Sistemul de CERTIFICARE a alimentelor FĂRĂ ADITIVI cu potențial periculos sau controversați, acum în România!

0

CEFF România a lansat pe piața locală marca CEFF Certified E-Friendly  Food, marca înregistrată la nivelul Uniunii Europene care atestă faptul că produsele alimentare inscripționate cu acest logo nu conțin conservanți, îndulcitori, coloranți artificiali sau glutamați cu potențial periculos sau controversați, conform studiilor experților.

ceffAceastă inițiativă este o premieră pe piața românească și vine ca răspuns la studiile efectuate la nivel național, care au arătat nevoia tot mai mare a consumatorilor de informații clare și transparente cu privire la adaosurile de aditivi din alimente, precum și la nevoia de a aduce un impact benefic asupra sănătății și familiei lor. Astăzi, CEFF este prezentă în Cehia, Slovacia și Polonia, România fiind a patra țară în care se lansează.

Eticheta produselor alimentare – în continuare o necunoscută cu multe E-uri

Un sondaj realizat de CEFF în România în 2014 arată că aproximativ 80% dintre români citesc cu atenție eticheta produselor alimentare și conținutul de E-uri. Procentul crește chiar la 84% în cazul părinților cu copii minori, însă pentru 9 din 10 respondenți lista este greu de înțeles.

În acest context, 1 din 2 respondenți afirmă că un element vizual ca o ștampilă sau marcă l-ar ajuta în identificarea alimentelor mai sănătoase, în timp ce aproximativ 25% au indicat că un scris mai mare ar simplifica citirea etichetei. Mai mult, 69% ar avea încredere într-o instituție specializată, independentă, care să ofere ajutor în înțelegerea informațiilor de pe etichetele alimentare.

Aliați pentru o alimentație sănătoasă

Marca CEFF – Certified E-Friendly Food  vine în ajutorul consumatorilor care au dificultăți în interpretarea listelor de ingrediente și mai ales în a recunoaște conținutul de aditivi alimentari în produsele de la raft sau a celor care petrec prea mult timp la raft pentru identificarea conținutului de aditivi. Astfel, ștampila CEFF de pe ambalajul produselor certifică faptul că  nu conțin niciun aditiv dintr-o listă de 70 de substanțe  grupate în conservanți, coloranți artificiali, îndulcitori și glutamați, care fac obiectul unor controverse la nivelul experților, deși sunt acceptați de Uniunea Europeană. Lista completă a acestor aditivi este disponibilă pe www.ceff.info.

„Oferta de pe raft influențează absolut fiecare român, fie că își cumpără o pâine, produse lactate, mezeluri,  produse semi-preparate sau băuturi. În contextul actual,  sunt foarte atentă la ce pun în coșul zilnic și îmi dau seama cât de dificil este să îți găsești instrumentele pentru o alimentație  sănătoasă și chiar să întreprinzi ceva benefic pentru sănătatea ta și a familiei. CEFF Certified E-friendly Food sau Alimente fără chimicale inutile, vine în România tocmai ca un astfel de ghid de filtrare care ajută consumatorul să aleagă produsele care nu conțin aditivi  controversați sau cu un potențial periculos, fără a mai citi eticheta ”, a declarat Daniela Niculescu, Director General  CEFF România.

Pentru a obține certificarea CEFF, producătorii trec printr-un un flux strict de evaluare ce include verificarea ingredientelor listate și conținutul de aditivi, documentele de conformitate, fișe tehnologice și altele. Testările sunt coordonate și supervizate cu sprijinul Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Bio-Resurse Alimentare.  Produsele certificate pot imprima pe ambalaj ștampila CEFF  timp de un an, însă testele sunt efectuate trimestrial. În cazul suspiciunilor semnalate de consumatori sau alte instituții, acestea pot fi supuse unor audituri speciale.

Lista de aditivi alimentari permiși și aprobați de Uniunea Europeană ajunge la aproximativ 300, făcând evaluarea volumului și tipurilor de aditivi alimentari de către consumator cu atât mai dificilă.  Aceștia pot fi însă verificați pe websiteul ceff.info, fiecare având marcajul ca fiind acceptat sau neacceptat de acest sistemul de certificare.

Atitudinea românilor și europenilor față de aditivii alimentari

Conform studiului ivox.ro, 74% dintre respondenții studiului iau în calcul efectul dăunător al aditivilor alimentari atunci când vine vorba de achiziție. 50% dintre respondenți sunt dispuși să renunțe la un produs dacă lista de ingrediente ridică suspiciuni, însă numai 14% dintre respondenți cunosc și pot face diferența între tipurile de E-uri,  putând astfel să evalueze impactul lor. Dintre alimente, românii acorda în primul rând atenție etichetei produselor semipreparate și mezelurilor. Astfel, 78% dintre ei declară ca aceste produse necesită cea mai mare atenție când sunt selecte la raft.

Mai mult, aproape 35% au declarat că iau în considerare lucrurile negative pe care le aud despre anumite mărci sau tipuri de produse. 67% dintre respondenți consideră că mărcile ce atestă calitatea sunt importante, iar cetățenii recunosc din ce în ce mai multe astfel de mărci, conform unui studiu Eurobarometru realizat în 2012[2].

Alimentația este un subiect care îl preocupă pe consumatorul român. Astfel, 41% dintre respondenții la studiu caută pe internet informații cu privire la alimentația sănătoasă, alimente de evitat sau urmăresc specialiștii nutriționiști. Mai mult de un sfert dintre cei chestionați au declarat că au renunțat la un produs de pe lista de cumpărături la recomandarea nutriționistului. Și totuși, pentru 26% dintre respondenți, aprecierea personală pe care o au față de produs este de multe ori decisivă în favoarea alegerii unui aliment nerecomandat de sursele de încredere. Cel mai important criteriu declarat de achiziție a produselor alimentare este preferința familiei, cu 47%, urmat de conținutul de aditivi, cu 25% și de informațiile nutriționale, cu aproape 17%. La nivel european, brandul are o influență mai mare, 47% dintre respondenți declarând că este important, conform aceluiași studiu.

CEFF pune de asemenea la dispoziția consumatorilor lista completă a aditivilor alimentari pe pagina www.ceff.info, unde sunt evidențiate E-urile controversate precum și cele considerate inofensive de specialiști.

Despre CEFF România

CEFF este o marcă și un sistem de certificare a produselor alimentare ce nu conțin aditivi controversați cu potențial periculos , care este prezentă în Cehia, Slovenia, Polonia și România, începând cu anul 2011, respectiv 2013.

Inițiativa CEFF este independentă și se concentrează asupra celor mai controversați aditivi.


[1] Studiu Ivox.ro, implementat online în perioada 16-27 ianuarie 2014 , pe un eșantion de 3274 de respondenți din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18-55 de ani.

[2] Studiu Euro-barometru, realizat în mai 2012 – Atitudinea Europenilor față de securitate și calitate alimentară și proveniența din mediul rural

Facebook

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează