Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

SIBIU: Începe Festivalul Internațional de Benzi Desenate. Vezi PROGRAMUL!

0

Asociatia de prietenie « Ille et Vilaine – Sibiu »/APIVS si Asociatia « Solidarité 35 Roumanie »/S35R vor organiza în zilele de 3, 4 si 5 aprilie 2015 a treia editie a Festivalului International de Benzi Desenate de la Sibiu în sala CIT a Primariei Municipiului Sibiu.

La editia din 2014, Festivalul a atras mai mult de 1000 de participanti. In cei doi ani, Festivalul de Benzi Desenate de la Sibiu s-a impus ca unul dintre evenimentele de marca ale artei grafice din România.

In timpul celor trei zile de Festival, publicul va putea descoperi autorii invitati, precum si operele lor. In cadrul acestui eveniment sunt propuse diverse activitati pentru ca toate generatiile sa fie familiarizate cu diversitatea stilurilor de benzi desenate (BD) : comics, manga, banda desenata europeana.

afis Festival BD Sibiu 2015

Inaugurarea Festivalului va avea loc vineri, 3 aprilie 2015 la ora 18,00 în sala CIT a Primariei Municipiului Sibiu din Piata Mare unde vor fi prezenti si autorii de BD invitati. Week-endul va fi ritmat de conferinte, dedicatii, work-shopuri si meciuri de BD. Libraria « Habitus » va fi de asemenea gazda altor evenimente.

La cea de-a treia editie a Festivalului au fost invitati doi autori francezi si opt autori români:

  • Thomas GOSSELIN, autor francez de BD este creatorul albumelor « Sept milliards de chasseurs-cueilleurs » si « Les héros avancent masqués »
  • Jérôme CAZENAVE vine de la Berlin si va prezenta fanzinul « Mitscharf »
  • Puiu MANU este desenator de benzi desenate din anul 1957 si recent a publicat « Ionita Tunsu, un haiduc de Bucuresti »
  •  Octav UNGUREANU este autorul lui « Zobb, un extraterestru în Bucuresti » publicat în 2014 la HACBD. Este si coordonatorul Revistei « Comics » si genialul creator al afisului Festivalului de la Sibiu din 2015
  • Serban ANDREESCU este unul dintre autorii cei mai prolifici din ultimii ani din România. A publicat seria « Abu Hassan » dupa I.L. Caragiale, « Povesti » dupa Ion Creanga si « Castelul din Carpati » dupa Jules Verne la Editura « Adenium »
  • Raluca DRAGOMIR si-a publicat primul album personal în 2014 sub titlul de « Zbeng si Zbântui »
  • Dodo Nita este critic de benzi desenate, autor a numeroase articole si carti de specialitate despre banda desenata.

Vor fi prezenti de asemenea si:

Toma ALEXANDRU, care a lansat recent al treilea tom din « Ceva marunt » si Alin IVAN, creatorul lui “Vlady, liliacul”, precum si a « The Walking Dead Romania », ultima dintre revistele de benzi desenate care s-au nascut în România.

Editia 2015 a Festivalului va fi si ocazia de a celebra trei aniversari importante : 90 de ani de banda desenata româneasca, 50 ani de existenta a Editurii « Ecole des Loisirs » si 25 de ani de banda desenata de la Centrul Belgian din Bruxelles, Belgia. Fiecare aniversare va fi onorata printr-o expozitie prezenta în timpul Festivalului…

Intrarea la toate manifestarile Festivalului este gratuita si vizitatorii vor putea cumpara pe toata perioada week-endului carti cu BD realizate de autorii prezenti.

Festivalul International de Benzi Desenate de la Sibiu este un eveniment organizat de APIVS si S35R cu sprijinul : Primariei Municipiului Sibiu, a Institutului Francez din România si al Lectoratului francez al ULBS, Delegatiei Wallonie-Bruxelles de la Bucuresti, Centrului Cultural German Sibiu, Asociatiei francezilor din Sibiu, Librariei « Habitus », Asociatiei Bedefililor din România, Asociatiei « Bulle d’Encre » si  Asociatiei « La Ribambulle » din Franta, Revistei « Comics » si « Harap Alb Continua ».

Societatile comerciale : NTN-SNR, SR2C, CON-A, CARREFOUR si hotelul CONTINENTAL FORUM sustin financiar a treia editie a Festivalului International de Benzi desenate de la Sibiu.

Actiunea este cofinantata de Consiliul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu.

Afisul Festivalului International de Benzi desenate de la Sibiu, editia 2015 a fost realizat de Octav Ungureanu. In calitate de coordonator al Revistei « Comics », Octav este unul dintre cei mai buni promotori de banda desenata româneasca. Din doua în doua luni, publica în revista sa cele mai bune creatii ale momentului. Colaboreaza tot anul cu HAC, singura revista de BD profesionista din România. In 2014 a publicat « Zobb, un extraterestru în Bucuresti », o compilatie a aventurilor lui Paul si ale tovarasului sau venit de nicaieri, care pleaca sa descopere secretele ascunse ale capitalei românesti. Zobb va veni în vizita la Sibiu si o sa-l descoperim lânga Turnul Sfatului, unul dintre monumentele emblematice ale orasului nostru. Anul acesta Octav face parte dintre autorii invitati la Festivalul de Benzi Desenate de la Sibiu.

 PROGRAMUL FESTIVALULUI

Vineri, 3 aprilie 2015

15.00 : Atelier de Benzi Desenate cu Jerome Cazenave – Revista « Mitscharf »

– Centrul Cultural German

18.00 : Inaugurarea Festivalului – Vernisajul expozitiilor, Lansarea Fanzinului Sibiu Comics Club

– Sala CIT Primaria Sibiu

 Sâmbata, 4 aprilie 2015

10.00 : Deschiderea Festivalului

– Sala CIT Primaria Sibiu

Pe tot parcursul zilei vor avea loc vânzari de BD si sesiuni de dedicatii din partea autorilor

10.30 : Inmânarea premiilor la concursul « Comorile pierdute din orasul Sibiu »

– Sala CIT Primaria Sibiu

11.30 : Workshop

– Libraria « Habitus »

12.30 : Meciuri de benzi desenate

– Sala CIT Primaria Sibiu

14.30 : Proiectie « In the Mood », Film de anumatie regizat de Emiliyan si Stanimir Valev

– Sala CIT Primaria Sibiu

15.30 : Conferinta « Tintin in Romania »

– Sala CIT Primaria Sibiu

16.30 : Lansare de carti

– Libraria « Habitus »

17.30 : Meciuri de benzi desenate

– Libraria « Habitus »

 Duminica, 5 aprilie 2015

10.00 : Deschiderea Festivalului

– Sala CIT Primaria Sibiu

Pe tot parcursul zilei vor avea loc vânzari de BD si sesiuni de dedicatii din partea autorilor

11.30 : Prezentarea « Harap Alb Continua, un story românesc de succes »

– Sala CIT Primaria Sibiu

12.30 : Meciuri de benzi desenate

– Sala CIT Primaria Sibiu

13.30 : Inchiderea Festivalului

 

 Autorii :

Dodo NITA

Dodo Nita s-a nascut în anul 1964 la Bucuresti si este critic al benzilor desenate din România. Este si autorul unei Istorii a benzii desenate românesti (1992), al Dictionarului benzii desenate din România (1996, 2005), Europa benzii desenate (2001), Tintin în România (2003, 2007, în limba franceza), Despre Vârsta de aur a benzii desenate românesti (2004) si a unui capitol despre banda desenata din România în BD ghid 2005 Enciclopedia benzii desenate internationale (Editura « Omnibus », Paris, 2004).

In anul 1990, împreuna cu mai multi bedefili, Dodo Nită a fondat Asociatia bedefililor din România, care organizeaza din 1991 Salonul International al Benzii Desenate din România. Cea de-a 24-a sa editie s-a desfasurat în octombrie 2014 la Constanta.

Serban ANDREESCU

Are peste 20 de ani de experienta în domeniile vizual si media, a ilustrat peste 300 de carti pentru copii, precum si 18 manuale scolare în colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale. Ilustratorul Serban Andreescu este cel care a transpus în benzi desenate primele doua volume ale Inimii de broscuta.

Invitat de la prima editie a Festivalului, revine la Sibiu pentru a treia oara cu doua albume noi. S-a implicat în  transpunerea în benzi desenate a operelor lui Creanga, Caragiale si ale lui Jules Vernes. La Festivalul International de Benzi Desenate de la Sibiu va lansa doua albume : « Povesti », nr 2  si « Castelul din Carpati ».

Puiu MANU

Este grafician si realizator de benzi desenate român. Este unul dintre cei mai longevivi, prolifici si talentati creatori de benzi desenate din România. Autor polivalent, realizator de benzi desenate istorice, de aventuri si de science-fiction, este apreciat de două generatii de cititori ai revistelor pentru copii din perioada socialistă.

Debuteaza în anul 1957 în revista « Cravata Rosie » cu prima sa banda desenata, « Comoara lui Montezuma », dupa un scenariu de Mircea Sântimbreanu. In 1958  va apare în revista « Arici Pogonici  prima sa banda desenată comica, « O întâmplare cu o minge »» Isi continua si astazi cariera de autor de benzi desenate. A republicat în 2010 « Toate pânzele sus », iar în 2013, « Ionita Tunsu, un haiduc din Bucuresti » la editura HAC.

Octav UNGUREANU

Blogger si autor de comics, Octav a fost premiat cu trofeul « Sandu Florea » 2010 pentru debutul sau în benzile desenate. Este organizator de evenimente si expozitii, coordonatorul Revistei « COMICS ». Lucreaza la Editura « Harap Alb Continua » unde adapteaza scenariilor benzilor desenate si le face storyboard-ul. In 2014 a publicat « Zobb, un extraterestru în Bucuresti », o compilatie a aventurilor lui Paul si ale tovarasului sau venit de nicaieri, care pleaca sa descopere secretele ascunse ale capitalei românesti.

Thomas GOSSELIN

Thomas Gosselin s-a nascut în 1979 la Londra si îsi face studiile la Scoala de Beaux Arts din Angoulême (colectiv Les six berbères sont douze, Clafoutis la Editura « La Cerise »), Dupa terminarea studiilor îsi editeaza singur cartile, de exemplu L’humanité moins un la Editura  « l’An 2 », traieste ca un ascet, pleaca de la Angoulême, se preface diletant, si se pierde în labirint, Les héros avancent masqués la Editura « Cinquième Couche », revine la Angoulême, Au recommencement la Editura « Atrabile ».

Raluca DRAGOMIR

Acum un an, Raluca Dragomir a publicat primul sau album, povestea a doua pisici diabolice, « Zbeng si Zbantui ». Publicata pe Internet înainte de a fi editata, povestea s-a concretizat într-un album de mare calitate.  Va veni în sfârsit la Sibiu pentru a ne prezenta lucrarile sale.

Revista MITSCHARF

« Mitscharf » sta la baza proiectului de la sfârsitul studiilor lui Harald, austriac de origine.
In anul 2010, dupa sase numere aparute la intervale neregulate în Tara Bascilor, majoritatea participantilor au parasit revista si s-au exilat în Australia. Ajuns de putin timp la Berlin si vazând ca fanzinul era în pericol, Jérôme Cazenave a decis « sa reaprinda flacara » pentru « a încalzi iernile friguroase ».

Astfel, « Mitscharf » si-a reluat radacinile etimologice si a început sa insereze în coloanele sale limba germana. Berlinul are si avantajul ca beneficiaza de o cultura enorma a micro-editiilor si a atelierelor de serigrafie. Fiecare aparitie are o tema, pe care oricine o poate interpreta si trata în felul sau. Rezultatul imprimat este suma tuturor reflectiilor.

Toma ALEXANDRU

Comedian si grafician, Alexandru este si autor de benzi desenate. Face parte din colectivul

« Ceva marunt » si este publicat în Revista « Comics ». A scos cinci albume autoeditate, iar  în martie a publicat al treilea volum din comics « cevamarunt.ro » care va fi lansat la Sibiu în timpul Festivalului.

Emilian si Stanimir VALEV

Fratii Emiliyan si Stanimir Valev sunt autori de benzi desenate si ilustratori bulgari care lucreaza în grup. Lucrarile lor au fost prezentate la festivaluri si expozitii internationale în Bulgaria, Serbia, România si Columbia, iar povestile lor au fost publicate în Bulgaria, Bosnia Hertegovina, România, Turcia, Franta, Statele Unite ale Americii si Argentina.

