Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Singurul centru de terapie prin escaladă pentru copiii cu dizabilități din România aniversează doi ani

0

București, 15 octombrie. Astăzi este Ziua Internațională a Bastonului Alb, iar cu această ocazie, Centrul Climb Again – primul centru de terapie prin escaladă pentru copiii cu dizabilități din Europa, împlinește doi ani.

Anul acesta activitatea propriu-zisă din centru a fost înlocuită de o serie de activități noi, menite să îi familiarizeze pe beneficiarii direcți – copiii și tinerii cu deficiențe de vedere din toată țara, cu noile cerințe digitale, dar și să le mențină condiția fizică, pe perioada izolării. Coordonatorii Climb Again și echipa logistică au lansat două campanii de strângere de device-uri mobile pentru 60 de copii care nu aveau deloc acces la tehnologie, au trimis către beneficiari plăci tehnice de antrenament, au susținut antrenamente online pentru 50 de copii și tineri cu deficiențe de vedere din toată țara. În ciuda condițiilor speciale din acest an, numărul beneficiarilor direcți a crescut cu 20% față de anul trecut, datorită accesului la tehnologie a copiilor și tinerilor cu deficiențe de vedere.

Frumusețea escaladei constă în faptul că mereu ești provocat să găsești soluții, să te adaptezi, ca să faci performanță, să ajungi sus. Am aplicat aceeași strategie și ceea ce privește activitatea Centrului Climb Again, începând cu luna martie a acestui an. Deși aveam planul făcut pentru tot anul, a trebuit să reconfigurăm, să ne adaptăm repede, să păstrăm apropiate relațiile cu copiii și tineri cu care abia începusem să construim la sală. Am făcut campanii de strângere de telefoane, le-am pus sinteza vocală și le-am trimit acolo unde era urgentă nevoie, iar acest lucru a permis copiilor să continue să facă școală, dar și să participe la antrenamentele Climb Again”, spune Președintele Asociației Climb Again, fost Campion Balcanic la escaladă, declarat cel mai bun sportiv în anul 2010.

Peste 50 de copii și tineri cu deficiențe de vedere, de la toate cele 7 școli speciale pentru deficienții de vedere au participat în fiecare săptămână, timp de două luni, la antrenamente online susținute de sportivii Lotului Național de Paraclimbing, sub atenta observație a coordonatorilor. Antrenamentele aveau o durată de 50 de minute, iar pentru a putea fi practicate, beneficiarii au primit acasă device-uri mobile de conectare la internet și echipamente de antrenament de la Climb Again.

Antrenamentele online erau partea frumoasă din zi. Știam că mă pot vorbi cu colegii mei de la școala de nevăzători, dar și cu alți copii care au diverse probleme cu vederea. Mi-a plăcut că deși la început nu știam exact mișcările, sportivii profesioniști care ne-au îndrumat au știu să ne explice exact ce avem de făcut. A fost tare plăcut să fim împreună, să râdem și să facem un pic de mișcare”, spune Angelo, elev al Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Buzău.

Efortul echipei Climb Again și reușitele copiilor cu deficiențe nu ar fi fost posibile fără ajutorul companiilor partenere, dar și al donațiilor. Mulțumim Kaufland România, Viva Credit și Decathlon, dar și celor care timit donații recurente de 2 euro/lună, printr-un SMS cu textul VEZI la 8844. Cinci astfel de SMS-uri asigură o ședință gratuită de terapie pentru un copil cu nevoi speciale.

Despre Climb Again Asociația

Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Încă din 2014, Climb Again, schimbă fundamental viața copiilor și a tinerilor cu nevoi speciale și îi ajută să se integreze în societate, să își recapete independența și să trăiască pe cont propriu. Climb Again a ajuns la peste 1.750 de beneficiari direcți și peste 5,000 beneficiari indirecți, iar în 2018 a deschis primul centru de terapie prin escaladă din Europa.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.