Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

*Scrisoare deschisa – Delegat de Tineret la Natiunile Unite

2

SCRISOARE DESCHISĂ

Fondatorii programului “Delegat de Tineret la Naţiunile Unite” precum şi toate generaţiile de Delegaţi de Tineret care au avut privilegiul de a reprezenta vocea tinerilor români în cel mai înalt for politic al lumii în perioada 2006–2010 doresc să comunice prin prezenta scrisoare deschisă poziţia lor vizavi de implementarea programului “Delegat de Tineret la Naţiunile Unite” de către Consiliul Tineretului din România (CTR).

Programul “Delegat de Tineret la Naţiunile Unite”, fondat de Alexandru Balaş şi Corina Murafa, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe şi Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi implementat în perioada 2006-2008 de Asociaţia ORICUM, a fost preluat începând cu mandatul 2009 – 2010 de către Consiliul Tineretului din România,asociaţie cooptată în anii precedenţi în calitate de partener. Considerăm că de la începutul preluării organizării acestui program, Consiliul Tineretului din România a dat dovadă de o atitudine şi de o serie de rezultate demonstrate incompatibile cu spiritul în care acest program a fost iniţiat şi transferat ulterior, din punct de vedere organizatoric, către CTR. Mai precis, noi susţinem–în calitate de iniţiatori ai programului şi de actuali şi foşti delegaţi de tineret la Naţiunile Unite–că implementarea programului a lăsat de dorit din punct de vedere al inclusivităţii, transparenţei, spiritului independent şi comunicării publice.

Deplângem faptul că ceea ce noi considerăm componenta esenţială a programului – şi anume comunicarea valorilor onusiene în rândul tinerilor români prin seminarii, conferinţe şi caravane naţionale a fost absentă în cadrul organizării CTR. Regretăm faptul că spiritul deschis, colaborativ şi creativ, precum şi deschiderea către parteneriat care au animat programul “Delegat de Tineret la Naţiunile Unite” au dispărut odată cu preluarea organizării de către CTR. Încercând să ne oferim sprijinul deschis către CTR pentru o mai bună implementare a programului, folosindu-ne expertiza acumulată la New York şi reţelele în care activăm în România, am fost întâmpinaţi mai întâi cu o lipsă de comunicare care a durat luni de zile. Ulterior, am fost ţintuiţi la zid cu acuze şi invective legate de “spiritul inchizitorial” în care facem “un audit socialist” al programuluişi în care “subminăm” autoritatea CTR. Astfel, ne-am văzut nevoiţi să încetăm orice comunicare cu organizaţia CTR reprezentată prin „liderii” acesteia.

Amintim pe această cale că programul Delegat de Tineret la Naţiunile Unite a fost creat şi este văzut în întreaga lume ca un proiect al tinerilor pentru toţi tinerii, care să poată duce la ONU-în faţa liderilor lumii-mesajele democratic exprimate ale acestei categorii de vârstă şi nu doctrina închisă a vreo unei Asociaţii precum CTR, aşa cum riscăm să se întâmple în prezent. Concluzionând, dorim să ne exprimăm regretul profund pentru situaţia în care s-a ajuns. Din nefericire, ne vedem nevoiţi să ne retragem orice susţinere şi implicare în acest program şi să avertizăm partenerii cooptaţi până acum în acest proiect că măsuri suplimentare de precauţie sunt necesare în faţa spiritului neprofesionist demonstrat de Consiliul Tineretului din România.

Cu stimă,

Corin MURAFA – Iniţiator al programului şi Delegat de Tineret 2006-2007.
Laura BRETEA – Delegat de Tineret 2007-2008
Andrei MEHEDINŢIU – Delegat de Tineret 2008-2009
Bogdan COVALIU – Delegat de Tineret 2008-2009
Bianca SÂRBU – Delegat de Tineret 2009-2010
Adrian SOLCAN – Delegat de Tineret 2009-2010

*acest articol nu se incadrează în tonul pozitiv al articolelor publicate pe site-ul RomaniaPozitiva, dar am decis publicarea lui ca un semnal de alarmă din partea fondatorilor şi tuturor delegaţilor de tineret din 2006 până în prezent.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

2 comentarii

 1. avatar

  Poziția Consiliului Tineretului din România privind implementarea Programului Delegat de Tineret la Naținile Unite în România

  Referitor la Scrisoarea deschisă a foștilor delegați de tineret la ONU din perioada 2006 – 2010 (făcută publică în data de 21 iunie 2010), precum și la comunicatul remis de către Uniunea Studenților din România la data de 29 iunie 2010,

