Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Subvenționarea cărbunelui în România

0

În cadrul unei conferințe de presă urmată de o dezbatere pe teme energetice, Greenpeace România a făcut public studiul „Costurile subvențiilor alocate industriei de cărbune din România comparativ cu industria energiei regenerabile”.[1] Studiul arată un sprijin de aproape patru ori mai mare pentru cărbune față de regenerabile în perioada 2005-2013, iar totalul estimat al subvențiilor pentru cărbune, începând din 1990, ajunge la 13.8 miliarde de lei.

Studiul „Costurile subvențiilor alocate industriei de cărbune din România comparativ cu industria energiei regenerabile” a fost realizat de firma de cercetare Candole Partners pentru Greenpeace România. Lansarea studiului a fost urmată de o dezbatere marca Expert Forum, cu participarea reprezentanților din diverse ramuri ale sectorului energetic.

Bazată pe date oficiale, analiza estimează că sprijinul public pentru cărbune se ridică la nivelul a 2,3% din PIB-ul pe un an al țării, fără a include în calcul externalitățile – acele costuri indirecte asupra sănătății și mediului.

Ajutorul primit de sectorul energetic asociat cărbunelui nu se limitează la subvențiile directe, ci include o multitudine de alte căi de sprijin, precum alocări gratuite de certificate de emisii, de 300 mil EUR – 2 mld EUR*, bonus pentru cogenerare, sau acces la piața de echilibrare.

Studiul compară sprijinul acordat cărbunelui cu cel pentru regenerabile și proiectează trei scenarii energetice cu orizont 2020. Cel mai economic scenariu energetic, în urma comparației, se dovedește a fi cel cu dependență redusă de cărbune și nuclear, cu pondere ridicată a energiilor regenerabile.

Valorile pentru sprijinul cărbunelui, din studiul lansat astăzi, ne-au depăsit așteptările, însă realitatea este chiar mai gravă: există o serie întreagă de subvenții ascunse, al căror calcul nu a fost posibil din lipsa de date.” declară Ionuț Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace România.

Cu aceleași resurse cu care statul subvenționează acum sectorul energetic asociat cărbunelui, guvernul ar putea sprijini investițiile în eficiența energetică și în modernizarea infrastructurii energetice astfel încât să fie posibilă preluarea integrală a energiei regenerabile. Prețul plătit de societate ar putea fi astfel chiar mai mic, dacă luăm în calcul costurile de sănătate și de mediu pe care le cauzează arderea cărbunelui și care nu se regăsesc în costurile energiei.” adaugă Ionuț Cepraga.

Studiul lansat astăzi vine într-un moment în care guvernul remodelează strategia energetică națională, pe fondul crizei ucrainene și a crizei economice prelungite. Independența energetică, accesibilitatea și siguranța energetică sunt deziderate ce nu mai admit risipirea resurselor pentru întreținerea artificială a unui sector în pierdere.[1] studiul integral poate fi consultat pe pagina web www.greenpeace.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.