Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Soluție pentru accesul elevilor la educație: computere uzate recondiționate

0

Un grup de organizații neguvernamentale din domeniile educației, social și de mediu a trimis o scrisoare deschisă Ministerului Educației și Cercetării prin care propune ca una din soluții pentru acoperirea necesarului de calculatoare pentru accesul elevilor la educația online și offline, să fie recondiționarea computerelor uzate și casate de către companii, organizații și instituții, precum și de către persoane fizice.

Impactul crizei generată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 asupra sistemului de educație a reliefat și a adâncit una din problemele majore, existentă și anterior acestei crizei, și anume cea a lipsei accesului la educația digitală, una din cauzele principale fiind lipsa computerelor. 

Analiza datelor statistice arată că numărul copiilor care nu au acasă un calculator continuă să fie semnificativ, de peste 1 milion, conform Institutului Național de Statistică în anul 2017 și mai recent în martie 2020, conform studiului realizat împreună cu Institutul de Științe ale Educației/ Centrul de Politici în Educație în care unul din „impedimentele serioase pentru învățare” reprezintă lipsa unui computer/ tabletă/ telefon smart, în proporție de 65%. 

Anual în România sunt casate mii de calculatoare uzate. Aproximativ 40% din acestea pot fi reparate pentru o folosință optimă de către elevi, conform activității de peste 10 ani de recondiționare realizată de Asociația Ateliere Fără Frontiere prin care au fost donate peste 15.000 de calculatoare către mai mult de 1000 de școli din zone marginalizate, cu sprijinul financiar al sponsorilor și al organizației Ecotic. Tot acest efort a fost realizat într-una din întreprinderile sociale ale Asociației Ateliere Fără Frontiere în care lucrează persoane vulnerabile cărora asociația le oferă servicii de acompaniere socio-profesională care se finalizează cu integrarea lor pe piața convențională a muncii. 

Cele 20 de organizații neguvernamentale propun demararea unui amplu program de colectare și recondiționare a computerelor uzate. Programul va trebui susținut financiar de Ministerul Educației și Cercetării și logistic de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Costurile per calculator recondiționat sunt de cel puțin de două ori mai mici decât cele ale unuia nou pentru o configurație fezabilă pentru educația digitală, sprijinind în același timp realizarea obligațiilor naționale pentru reciclare și contribuind la creșterea pieței muncii. 

Semnatarii scrisorii sunt: Asociația Ateliere Fără Frontiere, Ecotic, Uniunea Profesorilor de Informatică din România (UPIR), Coaliția pentru Educație, Human Catalyst, Salvați Copiii, REPER21, Roma Education Fund, Digital Citizens – Think Thank, Institute for Digital Government, Asociația Reality Check, Coaliția pentru Educație Digitală, Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România, Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție, Centrul de analiză și inovare economico-socială (CAIES), ECOSENS, Organizația Umanitară Concordia, Fundația Alături de Voi, Institutul Bucovina, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Protecția Copiilor (FONPC).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.