Școala de Vară pe Diplomație 2014

0

Școala de Vară este unul dintre cele mai importante proiecte ale Asociației Tineretul ONU din România, aceasta fiind organizată anual. Scopul principal al acestui proiect este acela de a le oferi celor 50 de participanți atât cunoștinte teoretice, cât și practice. Aflat la a patra ediție, evenimentul se desfășoară integral în limba engleză, devenind și un bun cadru de comunicare interculturală și schimb de experiență academică.

Ediția anterioară, din 2013, a avut tema „New Perspectives on Diplomacy” și a abordat subiecte din diverse domenii în care diplomația se manifestă în era informațională: diplomație culturală, economică, a mediului, nucleară, probleme de securitate internațională și experiențe ale diplomaților români, venite chiar de la ei.

Școala de Vară din acest an va avea loc în perioada 21-27 iulie la Universitatea din București, ajungând la o nouă etapă. Proiectul este mai ambițios și, în acest an, sub tema „Diplomația secolului XXI”, va oferi o imagine completă a principalelor subiecte legate de diplomația de astăzi.

Diplomația a inclus democrația, iar temele care obișnuiau să fie scopul exclusiv al diplomaților aparținând ministerelor de externe, ambasadelor și misiunilor permantente (să o numim diplomație profesională) au fost încredințate oamenilor și instituțiilor din afara ariei dedicate diplomației. Dar asta nu înseamnă că diplomația profesională a fost redusă la un singur aspect al relațiilor internaționale. Din contră, pe măsură ce relațiile dintre țări se dezvoltă semnificativ, diplomația profesională a primit o sarcină importantă, și-anume să ofere baza relațiilor internaționale.

Pentru a înțelege diplomația secolului 21, studentului trebuie să-i fie oferită oportunitatea de a vedea mai mult decât ceea ce diplomația profesională face. A vedea și a înțelege diplomația secolului 21 în complexitatea sa este ceea ce Școala de Vară din acest an va oferi. Studenții vor avea oportunitatea să învețe despre modul în care diplomația s-a schimbat de-a lungul timpului, despre noi protocoale de securitate, tehnici de mediere a conflictelor şi negociere, proceduri de managementul crizelor, toate acestea în timp ce vor avea ocazia să pună în aplicaţie principiile diplomaţiei sub ghidarea profesorilor universitari, a diplomaţilor şi a experţilor din domeniu.

Această ediție dorește să ofere un instrument educațional care să fie complementar experienței academice a participanților în studiul diplomației și al relațiilor internaționale. Activitățile vor consta în seminarii și workshopuri, grupate în mai multe module.

În acest an ne vom concentra atenţia pe schimbările rezultate din diplomaţia noii epoci şi de toate responsabilităţile aduse de ea, făcând referire la situaţia internaţională actuală. Din moment ce asigurarea securităţii este una dintre cele mai mari responsabilităţi a statului, ne aşteptăm ca guvernele, instituţiile internaţionale şi organizaţiile să îşi protejeze cetăţenii de orice ameninţare din exterior. În ultimul timp, capacitatea guvernelor naţionale de a-şi proteja cetăţenii şi resursele a fost subiectul unor dezbateri aprinse, iar aceste situaţii pot degenera ușor în situaţii de criză. Mai mult, negocierile au fost întotdeauna un aspect cheie al diplomaţiei, prin urmare a fi un bun negociator este o trăsătură foarte preţuită pe scena diplomaţiei secolului XXI. În plus, este vital să cunoaştem modul în care diplomaţia funcţionează astăzi şi cum să rezolvăm un conflict înainte să se transforme într-o criză şi, în acelaşi timp, să ştim cum să gestionăm o situaţie dacă aceasta degenerează.

Prin urmare, activităţile Şcolii de vară se vor axa pe aspectele esenţiale ale evoluţiei diplomaţiei, oferindu-le participanţilor cunoştinţe esenţiale din domeniile relevante.

Asociația Tineretul ONU din România este o organizație neguvernamentală, ale cărei scopuri sunt promovarea şi încurajarea valorilor și activitatilor ONU în rândul tinerilor români, al societății românești și al comunității internaționale.

Principalul proiect al Asociaţiei este organizarea anuală a Conferinţei Bucharest International Student Model United Nations (BISMUN), cea mai mare simulare de tip MUN din România, în 2014 organizându-se a șasea ediție. Asociația se ocupă și de organizarea altor proiecte, cum ar fi: simulări ale unor Curți Internaționale de Justiție (trei ediții),  conferințe studențești cu participare internațională (trei ediții), o campanie de promovare a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, proiectul „Şcoala de vară” (trei ediții până în prezent), precum şi alte conferinţe şi seminarii.

Mai multe informații pe: http://summerschool.unyouth.ro/   şi https://www.facebook.com/UNYouthAssociationOfRomania

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează