Susținerea educația copiilor cu abilități înalte din România

0

Proiectul Gifted (for) You promovează valorile specifice educaţiei diferenţiate în funcţie de abilităţile copiilor cu potenţial înalt şi sporirea gradului de implicare a cadrelor didactice, a părinţilor şi comunităţii în dezvoltarea unui mediu echilibrat de viaţă.

În perioada 15 februarie – 15 martie 2016 Proiectul Gifted (for) You desfășoară o campanie națională de conştientizare a societăţii civile şi a comunităţilor locale privind susţinerea copiilor cu potenţial înalt.
Gifted for you_Kleine Schule (7)

În cadrul proiectului Gifted (for) You sunt create curricula individualizate și dedicate, sunt oferite training-uri de specialitate părinților și profesorilor și se promovează o abordare educaţională nouă, prin campanii de conştientizare a societăţii civile şi a comunităţilor locale privind susţinerea copiilor cu potenţial înalt, copii cu metacogniţie, cu sau fără dizabilităţi de văz, auz sau Asperger.

Proiectul Gifted (for) You creează și promovează metode noi de învăţare prin intermediul TIC (Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor): învăţare colaborativă, stimularea gândirii critice și a creativităţii, dezvoltarea abilităţilor artistice și kinestezice.

Echipa de implementare a proiectului Gifted (for) You a gândit un program pentru copiii cu abilitāţi înalte cu asincronie (copii fără deficiențe fizice) și dublā excepţionalitate (copii cu deficienţā de învāţare: Asperger sau cu deficienţe fizice: nevāzatori sau hipoacuzici) tocmai pentru a veni în întâmpinarea risipei unor inteligenţe nedescoperite.

Proiectul este organizat la nivel național de un consorțiu de organizații și se derulează până în august 2016. Platforma online generată în urma proiectului va conţine module de învăţare atât pentru copiii şi adolescenţii cu abilităţi înalte cu sau fără deficienţe, cât şi pentru părinţii şi profesorii acestora.

Realitatea școlară românească

Sistemele clasice de învăţământ sunt bazate în primul rând pe principiul repetitivităţii a ceea ce i se predă elevului şi mai puţin pe mecanisme de gândire, de reflexivitate. În şcolile de masă încă se practică efective mari de elevi. Dacă se pleacă de la aceste realităţi şi se adaugă la colectivul clasei câţiva copii cu metacogniţie, cu sau fără dizabilităţi de văz, auz sau Asperger, procesul de adaptare a predării centrate pe elev devine extrem de dificil.

Diferenţa între abilităţile cognitive avansate şi o intensitate emoţională înaltă se îmbină pentru a crea experienţe interioare şi o conştiinţă care sunt calitativ diferite faţă de normă pentru aceşti copii și adolescenţi cu abilități înalte. Aceştia au nevoi educaţionale speciale în ceea ce priveşte educaţia parentală, mecanismul de învăţare şi consilierea pentru obţine dezvoltarea optimă.

Adulţii care îi instruiesc în școalā pe acești copii nu au formare în psihopedagogia excepţionalitāţii:

• nu cunosc metode de observare a acestor tipuri de profiluri psihologice și a conflictelor cu care se confruntā copiii din punct de vedere al dezvoltārii fizice comparativ cu dezvoltarea lor cognitivā pe un anumit domeniu sau pe mai multe;
• nu dețin instrumentele unor stimulāri calitative în concordanţā cu dezvoltarea mentalā a acestor copii;
• nu știu să consilieze asupra unui traseu de carieră identificabil.

Gifted for you_Kleine Schule (6)

În perioada 15 februarie – 15 martie 2016 Proiectul Gifted (for) You desfășoară o campanie națională de conştientizare a societăţii civile şi a comunităţilor locale privind susţinerea copiilor cu potenţial înalt.
Toţi cei care doresc să spijine educaţia copiilor cu abilităţi înalte o pot face trimiţând prin SMS cuvântul „supradotat” la 8836 şi astfel donând 2 euro.

Detalii https://www.facebook.com/ProgramulSMART/

http://www.kleine-schule.ro/
https://www.facebook.com/ProgramulSMART/

Proiectul Gifted (for) You este un proiect finanțat prin programul ERASMUS+ al Comisiei Europe prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din România Nr. 2014–1–Ro01–KA201- 002957 (European best practices to support children with high potential and to access training for gifted children with disabilities – Gifted (for) You).

Selecţia beneficiarilor în cadrul proiectului se face pe principiul egalităţii de şanse, fără discriminare privind etnia, mediul social, rasa sau apartenenţa la un grup religios.

Provider de conținut pentru proiectul Gifted (for) You /be SMART: Asociația pentru Educaţie şi Știinţă „Kleine Schule”, care are ca principal obiectiv de activitate pregătirea copiilor şi adolescenţilor cu abilităţi înalte, cu sau fără dizabilităţi de auz, văz sau Asperger.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.