Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Suntem pregătiţi pentru un Nou An Şcolar?

0

Potrivit raportului e-Skills for Jobs publicat de Comisia Europeană în 2014, deficitul de profesionişti IT calificaţi este de aşteptat să atingă în UE mai mult de jumătate de milion de persoane până în 2015 ajungând chiar la 900 000 până în anul 2020. România se va înscrie în acest trend crescăor. Cu toate acestea, în timp ce dezbaterile actuale se concentrează pe modul cel mai bun de educaţie a elevilor, puţin se menţionează astăzi despre gradul de formare al profesorilor.

Educaţia la clasă se îndepartează din ce în ce mai mult de predarea unidirectională dinspre profesori spre elevi, îndreptându-se către un model bazat pe proiecte colaborative, iar tehnologia digitală joacă un rol fundamental în acest sens. Competenţele digitale de care profesorii au nevoie acum nu mai constă de mult timp în a fi capabili să folosească doar aplicaţii de editare de text şi calcul tabelar. Aptitudinile digitale necesare profesorului din secolul 21 includ cloud storage și soluții de partajare, social media, editare web, editare de imagini, aplicaţii de prezentare şi multimedia în general.

Nu doar vârsta şi lipsa de experiență ii fac pe  profesori să amâne îmbunătățirea propriilor competențe digitale, această rezistenţă poate fi rezultatul lipsei de încredere în utilizarea tehnologiei în procesul de învățare. De multe ori, cadrele didactice se tem că nivelul lor de cunoștințe nu se potriveşte cu cel al elevilor „nativi digital”. Acest fapt ii distrage de la unul dintre principalele avantaje ale competențelor IT pentru educatori: a fi capabil să faciliteze lecții mai eficient prin utilizarea tehnologiilor digitale.

Pentru a deveni utilizatori IT încrezători la sala de clasă, profesorii trebuie să ia parte activ la formarea continuă. Şcolile trebuie să investească și să pună în aplicare pe termen lung programe de formare și dezvoltare profesională continuă, în scopul de a ține pasul cu evoluția rapidă a tehnologiilor digitale.

Permisul ECDL (European Computer Driving Licence) oferă deţinătorului său o bază standard de cunoştinţe IT necesară în noua societate informaţională ce se află în continuă dezvoltare. Competenţele digitale certificate ECDL reprezintă un beneficiu important atât pentru elevi și studenți, dar și pentru profesori. Mai mult, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar din România, care deţin Permisul ECDL pot să beneficieze de credite profesionale transferabile.

 

ECDL ROMANIA

Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in 150 de tari si numara pana in prezent 13 milioane de persoane inregistrate in program.

In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 700 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.

Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.ro  sau www.ecdl.org.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.