria tuturor celor care au înfruntat cancerul.

Companiile care doresc să se implice au posibilitatea de a direcționa cei 20% din impozitul pe profit, (în urma semnării unui contract de sponsorizare) pentru susținerea programelor de suport psihosocial oferite de Asociația Little People România tuturor copiilor și adolescenților bolnavi de cancer din România.

Despre Clubul Temerarii:

În 2006, Asociația Little People România a înființat Clubul Temerarii  – comunitatea adolescenților români, care au învins cancerul – ce numără astăzi, aproape 400 de membri, devenind cel mai mare grup activ de sprijin reciproc în rândul adolescenților și al tinerilor adulți afectați de cancer și totodată una dintre cele mai active comunități de acest gen din Europa.

Scopul Clubului Temerarii este acela de a asigura o susţinere specializată și personalizată la necesităţile fiecarui tânăr din Romaânia în materie de „coping”, facilitând reintegrarea reușită a pacienților în viața de adolescent sau tânăr adult după tratament și reintegrare în societate.

Pentru mai multe detalii despre Clubul Temerarii și activitatea Asociației Little People România vă rugăm vizitați: www.thelittlepeople.ro

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.