Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Suicidul, o problemă de sănătate publică, mass-media – actor important :(

0

Fundația Estuar atrage atenția asupra modului în care este abordat suicidul în mass-media și efectul pe care această abordare îl poate avea asupra altor persoane.

În lumina ultimelor evenimente, în care sinuciderea unei persoane a fost prezentată la ore de maximă audiență, ne vedem nevoiți să atragem atenția asupra faptului că modul în care suicidul este prezentat de mass-media poate influența comportamentul altor persoane. Studiile OMS arată că expunerea sinuciderilor în presă crește numărul de cazuri de încercări de sinucidere prin imitație.

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că numărul sinuciderilor în întreaga lume este de peste un milion pe an, că pentru fiecare adult care s-a sinucis există alte 20 de încercări de suicid, numărul persoanelor care își iau viața fiind cea de-a doua cauză de deces pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani. De asemenea, datele OMS arată că fiecare deces cauzat de suicid afectează alte șase persoane.

Organizația Mondială a Sănătății consideră suicidul drept o problemă de sănătate publică, iar prevenția, o sarcină importantă pentru societate.

Rapoartele Organizației Mondiale a Sănătății punctează faptul că în prevenirea suicidului, un rol extrem de important îi revine presei. Reprezentanții mass-media sunt îndemnați să nu transforme o sinucidere într-un act senzațional, care este soluția pentru a scăpa de probleme, să nu ofere detalii privind modul în care o persoană s-a sinucis sau despre locul unde a avut loc evenimentul, să manifeste grijă cu privire la modul în care fotografiază sau filmează persoane care încearcă să se sinucidă și să ofere informații despre locuri în care o persoană cu intenții suicidare poate primi ajutor.

Fundația Estuar este, de peste 21 de ani, una dintre cele mai active organizații care militează pentru drepturile persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Organizația deține cinci centre sociale: în București, Cluj Napoca, Giurgiu și Ploiești și un centru de tip Club House în Sectorul 6 din Capitală, în care activează psihologi, psihiatri, asistenți sociali, consilieri juridici. Serviciile oferite de Estuar vizează prevenția, recuperarea, reabilitarea, precum și integrarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală în comunitate: Servicii de consiliere psihiatrică, psihologică, juridică, socială și de informare în sănătate mintală; Sprijin pentru integrarea profesională; Reintegrare în comunitate; Terapie ocupațională; Servicii de recuperare, reabilitare și reinserție socială; Servicii de prevenție și educare în domeniul sănătății mintale; Instruire în domeniul sănătății mintale; Servicii locative printr-un proiect de locuințe protejate (3 apartamente în București), care permit familiarizarea deprinderilor casnice, activități sociale, suport moral, management financiar personal; Consiliere la domiciliu persoanelor care din diferite motive decid sau sunt nevoite să trăiască izolat de comunitate; Advocacy și lobby, prin apartenența la federații de protecție a drepturilor oamenilor și inițiative strategice.

Din 2014, oferim servicii gratuite de consiliere prin intermediul unui centru național de consiliere telefonică – prin intermediul unui număr de telefon (031.40.11.444 – număr fără suprataxă, disponibil național, de luni până vineri, de la 9 la 17) şi online – prin e-mail consiliere@estuar.org, servicii care sunt oferite gratuit în cadrul proiectului ”Servicii sociale despre și pentru sănătate mintală”.

Ne puteți găsi pe www.estuar.org și pe Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fundatia-Estuar/332024717001234

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.