Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

STUDIU Biblionet: Cati romani sunt alfabetizati digital?

0

Pentru a marca Ziua Internationala a Alfabetizarii, sarbatorita pe 8 septembrie, Fundatia IREX – care implementeaza programul Biblionet – a comandat un studiu la nivel national, pentru a identifica nivelul abonatilor de alfabetizare digitala din bibliotecile publice.

 

Bibliotecile publice, resurse pentru alfabetizarea digitală în România

 

Alfabetizarea digitală este o abilitate la fel de importantă astăzi ca  scrisul sau cititul.

Pe 8 septembrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Alfabetizării.

Analiștii Comisiei Europene (CE) consideră că, începând cu 2015, peste 90% din joburile de pe piața muncii vor avea ca cerință obligatorie cunoștințe de bază privind alfabetizarea digitală. (Agenda Digitală, 2012)

Bibliotecile publice sunt o resursă eficientă și gratuită de alfabetizare digitală în mediul rural și orașele mici din România, arată cel mai recent studiu Biblionet.

Biblionet_jud CovasnaPeste 75% dintre utilizatorii bibliotecilor din mediul rural și urban mic sunt alfabetizați digital, respectiv cunosc componentele și accesoriile unui calculator și sunt în măsură să găsească pe internet informațiile dorite, arată cel mai recent studiu Biblionet (septembrie 2013, realizat la nivel național). În plus, 70% dintre respondenți au declarat că utilizează platforme de socializare și pot redacta și trimite email-uri fără probleme. 31% au declarat că fac cumpărături online și 27% lucrează cu programe specializate.

Mai mult de trei sferturi dintre respondenți consideră că vizitarea bibliotecii i-a ajutat în mare sau foarte mare măsură să-și dezvolte competențele de utilizare a calculatorului, 81% dintre aceștia apreciind că nivelul lor actual de utilizare este unul bun, respectiv foarte bun.

„În bibliotecile publice și cu ajutorul a zeci de organizații partenere Biblionet, mii de oameni din toată țara primesc gratuit instrucțiuni despre benfeciile internetului și sunt ajutați să ia legatura cu cei apropiați, să caute produse online sau chiar să-și lanseze propriile bloguri. Ultimele statistici ne-au arătat că peste 9.000 de persoane și-au găsit un loc de muncă folosind internetul din bibliotecă și participând la cursuri de resurse umane organizate în același spațiu, iar peste 500.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet într-o bibliotecă publică. Sunt statistici care arată că interesul pentru tehnologie crește de la un an la altul, că accesul la informație și instruire devin tot mai importante și că în România anului 2013, a fi integrat social și cetățean responsabil înseamnă a fi alfabetizat digital. Peste 2.300 de biblioteci publice din România și zeci de mii din toată Europa sunt dovada vie a faptului că tehnologia este un factor de inserție socială și că acestea pot ajuta oamenii să dobândească competențe digitale pentru a-și îmbunătăți viața”, afirmă Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet și Campionul Digital al României la Comisia Europeană.

Bibliotecile publice, resurse pentru alfabetizarea digitală

În România, peste 40% dintre locuitori nu au folosit niciodată internetul. Acest lucru presupune mai puține oportunități pe piața muncii, educație sau comunicare cu lumea, în general. Proporția populației nealfabetizate digital se găsește preponderent în mediul urban mic și rural, zone în care bibliotecile publice devin resurse cheie pentru incluziunea digitală, acestea oferind gratuit numeroase servicii de instruire digitală.

Ziua Internațională a Alfabetizării – 8 septembrie

Ziua Internațională a Alfabetizării se sărbătorește în fiecare an pe 8 septembrie, pentru a promova importanța alfabetizării la nivel de comunitate, societate și individ.  În anul 2013, putem vorbi despre un alt tip de alfabetizare care a devenit astăzi la fel de important ca și scrisul sau cititul și anume alfabetizarea digitală.

Biblionet_Bunic pe skype

În ce măsură a reușit Biblionet să alfabetizeze digital persoanele de la sate?

41% dintre utilizatorii bibliotecilor din mediul rural folosesc internetul regulat (cel puțin odată pe săptămână) și 35% îl folosesc frecvent (zilnic). Numai 3% accesează internetul de la bibliotecă de câteva ori pe an și 6% aproape deloc.

Aproape 3.000 de bibliotecari din țară au fost pregătiți să țină cursuri de utilizare a computerului și internetului pentru o alfabetizare digitală de bază. Astfel, se explică procentul de 84% dintre utilizatori care au declarat că au fost pregătiți sau ajutați de un bibliotecar pentru a utiliza mai bine calculatorul sau internetul.

Nivelul de alfabetizare digitală: Internetul, pentru ce îl folosesc oamenii de la sate?

În topul celor mai des invocate motive pentru utilizarea calculatorului se regăsesc păstrarea relației cu prieteni și rude, vizionarea de filme, jocurile sau dorința de a asculta muzică. Jumătate dintre abonații bibliotecilor, însă, doresc să caute informații pe subiecte specifice, iar 40% învață lucruri noi sau își efectuează temele folosind calculatorul din bibliotecă. 84% dintre respondenți au declarat că au diversificat tipul de acțiuni pe care le fac la calculator sau pe internet de când merg la bibliotecă.

Conform studiului TNS, realizat la cererea Fundației Bill & Melinda Gates (martie 2013), peste 16% dintre romăni, respectiv 2.6 milioane de români, frecventează bibliotecile publice.

Despre studiu

Studiul a fost realizat de Cult Market Research, pentru Fundația IREX România, în perioada august – septembrie. Eșantionul a inclus 3.000 de respondenți din mediul rural și urban mic la nivel național care folosesc serviciile bibliotecilor din programul Biblionet.

Despre proiectul Biblionet

Biblionet este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani și își propune facilitarea accesului la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

În România sunt 2.876 de biblioteci în cele 41 de județe, dintre acestea, 89% sunt instituții de dimensiuni mici, localizate mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.300 de biblioteci locale cu peste 9.790 de calculatoare și echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet și a instruit  aproape 3000 de bibliotecari pentru a iniția și asista utilizatori în accesarea informației.

Pentru mai multe informații despre program accesați: www.biblionet.ro

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.