ILUSTRAȚII: Sfaturi care pot salva viața în caz de cutremur!

0

 Sfaturi care pot salva viața în caz de cutremur

Cum să amenajezi locuința

Nepregătirea poate produce mai multe pagube decât seismul în sine. Pregătirea și educația preventivă în caz de cutremur contribuie semnificativ la salvarea de vieți, la reducerea panicii și dezorganizării.

Habitat for Humanity România, organizație cu experiență de zece ani în prevenție și răspuns la dezastru, propune câteva măsuri simple de amenajare a locuinței care, în eventualitatea unui cutremur de magnitudine considerabilă, pot salva vieți și evita importante pagube materiale.

  • Odată cu mutarea într-o casă nouă sau cu reamenajarea locuinței, aveți în vedere fixarea cât mai bună a obiectelor în casă (rafturi suspendate, televizoare, obiecte de decor, etc.) și evitați aglomerarea cu mobilier a camerei de zi, în care petreceți cele mai multe ore cu familia.
  • În cazul în care locuința dvs. nu a mai fost renovată de mult timp, faceți verificări și îmbunătățiri – de la structura de rezistență la reparații ale pereților, până la schimbarea instalației electrice sau a celei de gaze.
  • Amplasați aparatele casnice (frigider, mașină de spălat, etc.) astfel încât să nu se afle în apropierea ieșirilor din camere sau din locuință. În cazul unui seism acestea se pot deplasa și bloca accesul. Asigurați-vă și că sunt fixate bine, în cazul unei deplasări racordurile se pot rupe.
  • Verificați ca rafturile suspendate din bucătărie sunt foarte bine prinse în pereți. Nu puneți obiecte grele pe rafturile suspendate. În caz de cutremur ușile se pot deschide, iar obiectele grele pot provoca răni. Pentru un plus de siguranță, asigurați ușile dulapurilor cu închizători eficiente la oscilații.
  • Depozitați cutiile ce conțin combustibili sau chimicale în dulapuri în care nu se pot răsturna sau în camere în care nu se locuiește.
  • Fixarea foarte bună este valabilă și pentru televizioarele suspendate sau alte obiecte de decor, care se pot desprinde ușor în eventualitatea unui cutremur. Pentru televizor, folosiți o măsuță joasă pe care să îl instalați.
  • Nu amplasați rafturi și obiecte deasupra patului. Un cutremur în timpul nopții poate determina deplasarea obiectelor sau căderea rafturilor.
  • Alegeți lustre care se pot fixa cu ușurință.
  • Fixați mobilierul astfel încât acesta să nu se poată deplasa.
  • Este bine să aveți în casă o masă solidă, rezistentă, sub care vă puteți adăposti în caz de cutremur.

Citește și despre Kitul care îți poate salva viața în caz de cutremur.

Habitat for Humanity Romania_cutremur (1) Habitat for Humanity Romania_cutremur (2) Habitat for Humanity Romania_cutremur (3) Habitat for Humanity Romania_cutremur (4) Habitat for Humanity Romania_cutremur (5) Habitat for Humanity Romania_cutremur (6) Habitat for Humanity Romania_cutremur (7) Habitat for Humanity Romania_cutremur (8)

Despre Habitat for Humanity România

Habitat for Humanity România este una dintre cele mai importante organizații din România în domeniul locuirii sociale. Viziunea sa este o lume în care toți oamenii au posibilitatea să locuiască decent. Din 1996 construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. Din 2005, a inițiat programul Disaster Risk Reduction and Response (DRRR), cu scopul de a reduce riscurile de dezastre în comunitate, prin analiza și combaterea riscurilor la care sunt supuse familiile din comunitățile vulnerabile.

Habitat for Humanity România, prin „Statul de Utilitate Publică” obţinut în 2008, poate prelua parte din responsabilităţile autorităţilor publice în probleme de răspuns la dezastre legate de prevenţie şi reconstrucţie. În 2011 a încheiat un parteneriat cu I.G.S.U., care îi conferă sprijinul necesar în sectorul prevenirii, al reducerii riscurilor la dezastre şi al intervenţiilor de urgenţă, precum şi accesul la resurse şi informaţii oficiale (hărţi, date statistice, resurse umane).

Prin programul DRRR, Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 20.000 de persoane din zece județe.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează