Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

SEMNEAZĂ PETIȚIA “CCR vrea prag pentru abuz. Sa fie 1 leu!”. Peste 20.000 de cetățeni au semnat deja în mai puțin de 24 de ore!

0

CCR vrea prag pentru abuz. Să fie 1 leu!

27 iunie 2017 – Peste 20.000 de cetățeni au semnat în mai puțin de 24 de ore de la lansare petiția “CCR vrea prag pentru abuz. Să fie 1 leu!”. Semnăturile vor fi depuse la Ministerul Justiției mâine, în cadrul consultării publice cu societatea civilă organizată de Tudorel Toader, ministrul interimar [1].

Petiția poate fi accesată aici: http://campanie.de-clic.ro/prag-abuz

35505101856_88be524779

Campania a fost lansată la scurt timp după ce Curtea Constituțională a decis să impună Parlamentului stabilirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu. Opțiunea “fără prag” nu mai există, deși a fost exprimată de zeci de mii de cetățeni în stradă, și chiar și de Procurorul General al României [2].

În aceste condiții, comunitatea de-clic, inițiatorul petiției, cere Ministerului de Justiție și Parlamentului României un prag simbolic de 1 leu. Un prag prea mare ar fi nimic altceva decât un stimulent pentru corupție. Mai jos sunt câteva din opiniile semnatarilor exprimate în comentarii:

Bogdan B: Pragul pentru abuz trebuie să nu legitimeze actele de corupție. Cu toate că ar fi greu de controlat o astfel de măsură (cea de a pune pragul la un leu), este cel puțin necesară luarea unei astfel de măsuri pentru ca, în timp, să se amelioreze ansamblul actelor politice (și să se diminueze cantitatea de acte de corupție).

Schuster W: O fraudă in valoare de 1 leu este maximul pe care îl admit. Aș opta pentru 1 ban.

Elena P: Pentru ca nu poate exista prag la o infracțiune; ori e, ori nu e! 1 leu e corect;

Mircea S: Pentru că legea trebuie să promoveze moralitatea. Indiferent dacă ai furat un leu sau un milion, tot hoț ești. În al doilea rând, abuzurile pot fi grave chiar dacă nu implică un prejudiciu exprimabil în bani. Dacă un abuz în sistemul de sănătate duce la moartea unor oameni, nu plătește nimeni?

 Note:

[1] Ministerul Justiţiei anunţă organizarea a două dezbateri publice, pe 28 iunie şi 3 iulie, pentru modificarea dispoziţiilor din Codul penal privind abuzul în serviciu astfel încât să le pună în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

[2] Procurorul general nu vrea prag pentru abuzul în serviciu, Gândul, 12 iunie 2017, http://www.gandul.info/politica/procurorul-general-nu-vrea-prag-pentru-abuzul-in-serviciu-16445691

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.