Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sculptură monumentală în mișcare: de la Liverpool la Baia Mare

0

Nasui collection & gallery, organizație independentă care promovează artiști români contemporani, continuă programul său „Moving Monuments” lansat în 2014. Sculptura monumentală a artistului Bogdan Rața pleacă din St. George’s Hall Liverpool, sit de patrimoniu UNESCO, și ajunge în Piața Cetății Baia Mare, monument istoric.

Eveniment inaugurare: 5 mai 2016, între 18.00 și 20.00, Piața Cetății Baia Mare
În prezența artistului, curatorului și partenerilor

În cadrul programului „Moving Monuments” al Nasui collection & gallery, care are ca scop producția, prezentarea și itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spații contemporane prestigioase și curajoase, sculptura monumentală a artistului Bogdan Rața se „mută” dintr-un monument istoric – St. George’s Hall Liverpool, într-un altul – Piața Cetății Baia Mare.

Baia Mare 2016

„The Middle Way”, cum este numită lucrarea de mari dimensiuni, a făcut parte din Independents Liverpool Biennial 2014 și a fost amplasată până anul acesta în faţa St. George’s Hall, o clădire din insula muzeelor a centrului orașului Liverpool, ridicată în 1864 şi parte a patrimoniului mondial UNESCO.

În 2016, cu ocazia sărbătoririi a 120 ani de artă la Baia Mare, sculptura monumentală este plasată în perimetrul centrului istoric al municipiului Baia Mare, în Piaţa Cetăţii și Ansamblul „Turnul Ştefan” (sec. XIV), monument istoric, cel mai însemnat obiectiv din oraşul medieval. Aici se regăsesc: Turnul Ştefan (1347), monument istoric, fundaţiile Bisericii Gotice (1347), monument istoric, Biserica Romano – Catolică „Sfânta Treime” a fostei mănăstiri iezuite (1717-1719), monument istoric, Casa Degenfeld (sec. XVI – XVII), monument istoric, fundaţiile Bisericilor Sf. Martin și Sf. Ecaterina, sec. XV – descoperite cu ocazia săpăturilor arheologice desfăşurate în anul 2012 de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.

Lucrarea monumentală: Bogdan Rata, ”The Middle Way”, courtesy Nasui Collection & Gallery
Dimensiuni: 3,5 m înălțime x 1,5 m x 0,6 m

Parteneri strategici: Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Baia Mare, Primăria Municipiului Baia Mare

Nasui collection & gallery s-a deschis în 2010 în Bucureşti, România şi a co-produs peste 60 de proiecte internaţionale în cadrul unor prestigioase spaţii şi contexte culturale, unele dintre ele fiind: Bienala de Artă contemporană de la Moscova 2011, Bienala de la Liverpool 2012 şi 2014, Bienala de la Veneţia 2013 sau Manifesta din Sankt Petersburg 2014.
www.cosminnasui.com
https://www.facebook.com/cosmin.nasui
https://twitter.com/cosminnasui
www.linkedin.com/company/nasui-collection-&-gallery

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.