  Ținând cont de principiile Rezoluțiilor A/RES/50/81 şi A/RES/68/126 ale Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite adoptate în 1995 și respectiv în 2007, cu privire la instituirea Programului Delegat de Tineret la Națiunile Unite în Statele Membre ONU precum şi de principiile World Programme of Action for Youth,

  Luând în considerare ”Ghidul de Implementare” al Programului de Tineret la Națiunile Unite în România,

  Având în vedere Dispoziția Consiliului Director al Consiliului Tineretului din România din 29.03.2010,

  Consiliul Tineretului din România face următoarele precizări:

  1. Referitor la așa-zisa atitudine netransparentă
  Consiliul Tineretului din România a respectat în permanență principiile prevăzute în ”Ghidul de Implementare” al Programului, elaborat de Consiliul Tineretului din România în parteneriat cu instituțiile abilitate, Ministerul Afacerilor Externe și Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret. Ghidul, făcut public pe pagina web a Programului http://www.unyouthdelegate.ro, încă de la începutul procesului de selecție, a urmărit definirea și justificarea rolului tuturor actorilor implicați, precum și etapele în care aceștia intervin. Totodată, Consiliul Tineretului din România a făcut publice inclusiv responsabilitățile delegaților de tineret, în anexa ”Ghidului de Implementare”.

  2. Referitor la problemele de comunicare și informare
  a. Comunicarea cu mediul asociativ de tineret – În conformitate cu ”Ghidul de Implementare”, în vederea creării mesajului ce va fi transmis în cadrul conferințelor interguvernamentale ale ONU (Octombrie 2010 – Comisia a III-a a Adunării Generale a ONU și februarie 2011 – Comisia pentru Dezvoltare Socială) au fost invitați în calitate de parteneri consultativi organizații neguvernamentale de/pentru tineret, federații studențești de nivel național precum și organizații cu expertiză specifică în problematica dezvoltării globale.
  *(De altfel, Uniunea Studenților din România, alături de celelalte două federații studențești de nivel național a fost invitată să fie partener în acest Program în 2008 și 2009 atât în calitate de membru în juriu cât și în calitate de partener consultativ, însă aceasta nu a dat curs invitației noastre. Pentru mandatul 2010-2011 Uniunea Studenților din România a fost din nou invitată să participe și chiar a acceptat invitația de a fi partener consultativ în cadrul programului.)
  b. Informarea în rândul publicului larg – Informări cu privire la procesul de selecție precum și cu privire la întregul Program Delegat de Tineret la Națiunile Unite au fost realizate prin următoarele medii de comunicare: – Audio – prin parteneriate media cu Radio România Internațional și Radio 3Net.- Online – prin platforme web (www.resurse-tineret.ro, http://www.lumebuna.ro, http://www.campusnews.ro, http://www.startub.ro etc ), pe grupurile specializate ale mediului asociativ de tineret, rețele de socializare cu impact în rândul tinerilor.

  3. Referitor la relația cu foștii delegați de tineret
  Această relație specială a fost păstrată în permanență în coordonatele prevăzute în Dispoziția Consiliului Tineretului din România ce reglementează modul de colaborare cu aceștia și comunicată tuturor părților implicate. Mai mult, Consiliul Tineretului din România a oferit posibilitatea ultimei generații de delegați de a participa în juriu astfel încât selecția să beneficieze de experiența acumulată de aceștia în mandatul 2009-2010, însă aceștia nu au dat curs invitației.

  4. Referitor la reprezentarea intereselor tinerilor la Organizația Națiunilor Unite
  Ca parte a mandatului 2010-2011, delegații de tineret vor participa activ, în perioada iulie–septembrie a.c., la o serie de întâlniri cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de/pentru tineret, similar cu mandatele precedente. În plus, constatând nevoia unui dialog direct cu tinerii, în special cei neasociați în cadrul unor organizații neguvernamentale de/pentru tineret, ca parte a acestui mandat, Consiliul Tineretului din România inițiază consultări directe cu tinerii în cele opt regiuni de dezvoltare ale României, în aceeași perioadă de timp. Finalitatea acestui ciclu de consultări este crearea unei poziții cât mai relevante în raport cu interesele și nevoile tinerilor români, care să fie susținută în cadrul conferințelor interguvernamentale (Comisia a III-a a Adunării Generale a ONU și Comisia pentru Dezvoltare Socială).

  În continuare, în spiritul unei transparențe depline, Consiliul Tineretului din România va păstra atitudinea deschisă către colaborare cu toate părțile interesate de bună-credință și un dialog constructiv cu toți partenerii instituționali și alți actori relevanți în domeniu, în vederea continuării dezvoltării Programului pe termen mediu și lung în România, cu beneficii pentru un număr cât mai mare de tineri români.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.