Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Servicii medicale și psihologice pentru îmbunătățirea condițiilor de primire și ședere ale solicitanților de azil din România

0

Fundația ICAR, în parteneriat cu AIDRom, a lansat proiectul „Servicii de sănătate adaptate și accesibile pentru solicitanții de azil din România”, finanțat prin Programul Național Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare – selecția de proiecte FAMI 16.03. Proiectul va contribui la îmbunătăţirea condițiilor de primire și ședere ale solicitanților de azil de pe teritoriul României, prin dezvoltarea unui program integrat de informare și asistență medicală și psihologică a acestei categorii de beneficiari.

logo ro transparent

Activitățile principale ale proiectului se vor desfășura pe parcursul a doi ani în cele șase Centre de cazare și proceduri aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări, din București, Galați, Timișoara, Rădăuți, Șomcuta Mare și Giurgiu. Cel puțin 600 solicitanți de azil din România (femei, bărbați, copii) vor beneficia de servicii integrate de sănătate, iar aproximativ 1200 de solicitanți de azil vor fi informați și consiliați cu privire la drepturile lor în ceea ce privește sistemul de asistență medicală din România, drepturile și obligațiile lor în acest domeniu și normele de igienă și sănătate publică.

Specialiștii psiho-sociali care vor derula activități în aceste Centre vor urmări într-o primă fază identificarea solicitanţilor de azil, în special a celor aparținând unor categorii vulnerabile (familii în dificultate, persoane vârstnice, persoane cu boli cronice, minori neînsoțiți, victime ale violențelor fizice și psihice), precum și identificarea nevoilor acestora. Ulterior, vor fi efectuate teste pentru evaluarea stării generale de sănătate a solicitanților de azil nou sosiți, iar medicii generaliști vor acorda consultații medicale săptămânale.

Prin proiect, vor fi asigurate și alte teste și investigații medicale recomandate de medicii colaboratori, precum și tratamentele medicamentoase și nemedicamentoase prescrise de aceștia, pentru a răspunde cât mai bine nevoilor medicale ale solicitanților de azil din România.

Bugetul total al proiectului este de 2.782.329.56 Lei, din care 5% reprezintă contribuția ICAR.

Din datele celui mai recent studiu realizat de ICAR[1] rezultă că adulții sunt majoritari în structura grupului studiat (69%) față de minori, care reprezintă 31%. Aproape jumătate dintre adulți (47%) se regăsesc în grupele de vârstă 18-30 și 31-39 ani. Țările de origine pentru acest grup sunt: Siria 19,6%, Iran 19,6%, Ucraina 13,7% Turcia 5,8%, Afganistan 5,8%, iar Irak, Egipt, Nigeria, Bangladesh, Somalia sub 5%.

În rândul solicitanților de azil și al deținatorilor unei forme de protecție intrernațională, care, alături de alți migranți vulnerabili, au reprezentat grupul țintă al studiului mai sus menționat, s-a constatat o serie de vulnerabilități diferite în funcție de sex.

Astfel, pentru bărbați, prima cauză de vulnerabilitate o reprezintă incapacitatea de a-și mentine rolul tradițional  de susținător al familiei în țara gazdă. Urmează lipsa asigurărilor de sănătate și teama de a se îmbolnăvi, condițiile de locuit nesatisfăcătoare, teama destrămării familiei, părinte unic, bolile cronice, singurătatea. În cazul femeilor, vulnerabilitățile sunt generate de necunoașterea limbii romțne, venitul insuficient, părinte unic, lipsa asigurărilor de sănătate si existența unor boli cronice, lipsa suportului familial și condiții de locuit inadecvate. Bineînțeles, copiii sunt și ei afectați în primul rând de situația financiară precară a părintelui/ parinților.

Istoricul traumatic multiplu din țara de origine sau din timpul călatoriei spre țara de destinație (pierderile, violența, abuzurile fizice, tortura) se adaugă ca factori majori de vulnerabilitate cu impact semnificativ în sfera socială, a sănătății fizice și psihice, a nivelului de satisfacție și bunăstare al participanților la studiu.

[1] Cercetare aplicată realizată în cadrul proiectului ”ICAR – Centru de Resurse și Servicii pentru Migranți”, octombrie 2014 – aprilie 2016

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.