Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

STUDIU: Care sunt cele mai importante nevoi si solutii pentru ONGurile din Romania?

0

Lipsa de fonduri – cea mai importanta nevoie pentru 74% din ONG-urile din Romania

Peste doua treimi din ONG-urile din Romania se confrunta cu lipsa de fonduri;Antreprenoriatul social: principala oportunitate de dezvoltare identificata de 88% din reprezentantii societatii civile;Cele mai active companii din Romania in sustinerea societatii civile sunt Petrom (45%), urmata de Vodafone (24%) si Orange (11%)

DirectionareConform unui studiu Cult Market Research comandat de Petrom, cele mai importante probleme cu care se confrunta societatea civila din Romania sunt lipsa fondurilor (74%), dezinteresul institutiilor de stat (39%) si intarzierea finantarilor europene (36%). Cu toate ca procentele sunt in scadere fata de anul precendent, ordinea a ramas aceeasi. Noutatea pentru 2013 este interesul pentru domeniul antreprenoriatului social, considerat de 88% dintre entitatile chestionate ca o oportunitate de dezvoltare si auto-sustinere a organizatiei. Antreprenoriatul social este o afacere care, pe langa scopul de a face profit, adreseaza si o cauza sociala.

„Pornind de la probleme actuale care afecteaza comunitatea bucuresteana, a aparut ideea de a oferi solutii care sa imbine o abordare de mediu si sociala cu o componenta economica. Astfel a aparut ideea de a raspunde problemei poluarii cu pungi de plastic creand un spatiu de productie unde sunt realizate sacose din panza naturala, care ofera locuri de munca persoanelor cu o situatie sociala aparte. Un alt motiv pentru alegerea antreprenoriatului social este nevoia de diversificare a veniturilor asociatiei si orientarea catre independenta financiara. Prin intermediul intreprinderii se pot genera venituri pentru a sustine alte proiecte si reduce dependenta financiara de factori externi.” spus Andreea Pandelescu, coordonator programe Atelierul de Pânză.

In ceea ce priveste relatia dintre sectorul ONG si companiile private, susținerea financiară este principala aşteptare pe care 87% dintre ONG-uri o au din partea companiilor.

Voluntariatul în cadrul comunității ar motiva 61% dintre ONG-uri să încheie un contract de parteneriat cu o companie. În privința sprijinul acordat de mediul privat, 45% dintre ONG-urile participante la studiu consideră si in 2013 Petrom ca fiind compania care se implică cel mai mult, urmată de Vodafone cu 24% și Orange cu 11%. Doar in anul 2012, Petrom a sustinut financiar prin sponsorizari directe peste 70 de ONG-uri nationale si locale active in domenii precum protectia mediului, educatie, programe sociale, sport sau sanatate.

„Sectorul ONG este pentru Petrom unul dintre principalii parteneri in toate actiunile dedicate comunitatii. Pe langa programele dezvoltate in parteneriat cu ONG-urile din Romania, pentru noi societatea civila a fost in toti acesti ani prietenul care ne-a ajutat sa intelegem mai bine realitatea in care traim si ne-a ghidat investitia pentru maximizarea impactului in comunitate.” a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate Petrom.

In ceea ce priveste vizibilitatea pe agenda publica, aproape jumatate dintre ONG-uri au afirmat ca interesul mass-media față de activitatea lor este în creștere față de anul trecut, la fel si interesul populației generale. Cel mai important mediu de promovare este cel online – 82% dintre cei chestionati folosesc propriul website in topul celor trei instrument de comunicare si 50% retele sociale cum ar fi Facebook sau LinkedIn (in crestere cu 18% fata de anul trecut).
Studiul, comandat de compania Petrom, a fost realizat de Cult Market Research pe un eșantion reprezentativ de 100 organizații nonguvernamentale din 20 de județe din domenii precum protecţia mediului, programe sociale, educație și sănătate.

