Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sedentarismul este nociv

0

Statul pe scaun / inactivitatea pentru perioade lungi de timp creşte riscul apariţiei bolilor de inimă, diabet, şi chiar poate cauza moartea, sugerează cercetătorii britanici. Oamenii de ştiinţă de la Universităţile Leicester şi Loughborough spun că sunt afectate chiar şi persoanele care fac activităţi fizice, dar sunt sedentare pentru perioade mari de timp de-a lungul unei zile.

Studiul, publicat în revista Diabetologia, a analizat 18 studii existente care implică aproape 800.000 de oameni. Fiecare dintre studiile evaluate au folosit măsurători diferite – de la timpul petrecut în faţa televizorului (mai mult sau mai puţin de 14 ore, săptămânal), la raportările privind timpul în care subiecţii au stat aşezaţi de-a lungul unei zile (mai puţin de 3 ore sau mai mult de 8). Acest lucru face dificilă stabilirea unei limite absolute de timp dincolo de care sedentarismul este nociv pentru sănătate. Totuşi, conducătoarea studiului, Dr. Emma Wilmot, a concluzionat că este clar faptul că persoanele cu o sedentaritate îndelungată au un risc mai mare de diabet zaharat, boli de inimă şi moarte decât cei care limitează această perioadă de inactivitate fizică. Însă chiar şi pentru aceştia din urmă, „lipsa mişcării rămâne un risc important pentru sănătate”.

„Oamenii se conving că au un stil de viață sănătos dacă fac mişcare timp de 30 de minute zilnic. Dacă, mergi la sala de sport după ce ai stat la birou toată ziua, în timp ce colegul tău se duce acasă să privească la TV, ai mai multe şanse să ai o stare de sănătate mai bună decat acesta. Dar nu e de ajuns, trebuie să te gândeşti serios şi la celelelate 23.5 ore din zi”, a adaugat Dr. Emma Wilmot.

 

“Rezultatele acestui nou studiu, susţin metodologiile mişcării naţionale de educare şi informare „Şi eu trăiesc sănătos!-SETS” care activează anual peste 43.000 de elevi din ciclul primar din Bucureşti şi Roman, cu vârsta de până la 12 ani, familiile acestora într-o suită de activităţti în şcoli şi în timpul liber, menite a lupta şi împotriva sedentarismului. Cele 201 „Cluburi SETS de mişcare şi distracţie” create şi susţinute voluntar de peste 8.000 de elevi, arată dorinţa acestora de a face sport. Este importantă formarea din copilărie a obiceiului de a face zilnic activităţi fizice pentru a preveni obezitatea. O familie bine informată, va putea asigura condiţiile ca dieta copiilor să fie variată, porţiile să fie moderate, apa, fructele şi legumele proaspete să nu lipsească, şi totodată copilul lor să facă zilnic suficientă mişcare pentru a se dezvolta armonios”, a declarat Silvia Bucur, Preşedinta Fundaţiei PRAIS, iniţiatoarea mişcării naţionale „Şi eu trăiesc sănătos!-SETS”.

 

Mai sănătosi, prin schimbarea stilului de viaţă

Cercetările au relevat că cea mai puternică asociere găsită a fost aceea dintre sedentarismul prelungit şi diabetul zaharat. Există dovezi clare că lipsa mişcării pe perioade prelungite afectează negativ nivelul de glucoză din sânge şi creşte rezistenţa la insulină – iar oamenii de ştiinta încă lucrează la descifrarea exactă a acestui mecanism. Dr. Wilmot crede că mesajul acestui studiu i-ar putea ajuta pe cei cu risc ridicat de diabet zaharat, cum ar fi persoanele obeze, pentru că promovează ideea influenţării în bine a stării de sănătate prin intermediul schimbării stilului de viață – lucru relativ  ușor de făcut

Prof. Stuart Biddle, de la Universitatea Loughborough, care a lucrat, de asemenea, la studiu, a declarat: „Există multe moduri în care putem reduce timpul petrecut în mod sedentar, cum ar fi de întreruperea perioadelor lungi de lucru la computer, la locul de muncă. Putem avea întâlniri «în picioare», putem face o plimbare în timpul pauzei de prânz, iar seara putem reduce timpul de vizionare a TV căutând activităţi mai putin sedentare.”

Dr. Matei Hobbs, director de cercetare la institutul Diabetes UK, a declarat că oamenii ar trebui să fie încurajaţi să facă mişcare. „Reducerea timpului petrecut în mod sedentar şi înlocuirea acestuia cu mai multă activitate fizică este o modalitate foarte bună de a ne menţine o greutate optimă, iar acesta este cel mai bun mod de a minimiza riscul de diabet de tip 2.”

Sursa: Sitting for long periods is bad for your health, BBC Health, 15 Octombrie 2012

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.