Alin IVAN

« Salut! Sunt Alin si desenez. Desenez când am timp sau chef, sau nebunii sau inspiratie, sau vreo idee. Sau când îmi place ceva si nu pot lua cu mine, fotografia sau orice altceva. Desenez de când ma stiu. De fapt, nu-mi aduc aminte exact de când si nici ce faceam înainte de asta. Cred ca îmi mai place sa cânt, câteodata. Desenul merge bine cu muzica».

THE WALKING DEAD ROMANIA

Asociatia « Event Art Tour” (EAT) aduce în România începând din luna noiembrie 2014, revista de benzi desenate « The Walking Dead »: « Prin această actiune dorim sa marim apetitul publicului român pentru banda desenata, forma de arta care se afla la nivel de nisa în tara noastra si sa aducem arta secventiala la îndemâna tuturor. Dorim sa promovam atât titluri importate, cum este cazul revistei « The Walking Dead », cât si arta secventială autohtona în rândul tinerilor, ei reprezentând publicul nostru tinta. In România se produce si s-a produs Banda Desenata de-a lungul timpului, dar putina a reusit sa ajungă la o audienta larga şi de aceea speram ca prin aceasta actiune a noastra sa-i încurajam si pe artistii locali să apara pe piata. »

Cristi PACURARIU

Desenator român care locuieste la Sibiu, Cristian Pacurariu lucreaza pentru cele mai mari edituri franceze : « Casterman », « Glenat », « Soleil ». Deseneaza Le Testament des Siècles si Légendes de la Table ronde. In anul 2011 semneaza cu Olivier Peru un scenariu, Assassin la Editura « Soleil »

Cristian DARSTAR

Cristian colaboreaza de un an cu Revista « HAC ! » si a preluat povestea lui Miron Gerila : « Inima Gheturilor ». A publicat în 2014 primul album din colectia romano – ceha de  benzi desenate, « Mickey pe Dunare».

 EXPOZITII

Nos heros preferes

Expozitia « Nos héros préférés » ofera fiecaruia posibilitatea sa-si reîntâlneasca eroii literari din copilarie. De 50 de ani, Editura « L’Ecole des loisirs » publica numeroase carti pentru copiii din lumea întreaga ! In aceste carti apar eroi care ne fac sa râdem sau sa ne fie teama. Fie ca sunt curajosi, generosi sau comici, ne fac sa traim împreuna aventuri extraordinare.

Expozitie prezenta cu sprijinul Institutului Cultural Francez din Bucuresti si al Lectoratului francez al ULBS – la Casa Ille et Vilaine, str Cojocarilor, nr.15, Sibiu.

L Ecole des loisirs autour du monde

Cartile Editurii « L’Ecole des loisirs » îsi schimba uneori « tinuta » si depasesc frontierele :  editori din lumea întreaga îsi însusesc povestile autorilor, le traduc si le publica în tarile si limba lor. Unii aleg o coperta noua sau nu…

Expozitie prezenta cu sprijinul Institutului Cultural Francez din Bucuresti si al Lectoratului al ULBS – la Biblioteca ASTRA.

Les belles images du Centre Belge de la Bande Dessinee

Selectie de opere a autorilor de BD belgieni, precum Sleen, Schuiten, Jean Pol, Merho etc, care aduc un omagiu Muzeului din Bruxelles si extraordinarei sale  cladiri, Horta, decor pentru aventurile BD.

Expozitie realizata cu sprijinul Delegatiei Wallonie –  Bruxelles din Bucuresti cu ocazia celei de-a 25-a  aniversari a deschiderii CBBD – în Sala CIT, Primaria Sibiu.

Muzeul Benzii Desenate din Romania

O panoramă a celei de-a noua arte care acopera 90 de ani din istoria sa, de la nasterea lui Haplea în 1924, pâna la aparitia romanului grafic Cei de dincolo: În trecătoare  în 2014. Vor fi expuse planse si desene originale, serigrafii, afise  si albume ale celor mai reprezentativi 50 de autori de BD români sau de origine româna.

Expozitie prezenta în Sala CIT, Primaria Sibiu

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.