Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

STUDIU: Tendințe și realități CSR în România

0

Jumătate dintre companiile care derulează activităţi de CSR şi-au crescut bugetul alocat responsabilităţii sociale în 2015

  • 27% dintre companiile care sunt implicate în CSR vor aloca între 10.000 şi 50.000 Euro pentru astfel de activităţi în 2015, în timp ce 21% vor aloca între 50.000 şi 500.000 Euro
  • 45% dintre companiile care derulează activităţi de CSR măsoară impactul acestora asupra companiei şi a comunităţii însă doar 13% raportează conform standardelor internaţionale
  • 55% dintre companiile respondente implementează o politică privind sustenabilitatea lanţului de aprovizionare

Elena Badea, Head of Marketing, EY Romania

Activitatea de responsabilitate socială corporativă (CSR) este un subiect de interes pentru executivii din companii, pe măsură ce investitorii şi mai ales consumatorii urmăresc şi solicită implicarea lor în comunităţi, arată cea de-a treia ediţie a studiului Tendinţe şi realităţi CSR în România – 2015, realizat de CSRmedia.ro și EY România.

Studiu_Tendinţe şi realităţi CSR în România – 2015

Anul acesta, 63% dintre companiile implicate în CSR vor aloca între 5.000 şi 500.000 Euro pentru proiectele de responsabilitate socială şi sustenabilitate. Astfel, 14% vor aloca între 5.000 şi 10.000 Euro, 27% vor aloca între 10.000 şi 50.000 Euro, în timp ce 21% vor aloca între 50.000 şi 500.000 Euro.

Comparativ cu anul trecut, aproape jumătate (49%) dintre companiile care derulează activităţi de CSR au crescut bugetul alocat acestora în 2015. Astfel, 32% a înregistrat o creştere de până la 10% a bugetului CSR, în timp ce 17% au alocat un buget cu între 10% şi 30% mai mare.

Dacă în 2014, jumătate din acest buget provenea din alocări nedeductibile şi doar 37% din alocările deductibile, anul acesta procentele aproape s-au inversat – 51% din bugetul de CSR provine din alocările deductibile fiscal, în timp ce doar 35% provine din alocări nedeductibile. Conform acestor rezultate, companiile utilizează mai bine facilităţile fiscale pe care le au la dispoziţie pentru a se implica în comunitate.

Aceste concluzii arată o preocupare mai mare din partea companiilor de a integra activităţi de CSR în strategia lor de afaceri, pe fondul unui interes general în creştere din partea mediului de afaceri, al presei şi al societăţii civile cu privire la acest domeniu.

A treia ediţie a studiului Tendinţe şi realităţi CSR în România – 2015, realizat de CSRmedia.ro şi EY România, are la bază un chestionar aplicat în perioada 27 aprilie – 25 mai 2015. În raport se analizează răspunsurile a 311 de executivi de top din segmentul local de business şi specialişti din domeniul CSR la 38 de întrebări.

Față de anii anteriori, 69% din companiile care la această ediție au răspuns la chestionar sunt deja implicate în CSR. De aceea credem că studiul oferă răspunsuri nu numai celor care analizează oportunitatea de a începe acţiuni CSR şi vor să le înţeleagă impactul la nivel strategic şi beneficiile, dar a devenit și o radiografie a fenomenului responsabilității sociale corporative din România.

Distribuţia companiilor respondente a fost următoarea: 40% înregistrează vânzări sub 10 milioane EUR, 30% între 10-100 milioane EUR şi 30% peste 100 milioane EUR.

Conform studiului, 15% dintre respondenţi măsoară impactul eforturilor CSR în primul rând din prisma percepţiei clienţilor, în timp ce 16% au avut în vedere angajaţii, iar 15% mediul. Este de notat faptul că 37% dintre companiile respondente măsoară impactul proiectelor CSR conform unor sisteme proprii de evaluare, în timp ce procentul celor care raportează după standarde internaţionale în domeniu a scăzut de la 24% anul trecut, la doar 13% anul acesta.

În anul 2014, companiile au derulat în medie 8,7 proiecte CSR, în scădere cu 36% față de anul anterior, ceea ce indică o mai mare concentrare asupra iniţiativelor de anvergură. Cu toate acestea, aproximativ jumătate dintre proiectele derulate în 2014 au un buget individual de până la 5.000 Euro.

Peste jumătate dintre companiile respondente declară că au o politică privind sustenabilitatea lanţului de aprovizionare, în principal pentru că aceasta permite eficientizarea costurilor (43%), o mai bună gestionare a riscurilor (37%), dar şi pentru că este parte din strategia de sustenabilitate a companiei (35%). Principalele trei direcţii pe care aceste companii le iau în considerare în dezvoltarea unui lanț de aprovizionare sustenabil sunt: transparenţa şi etica în afaceri (65%), mediu (45%) şi sănătatea şi securitatea la locul de muncă (43%).

Mediul de business din România trece către o zonă de maturitate în ceea ce priveşte domeniul responsabilităţii sociale. Cea de-a treia ediţie a studiului nostru ne relevă o diversificare a preocupărilor companiilor în această zonă şi un accent mai puternic pus pe sustenabilitate. Acest lucru va fi în avantajul fiecărei companii, întrucât organizațiile care îşi gestionează responsabil impactul social şi de mediu beneficiază de o eficienţă operațională mai mare, de o mai bună administrare a resurselor, dar şi de o repoziționare în relația cu acționarii, angajații şi partenerii de afaceri,” declară Elena Badea, Director Marketing EY România.

Știm că acest studiu este așteptat cu mare interes de cei care activează în domeniu. Realizat pentru al treilea an consecutiv, studiul aduce răspunsuri şi conferă o imagine de ansamblu asupra activităților de CSR realizate de companiile din ţara noastră. Si ne bucură să vedem că numărul companiilor care derulează acțiuni de responsabilitate socială creşte de la an la an,” declară Lăcrămioara Botezatu, Project Manager CSRmedia.ro.

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 27,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com.

Despre CSRmedia.ro

CSRmedia.ro este o platformă online de informare şi promovare a valorilor civice şi a acţiunilor de Responsabilitate Socială Corporativă (CSR). Echipa CSRmedia.ro a realizat, recent, prima gală dedicată exclusiv domeniului CSR – Romanian CSR Awards 2013 (www.csrawards.ro) – competiţie în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune proiecte de CSR realizate în anul 2012 de companiile româneşti. În cadrul platformei CSRmedia.ro a fost înglobată şi  Harta CSR (www.hartacsr.ro), primul instrument din România care permite elaborarea de statistici şi analize privind investiţiile companiilor în comunităţile în care activează. Misiunea CSRmedia.ro vizează mobilizarea companiilor, organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor şi a cetăţenilor pentru a se implica activ şi responsabil în dezvoltarea durabilă a comunităţii.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.