Directionare 2Cea mai cunoscuta si accesibila metoda prin care orice cetatean din Romania poate sustine activitatea sectorului ONG este prevederea 2% din Codul Fiscal, care permite oricarui contribuabil, persoane fizica sa redirectioneze pana la 2% din impozitul pe venit catre o organizatie neguvernamentala (asociatie sau fundatie). Potrivit datelor statistice puse la dipoziție de Misterul Finanțelor Publice pentru anul fiscal 2011, 1.663.925 persoane au redirecționat 2% din impozit către 26.032 entități non profit. Pentru anul in curs, data limită de depunere a formularelor de redirectionare a fost 25 mai.

Petrom a desfășurat pentru al treilea an consecutiv o campanie de constientizare interna prin care angajații au fost informați despre organizațiile non-guvernamentale active în comunitatea lor și au fost sprijiniți în procesul de redirecționare. În sediul Petrom City din Bucuresti, s-a organizat un târg la care au participat peste 40 de ONG-uri și antreprenori sociali care desfășoară diferite business-uri cu impact social. Peste 1.600 de angajați au distribuit cei 2% din impozitul pe venit către 137 de organizatii, iar domeniile prioritare au fost sanatatea (60%), cauzele sociale (29%), educatia (9%) si protectia mediului (2%).

„Ne bucurăm că am avut ocazia de a vorbi de lupta împotriva cancerului la copil în România și de a răspândi mesajul pozitiv al supraviețuirii. Banii strânși vor fi folosiți pentru a sprijini programul de suport psihosocial, care speram să devină o parte integrantă a fiecărei secţii oncopediatrice din România, fiind deja implementat cu succes în 7 secţii de oncopediatrie din țară, din 4 orase: Cluj, București, Timișoara și Iași. Suntem recunoscători pentru fiecare contribuție a angajaților Petrom deoarece oamenii mici, fac marea diferență!” declara Katie Rizvi, vice-președinte și fondator Asociația Little People România.

„Suntem deosebit de onorati sa aflam ca angajatii Petrom au ales sa sprijine, in campania 2%, proiectele Fundatiei pentru SMURD. Este un gest nobil care ne bucura, dar ne si responsabilizeaza, in acelasi timp. Fondurile provenite din 2% vor fi folosite in totalitate pentru sustinerea misiunilor umanitare ce vor fi desfasurate de avionul SMURD, dotarea personalului cu echipamente de protectie corespunzatoare, sustinerea centrelor de formare si instruire SMURD, dotarea cu echipamente de interventie la calamitati si sprijinirea accesului personalului SMURD la programe de perfectionare pentru a-si desfasura activitatea la un nivel inalt de profesionalism.” Multumeste Tiberiu Fechete – Director Executiv, Fundatia pentru SMURD.

Pentru promovarea prevederii, Petrom a dezvoltat si o campanie online care a atins peste 300.000 de utilizatori Facebook, iar aplicatia prin care utilizatorii puteau alege organizatia pe care vor sa o sustina si puteau descarca pe loc formularul de redirectionare a inregistrat peste 1.000 de vizualizari.

 

Grupul Petrom
Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing. Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din Europa de Sud-Est în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţii de peste 7,7 miliarde de euro în ultimii şapte ani.

Grupul exploatează în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 812 milioane de barili echivalent petrol (în România 786 milioane barili echivalent petrol) şi are o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,2 milioane tone la sfârșitul lunii iunie 2012. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere în România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de OMV Petrom. Pentru dezvoltarea sa sustenabilă, OMV Petrom a extins lanţul valoric al gazelor prin abordarea pieţei de electricitate. În acest context, OMV Petrom a început operaţiunile comerciale la centrala electrică pe gaze de 860 MW de la Brazi şi la parcul eolian Dorobanţu, cu o capacitate de 45 MW.

În anul 2011 cifra de afaceri a Grupului a fost de 5.336 milioane euro, EBIT (Profit Înainte de Dobânzi şi Impozite) a fost de 1.165 milioane euro.

OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. În Explorare şi Producţie, OMV activează în două ţări de bază, România şi Austria, şi deţine un portofoliu internaţional echilibrat. În Gaze şi Energie, OMV a vândut aproximativ 272 TWh gaze în 2011. În Rafinare şi Marketing, OMV are o capacitate anuală de rafinare de 22 milioane tone, iar la finalul anului 2011 deţinea aproximativ 4.500 staţii de distribuţie în 13 ţări, inclusiv Turcia.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.