Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Studentii Romani din Strainatate au Sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei in toate colturile lumii

0

Membrii Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) au sarbatorit, ca in fiecare an, Ziua Nationala a Romaniei in toate colturile lumii prin evenimente si intalniri tematice. Astfel, LSRS continua traditia inceputa in 2009, reusind ca prin intermediul filialelor din intreaga lume sa contribuie la promovarea culturii nationale si a unei imagini pozitive a Romaniei. Din China pana in Peru, din Suedia pana in Spania,  filialele LSRS au sarbatorit pe 1 decembrie alaturi de comunitatea de studenti romani si internationali.

Filiala Ligii Studentilor Romani din Strainatate din Austria alaturi de Misiuneea Diplomatica a Romaniei la Viena, in colaborare cu Institutul Cultural Roman si revista crestina „Apa Vietii” au organizat pe 1 decembrie un concert de colinde romanesti, sustinut de Corul „Emil Montia’’ din Arad sub bagheta dirijorului Ovidiu Boar.

Peste ocean, LSRS Canada a organizat la York University un workshop de pictura pe sticla cu tematica sarbatorilor de iarna, iar in Peru,  Filiala LSRS a participat la invitatia Ambasadei Romaniei la evenimentele organizate de misiunea dilplomatica, colegii nostri oferind informatii despre istoria, cultura si bucataria nationala.

Pentru al cincilea an consecutiv, LSRS China si comunitatea de romani din Republica Populara Chineza s-au reunit de Ziua Nationala a Romaniei pentru a sarbatori impreuna aproape un veac de la Marea Unire. Reprezentantii Ligii au participat pe 28 noiembrie la invitatia Excelentei Sale, Domnul Ambasador Doru Romulus Costea, la receptia oferita de Ambasada Romaniei la Beijing, reusind, totodata sa ajunga si in acest an la Marele Zid Chinezesc unde au intonat imnul national si au afisat tricolorul romanesc. De asemenea, pe parcusrsul acestei zile, studentii romani de pe intreg teritoriul Chinei au daruit celor intalniti in drumul lor un simbol romanesc, explicandu-le prilejul pentru un asemenea gest si invitandu-i sa trasnmita un mesaj romanilor cu ocazia Zilei narionale. Filiala LSRS China a incheiat manifestarile dedicate Zilei de 1 Decembrie prin organizarea unor seri festive in Beijing, Hangzhou, Nanjing.

1 decembrie china

LSRS Franta a marcat ziua nationala printr-o serie de evenimente organizate intr-un cadru extins al Festivalului PicturaMusica  (28 noiembrie – 7 decembrie), eveniment trinaţional Romania-Franta-Germania, gazduit la Castelul Chanorier. Evenimentul isi propune sa readuca in prim plan obiceiurile si traditiile din cele trei tari. Festivalul si-a deschis portile odata cu vernisajul expozitiei celor 80 de tablouri cu pictori originari din Germania, Franta si  Romania. Sambata, 29 noiembrie, peste 160 de persoane, atat membri ai comunitatii romanesti, cat si francezi din Ile-de-France, au participat la un spectacol comun de dansuri si cantece traditionale romanesti si frantuzesti. Romania a fost reprezentata de ansamblul folcloric „Maramuresul” din Viseu de Sus, precum si de Grupul Iza si Ana-Maria Tomoiaga. In ajunul Zilei Nationale a avut loc la Paris Cocktail-ul C.A.E.S.A.R iar luni, 1 Decembrie, echipa LSRS a participat la receptia oferita de Ambasada Romaniei. Totodata, miercuri, 3 decembrie, in cadrul Festivalului, va fi sarbatorit Sfantul Nicolae, cu aceasta ocazie fiind organizat un concert de colinde romanesti.

Studenţii romani din Germania s-au intalnit luni, 1 Decembrie la Berlin in fata Galeriei Kaufhof din Alexanderplatz pentru a sarbatori printre romani Ziua Nationala De asemenea, acestia au demarat o campanie online cu afise si slogane de promovare a valorilor prin care Romania s-a facut remarcata in lume, de la Dacia si Transfagarasan, pana la sportivi si artisti renumiti ca Simona Halep sau Angela Gheorghiu.

De asemenea, echipa filialei LSRS din Marea Britanie, a luat parte la un eveniment organizat de Ambasada Romaiei la Londra prin care comunitatea romaneasca din Londra s-a reunit la Institutul Cultural Roman pentru o seara romaneasca. De asemenea, colegii din LSRS UK au creeat un afis original pentru pentru sarbatorirea a 96 de ani de la Marea Unire. Nu in ultimul rand, avand in vedere numarul mare de studenti romani din Marea Britanie, o serie de alte evenimente locale au fost puse la cale de societatile de studenti romani de la universitatile britanice. Toate aceste evenimente au fost si vor fi promovate in continuare de echipa LSRS UK.

Nou-infiintata reprezentata, LSRS Peru, a sarbatorit ziua de 1 decembrie printr-o receptie organizata la Ambasada Romaniei la Lima. In cadrul acesteia, personalul Ambasadei si reprezentantii LSRS au impartasit din cultura romaneasca invitatilor straini si au organizat o masa festiva in cistea Zilei Nationale.

Colegii din LSRS Suedia au promovat la randul lor cultura romaneasca in cadrul Zilei Internationale organizate de Universitatea din Jönköping. La stand-ul Romaniei vizitatorii au putut degusta din mancarurile cu specific romanesc, echipa LSRS oferind, de asemenea, informatii despre traditiile nationale.

Studentii romani din Spania au participat la manifestarile organizate de Consulatele din Barcelona, Sevilla sau Castellon. De asemenea, in peninsula iberica, in colaborare cu Asociatia Culturala ARIPI, echipa LSRS a participat in Alicante la o activitate cu copiii care studiaza in cadrul scolii cu predare in limba romana, cei mici invatand prin intermediul acestei actiuni lucruri noi despre istoria si traditiile din Romania.

Studentii din Turcia au sarbatorit in avans, la Istanbul, Ziua Nationala, pe 30 noiembrie, acestia organizand o cina cu studentii si tinerii romani din Istanbul, unde spiritul romanesc, mancarea traditionala romaneasca si voia buna au fost nelipsite. De asemenea, LSRS Turcia a reusit sa coordoneze studentii de la Universitatea din Sakarya pentru a filma ‘urarea lor’ pentru Ziua Naţionala a Romaiei.

1 decembrie turcia

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.