Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sibiul povesteşte României despre IE! ZIUA UNIVERSALĂ A IEI LA SIBIU

0

În mai puţin de un an, Ziua Universală a Iei s-a transformat într-un fenomen adoptat de întreaga planetă. 48 de ţări, 109 localităţi şi 143 de evenimente au celebrat simbolul românesc şi au pornit într-o călătorie spirituală, menită să redescopere valorile autentice, conectaţi prin semne universale, purtătoare de bine şi frumos.

Anul acesta, Sibiul adoptă ia ca simbol al frumosului şi al unui spirit redescoperit de către generaţiile actuale, menit să ne lege de trecutul simbolic. Timp de 5 zile, între 20 şi 24 iunie, ia va fi limbajul universal.

ie_sibiu

Povestea începe cu a fost o dată în şcolile din România şi din diasporă, acolo unde elevii şi profesorii vor îmbrăca, la final de an şcolar, ii şi costume tradiţionale. Va continua cu o serie de evenimente în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, care va fi gazda unor zile de poveste.

Legende de Sânziene, flori şi cosiţe împletite, plimbări cu Biciclete Cochete, expoziţii foto, paradă şi premierea celor mai frumoase ii. Biletul de intrare este portul unei ii. Pe toată durata evenimentului, toţi cei ce vor păşi pragul Muzeului îmbrăcaţi în ie vor avea intrarea gratuită.

Duminică, 22 iunie 2014, Ia se asortează cu (şi pe) Biciclete Cochete! Nu trebuie decât să îţi pregăteşti ia, coşul de picnic şi să vii în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Întâlnirea va avea loc la orele 14:30 în Piaţa Mică. Plecarea spre Muzeu la orele 15:00. La Târgul de Ţară din Muzeul Satului va avea loc cel mai mare picnic din Sibiu, se vor împleti coroniţe de Sânziene şi va avea loc parada celor mai frumoase ii!

Organizat de către Muzeul Astra şi Future Capital, susţinut de comunitatea La Blouse Roumaine, evenimentul de la Sibiu îşi propune să spună lumii întregi cea mai frumoasă poveste despre România! Un concept pe cât de simplu, pe atât de bine aşezat în conştiinţa fiecăruia dintre noi. Aici, acasă sau departe, purtând dorul de acasă în suflet. Ia devine astfel o stare, o conştiinţă.

Mai multe detalii despre programul acestor zile şi evenimentele conexe găsiţi pe pagine de Facebook www.facebook.com/IASIBIU sau la adresa de email marketing@muzeulastra.com, acolo unde puteţi trimite imagini surprinse în aceste zile, participând astfel la crearea unei stări ce va rămâne în istoria tradiţiilor ţării noastre.

Iniţiator: La Blouse Roumaine
Organizatori: Muzeul Astra & Future Capital

Parteneri: Consiliul Judeţean Sibiu, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu, Direcţia Judeţeană de Cultură Sibiu, ULBS, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Rares Helici Photography, Crispus – The Art Of Fire, Zestrea, Magic Hands Studio , Biciclete Cochete, Asociatia pentru Infrumusetarea Orasului Sibiu – AIOS, Baroque – The Beauty Salon, Via Rustica, Oldies Pub – Live Music , Artdrop Studio, OLD FRIENDS PUB AND MORE, Cloudbase – Scoala de zbor cu parapanta, ALMONTES, Pyro Events, Colegiul Naţional Pedagogic Andrei Saguna, Print ATU, Pensiunea BELAŞCU

PARTENERI MEDIA:

Turnul Sfatului, Sibiu Suta la Suta, Tribuna Sibiu, Zile si Nopţi, Kiss FM / Magic FM Romania/ Rock Fm, Eventya, TV Eveniment, TV Sibiu, Lăcaşuri ortodoxe, Sibiul.ro, Hermannstädter Zeitung, Ora de Sibiu, inOras.ro, SibiuNews, Profil Cultural, Radio România Actualităţi, Agriculturalacostum.ro

 

Ziua Universală a Iei este un eveniment global, iniţiat şi coordonat de comunitatea online La Blouse Roumaine.

Vom celebra pentru a doua oară în istorie, pe 24 iunie 2014, Ziua Universală a Iei. Anul acesta sărbatoarea va începe pe 20 iunie, în ajunul solstiţului de vară, şi se va termina pe 24 iunie, de Sânziene.

La Sibiu, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va fi gazda celor 5 zile de poveste.

Te așteptăm cu drag!

Îmbracă IA sau orice cămașă tradițională și vei avea ACCES GRATUIT în Muzeu! IA EȘTI TU!

Tot ceea ce trebuie să faci este să porţi o IE sau o cămaşă tradiţională oriunde te-ai afla, să te fotografiezi şi să îţi schimbi poza de profil pe contul de facebook, twitter sau instagram, iar apoi să o împărtăşeşti cu noi pe pagina de facebook https://www.facebook.com/LaBlouseRoumaine10.

