Studiu WWF: Goana după proteine – impactul pescuitului oceanic asupra securității alimentare globale până în 2050

0

Populația lumii este în creștere și nevoile sale pun în prezent o presiune foarte mare asupra resurselor naturale terestre. Una dintre întrebările cele mai urgente cu privire la viitoarele preocupări din sfera securității alimentare a viitoarelor nouă miliarde de persoane: de unde vom putea avea cu toții mâncare suficientă?

Putem schimba pescuitul și agricultura astfel încât să ne hrănească, dar efectele lor negative asupra mediului să rămână limitate la un minimum absolut? Vom putea să rezolvăm problemele de distribuție în mod echitabil și pașnic?

Ceva ce lipsește în anumite regiuni este risipit inutil în altele: la nivel mondial, între 30 și 40% din hrana produsă ajunge la gunoi pe parcursul lanțurilor de producție și distribuție (WWF 2015). Posibilitatea extinderii terenurilor cultivate pentru producția agricolă de alimente de bază pare foarte improbabilă, din contra, această opțiune și-a atins limitele sau le-a și depășit în multe regiuni. Multe sisteme agricole generează producții uriașe de porumb, orez, cereale și carne degradând în același timp resurse ca solul și apa.

Citeste mai mult aici.

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează