Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

#STOPviolentei impotriva copiilor

0

 Secretarul de Stat Ioana Liana Cazacu și Reprezentantul UNICEF în România Sandie Blanchet au semnat astăzi un acord de parteneriat între Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (DESFB) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) și UNICEF pentru prevenirea violenței împotriva copiilor.

Sandie Blanchet si Ioana Liana Cazacu

În anul 2011, au fost raportate 11,000 cazuri de violență împotriva copiilor. Multe dintre aceste cazuri au fost de neglijare a copiilor, urmate de abuz emoțional, fizic și sexual. Cu toate acestea, se consideră că numărul de cazuri raportate reflectă doar o mică parte din cazurile de violență. Datele UNICEF arată că, atunci când un copil face ceva greșit, prima reacție a 54% dintre părinți este de a ridica vocea, iar 11% dintre părinți pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr. Chiar și profesioniștii care lucrează cu familiile și ar trebui să protejeze copiii sunt influențați de această normă socială: o evaluare a UNICEF a arătat că doar 54% din cazurile de violență au fost evaluate corect de către asistenții sociali chiar dacă ei au fost pregătiți în acest sens.

Violența este un fenomen complex, care lasă urme adânci asupra copiilor. Este important să lucrăm împreună atât în ceea ce privește prevenirea acestui fenomen prin pregătirea profesioniștilor de la nivel local – asistenți sociali, asistentele medicale comunitare -, cât și în ceea ce privește conștientizarea de către părinți a efectelor violenței asupra copiilor”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

În cadrul parteneriatului se pune accentul pe ratificarea Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, pe întărirea capacității profesioniștilor de la nivel local în recunoașterea și abordarea formelor de violență domestică. De asemenea, cele două organizații vor colabora în dezvoltarea campaniei împotriva violenței domestice derulată de UNICEF pe durata a trei ani.

Angajamentul semnat astăzi reprezintă pentru DESFB un prim pas în asigurarea de șanse egale în dezvoltare pentru toți cetățenii României, cu precădere pentru cei vulnerabili și marginalizați, prin oferirea de protecție împotriva oricăror forme de violență. DESFB va întreprinde toate demersurile necesare pentru a promova, alături de UNICEF, întărirea capacității profesioniștilor la nivel local în recunoașterea și abordarea formelor de violență în familia”, a spus Ioana Liana Cazacu, Secretar de Stat, MMFPSPV.

Scopul campaniei derulate în parteneriat este de a crește nivelul de informare și conștientizare a publicului cu privire la formele de violență împotriva copiilor, în special a abuzului verbal, și de a sprijini părinții și familiile să adopte metode de disciplinare pozitive. La nivel național, o campanie media va conștientiza persoanele în ceea ce privește efectele negative ale abuzului verbal, care este una dintre cele mai obișnuite forme de violență și cea mai puțin recunoscută ca formă a violenței împotriva copiilor.

La nivel local, UNICEF adresează toleranța în ceea ce privește violența lucrând cu profesioniștii de acolo, cum ar fi asistenții sociali și asistentele medicale comunitare.

Împreună cu MMFPSPV și alături de DESFB dezvoltăm și testăm modele de training petru a-i ajuta să identifice și raporteze cazurile de violență și să sprijine copiii și familiile lor – uneori chiar și separând copilul de familie (în cazul în care este un pericol  imediat), dar și ajutând părinții să învețe diverse modalități constructive de a-și crește copiii.

“DESFB apreciază în mod special activitatea UNICEF în România și își dorește ca prin semnarea acestui parteneriat pentru prevenirea violenței în familie să pună bazele unei colaborări concrete între cele două semnatare, în privința acestei problematici. DESFB abordează cu responsabilitate mandatul instituțional privitor la prevenirea violenței domestice, misiunea sa fiind aceea de a veghea la respectarea prevederilor legale ce decurg din aceste angajamente. Conștientizăm totodată provocările actuale și ne asumăm faptul că le vom răspunde cu soluții concrete și eficiente. Parteneriatul asumat astăzi va continua până la încheierea actualului Parteneriat de Colaborare încheiat de România și UNICEF cu orizont de timp 2017”, a completat Ioana Liana Cazacu.

Despre UNICEF România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează  împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.  UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.