Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sticla din roca vulcanica, cea mai buna idee de business la competitia „Compania anului” a JA-YE Europa

0

Tallinn: Reteaua JA-YE a gazduit cea mai mare competitie de antreprenoriat din Europa

unnamed

Bucuresti, 31 iulie 2014 – O echipa de liceeni din Islanda a luat premiul I la Competitia europeana „Compania anului” cu un business bazat pe un produs inovator: sticla realizata din roca vulcanica si argila. Ei au concurat impotriva a 37 de echipe din Europa, finaliste in faza nationala a competitiei. Concursul s-a adresat elevilor de liceu si a fost organizat de Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europa in perioada 23-25 iunie la Tallinn, Estonia.

 „Programul <<Compania>> al Junior Achievement ne-a invatat cum sa lucram in echipa si cum sa rezolvam neintelegerile intr-un mod profesionist. Cea mai importanta lectie invatata a fost sa nu renuntam. Faptul ca am devenit <<Compania anului>> este o onoare enorma, mai ales ca e pentru prima oara cand Islanda castiga o competitie ca aceasta”, a spus Sigudur Kristinsson, CEO al echipei castigatoare, E14-Magma.

Echipele participante au facut parte din programul de incubaj „Compania”, in care elevii invata sa infiinteze si sa gestioneze propriile start-up-uri, cu sprijinul unor mentori din mediul de afaceri. In cadrul programului, 250 000 de tineri europeni au creat mini-companii in acest an. Cele mai bune 38 de companii au intrat in competitia finala organizata de JA-YE Europa. Elevii intreprinzatori care au luat parte la concurs au administrat un business pe parcursul unui an scolar si au primit sprijin din partea profesorilor si a voluntarilor din companiile partenere. Fiecare elev a creat si a comercializat un produs sau un serviciu, depasind cu succes provocarile infiintarii si gestionarii unei afaceri.

 Romania a fost reprezentata la Tallinn de echipa Experimento, formata din elevi de la Colegiul National „Nicolae Iorga” din Valenii de Munte. Ei au realizat o mini-companie care comercializeaza truse educationale de experimente de fizica. Trusele sunt dedicate unitatilor de invatamant unde elevii pot experimenta in laboratoare notiunile teoretice studiate si pot fi folosite de oricine vrea sa deprinda notiunile de baza ale roboticii si electronicii, indiferent de varsta si pregatire.

In cadrul Galei de premiere de la Tallinn, echipei „Suveniruri din Tara Zimbrului” de la Colegiul National de Informatica Piatra-Neamt i-au fost decernate doua premii, FedEx Joint-Venture Award si TMF Collaboration Award, pentru cea mai buna cooperare internationala de afaceri in cadrul programului „Enterprise Without Borders”. Echipa produce si comercializeaza produse de artizanat si suveniruri ce promoveaza Tinutul Zimbrului si a incheiat un parteneriat cu o echipa de elevi din Germania care a promovat si vandut produsele romanesti in tara lor.

In Romania, programul „Compania” este oferit gratuit elevilor de gimnaziu si liceu de Junior Achievement Romania de 10 ani. Peste 16 000 de tineri beneficiaza anual gratuit de acest program in 296 scoli din 141 localitati. Programul este finantat de mediul de afaceri din Romania si de Fundatia Romano-Americana.

Programul „Compania”: mai multe oportunitati in cariera

 Prim-ministrul Estoniei, Taavi Roivas, alumni al programului JA-YE, a deschis cea de-a 25-a editie a ceremoniei de premiere gazduita de JA Estonia, care a adus impreuna 500 de elevi din 37 de tari, profesori, consilieri de business si parteneri, pentru a celebra succesul echipelor in cele trei zile de competitie.

 Programul „Compania” are un impact pozitiv asupra somajului in randul tinerilor. Studiile JA-YE arata ca absolventii programului au avut mai multe sanse la angajare, mai multe sanse de a porni propria afacere si de a avea un venit mediu mai mare.

 „Echipele care au concurat in Estonia au avut un standard de performanta extrem de mare si au demonstrat din plin creativitate si talent in ceea ce priveste inovarea. Avand in vedere ca rata somajului este extrem de mare in randul tinerilor este clar ca trebuie sa facem tot ce ne sta in puteri pentru a-i ajuta sa-si imbunatateasca abilitatile de lucru in echipa, de rezolvare a problemelor si de promovare. Competitiile si sesiunile de prezentare precum concursul <<Compania anului>> sunt instrumente testate cu succes care ajuta elevii sa-si identifice punctele forte si punctele slabe si sa-si dezvolte abilitatile”, a spus Caroline Jenner, CEO JA-YE Europe.

Pe podiumul competitiei a urcat si echipa ACE din Marea Britanie pentru un adeziv revolutionar, sensibil la presiune, si echipa Grades of Glory din Suedia, care a infiintat o companie de suport ce ofera elevilor un program inovator de consultanta la studiu, in cooperare cu asociatii sportive.

Tarile finaliste din acest an au fost: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Insula Man, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia si Marea Britanie.

Despre Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europa

JA-YE Europa este cel mai mare furnizor de programe de educatie antreprenoriala din Europa, ajungand la 3,2 milioane de studenti din 39 de tari in 2013. Finantata de companii, institutii, fundatii si persoane fizice, JA-YE aduce impreuna sectorul public si privat pentru a oferi tinerilor din invatamantul primar, liceal si din universitati experiente ce promoveaza competentele, intelegerea si perspectivele de care vor avea nevoie pentru a reusi intr-o economie globala. Programul „Compania” JA-YE este recunoscut de Directoratul General pentru Intreprinderi si Industrie al Comisiei Europene ca „Buna practica in educatie antreprenoriala”. JA-YE Europa este centrul operational regional al  JA Worldwide ®.

Pentru mai multe informatii, vizitati www.jaromania.org si www.ja-ye.org.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.