Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Spectacolul Angajare de clovn, în premieră la Beijing. Matei Vișniec: „România poate deschide porți în China”

0

„Sala a fost plină, extrem de călduroasă, publicul majoritar chinez și reacții neasteptat de generoase și entuziaste”, a declarat scriitorul și dramaturgul Matei Vișniec la finalul premierei în China a piesei sale, Angajare de clovn, prezentată duminică seara în fața a peste 250 de persoane la Centrul Cultural al Districtului Dongcheng din Beijing.

Piesa lui Matei Vișniec, în interpretarea actorilor Magda Catone, Paul Chiribuță și Ionel Mihăilescu, este pusă în scenă de regizorul Daniel Bucur, scenografia fiind semnată de Valeriu Mladin și Carmen Paiu. Spectatorii au urmărit cu mult interes spectacolul, prezentat cu supratitrare în limba chineză, răsplătind prestația actorilor cu aplauze prelungite.

angajare de clovn 2

Evenimentul a avut loc în cadrul manifestărilor organizate de Institutul Cultural Român cu ocazia celei de-a XXIII-a ediţii a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing, manifestare care va avea deschiderea oficială astăzi, 23 august 2016, la Parlamentul RP Chineze, și la care România, alături de celelalte ţări central şi est-europene, este invitată de onoare.

Prezența lui Matei Vișniec la Beijing a suscitat interesul scriitorilor din China.

„A fost o seară excepțională în compania domnului Vișniec și a artiștilor români. Aș vrea să cunosc mai bine literatura română; anul viitor îmi doresc să fiu prezent la un festival de poezie din România și să pot invita câțiva poeți români la Shanghai, la festivalul literar pe care îl organizez”, a afirmat Jidi Majia, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din China.

Interesul părții chineze pentru literatura română și pentru domeniile culturale din Romania, în general, este confirmat în aceste zile la Beijing. „Am discutat cu câțiva scriitori și artiști chinezi care mi-au confirmat sentimentul că România poate deschide porți în China. Creativitatea românească, talentul care se impune până la urmă, ajung la destinatar chiar dacă, uneori, codurile de receptare sunt diferite. Personal, am avut o mare satisfacție văzând că Uniunea Scriitorilor din RP Chineză a organizat o masă oficială pentru mine, la care am avut timp să discutăm despre ceeea ce ne apropie, ne pasionează, și anume literatura, poezia, dialogul. Am discutat cu veritabile personalități care știu limba română și care s-au arătat interesate de teatrul meu și poezia mea și, în orice caz, de dialogul cu România”, a mărturisit Matei Vișniec la finalul premierei.

Declarată „Cea mai bună piesă românească a anului 1991″ la Gala Premiilor UNITER, piesa lui Matei Vișniec pornește de la anunțul: „Angajăm clovn batrân”, care îi face pe trei foști prieteni să se regăsească în anticamera unui teatru. După bucuria primelor momente urmează însă competiția. Un singur clovn va fi ales de necunoscuții care au organizat audiția. În așteptarea lor, Nicollo, Filippo și Peppino devin trei gladiatori tragici ai epocii noastre moderne care se luptă pe viață și pe moarte pentru un ultim gest de recunoaștere a valorii lor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.