PROGRAM ZIUA UNIVERSALA A IEI SIBIU – 20 – 24 iunie 2014

Vineri, 20 IUNIE
Orele 17:00 – Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (Poarta 3) – Centrul ASTRA pentru Patrimoniu

 • IA, Haină de Lumină a Sufletului – Vernisaj și expoziție de fotografie
 • Fotografii din Arhiva Muzeului ASTRA și Arhiva Muzeului Etnografic al Transilvaniei

Orele 18:00 – Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (Poarta 3) – Centrul ASTRA pentru Patrimoniu

 • IA, Haină de Lumină a sufletului – Conferință
  Invitați: Pr. Prof. Constantin Necula, Florin Chilian, Mirela Crețu – cercetător științific, director Muzee Pavilionare; Moderator: Mirela Iancu

Vom vorbi despre tradiţii, obiceiuri, ritualuri, diferenţa între ceremonie şi ritual, povestea unei vieţi legată de ie. Ce înseamnă ia şi cum o integram în viaţa contemporană, cum te poate schimba ia

Sâmbătă, 21 IUNIE

Orele 09:00 – 19:00 – Pedalând pe drumul brânzei – inițiativă a Asociației Județene de Turism Sibiu în cadrul Zilelor Culturale ale Județului

 • Excursie cu bicicleta – Sibiu – Rășinari – Muzeul în aer liber ASTRA – Sibiu

Punct de plecare: Hotel Parc, ora 9:00 (detalii și înscriere: http://www.sibiu-turism.ro/Oferte-Speciale-Pedaland-pe-Drumul-branzei.aspx)

Orele 10:00 – 20:00 – Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului – Târgul de Țară

 • Semne cusute – ateliere de inspirație și creație tradițională pentru copii și adulți – Rodica Ispas, Avrig, Sibiu. Magdalena Dudău, Brezoi jud Vâlcea
 • Atelier MAGIC HANDS STUDIO – semne de carte (între orele 11-13.00)
 • Atelier de bijuterii de inspirație tradițională  – Lucia Todoran Salva, Bistriţa Năsăud;
 • Ateliere cu tineri designeri sibieni – consiliere fashion pentru integrarea IEI în ținuta contemporană
 • Târg de II și obiecte tradiționale
 • Despre ROȘIE – mândra sezonului – Proiect culinar și gustări din bucătăria românească

Orele 18:30 – Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiu – Scena de pe lac

 • Concert Florin Chilian

Orele 11:00 – 18:00 – Zilele Vecinătăţii pe B-dul Mihai Viteazu (Muzeul ASTRA vine în cartierul tău îmbrăcat în IE)

 • Ateliere pentru copii şi familie; stand de produse tradiţionale, terase de relaxare și socializare

Duminică, 22 IUNIE

Orele 10:00 – 18:00 – Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului – Târgul de Țară

 • Semne cusute – ateliere de inspirație și creație tradițională
 • Atelier de bijuterii de inspirație tradițională
 • Ateliere de consiliere pe integrarea IEI cu tineri designeri sibieni
 • Târg de II și obiecte tradiționale
 • Despre ROȘIE – mândra sezonului – Proiect culinar și gustări din bucătăria românească

Orele 14:30

 • Plimbare în IE cu BICICLETE COCHETE pe traseul Piața Mică – Muzeul ASTRA.

Îmbracă-te în IE, împodobește-ți bicicleta, pune-ți o floare în păr și hai cu noi pe bicicletă din Piața Mica până în Muzeul Astra. Nu uita coșul de picnic și buna dispoziție!

Orele 16:00

 • Haideți să ne-adunăm la cel mai mare picnic din Sibiu! Muzeul ASTRA in zona Târgului de Țară

Orele 18:00

 • Concurs și parada celor mai frumoase II. Ia-ți familia, prietenii, așează-ți cosițele și prinde-ți flori în păr și desigur…îmbracă IA sau „cămeșa” noastră faină de Ardeal și spune-ne POVESTEA TA! Iar noi te vom premia!

Orele 11:00 – 18:00 – Zilele Vecinătăţii pe B-dul Mihai Viteazu (Muzeul ASTRA vine în cartierul tău îmbrăcat în IE)

 • Ateliere pentru copii şi familie; Târgul Vecinătăţii, stand de produse tradiţionale

Orele 11:00 – Concert  Junii Sibiului, invitaţi: Viorica Telcean, Nelu Albu, Daniel Rosalim, Răzvan Năstasescu, Traian Stoiță și Camelia Cozma Stoiță.

 

Luni, 23 IUNIE
Orele 10:00 – 18:00 – Muzeul în are liber din Dumbrava Sibiului

 • Ateliere pentru copii
 • Program cultural și ateliere organizate de Asociația pentru cultură tradițională ZESTREA

Marți, 24 IUNIE

Orele 10:00 – 18:00 – Muzeul în are liber din Dumbrava Sibiului

 • Ateliere pentru copii
 • Reconstituirea obiceiului de Sânziene, ceremonialul Cununei Secerișului și o paradă de costume populare și ateliere organizate de Asociația pentru cultură tradițională ZESTREA

Orele 11:00 – 11:30 – Muzeul în are liber din Dumbrava Sibiului

 • Șezătoare autentică din zona Sibiului – Școala Gimnazială Slimnic – elevii claselor a 2-a și a 3-a.

Coordonator: prof. Emilia Dragomir

Orele 21:00

 • SÂNZIENE PARTY cu RYM – the new band in town în OLDIES PUB – LIVE MUSIC!

Hai cu IA și noi îți dăm o țuică din partea casei. Muzică bună, premii extreme și vise de Sânziene cu ursitul sau ursita. Numai la Oldies Pub – Live Music!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.