Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Școala de Vară pe Diplomație 2014

0

Școala de Vară este unul dintre cele mai importante proiecte ale Asociației Tineretul ONU din România, aceasta fiind organizată anual. Scopul principal al acestui proiect este acela de a le oferi celor 50 de participanți atât cunoștinte teoretice, cât și practice. Aflat la a patra ediție, evenimentul se desfășoară integral în limba engleză, devenind și un bun cadru de comunicare interculturală și schimb de experiență academică.

Ediția anterioară, din 2013, a avut tema „New Perspectives on Diplomacy” și a abordat subiecte din diverse domenii în care diplomația se manifestă în era informațională: diplomație culturală, economică, a mediului, nucleară, probleme de securitate internațională și experiențe ale diplomaților români, venite chiar de la ei.

Școala de Vară din acest an va avea loc în perioada 21-27 iulie la Universitatea din București, ajungând la o nouă etapă. Proiectul este mai ambițios și, în acest an, sub tema „Diplomația secolului XXI”, va oferi o imagine completă a principalelor subiecte legate de diplomația de astăzi.

Diplomația a inclus democrația, iar temele care obișnuiau să fie scopul exclusiv al diplomaților aparținând ministerelor de externe, ambasadelor și misiunilor permantente (să o numim diplomație profesională) au fost încredințate oamenilor și instituțiilor din afara ariei dedicate diplomației. Dar asta nu înseamnă că diplomația profesională a fost redusă la un singur aspect al relațiilor internaționale. Din contră, pe măsură ce relațiile dintre țări se dezvoltă semnificativ, diplomația profesională a primit o sarcină importantă, și-anume să ofere baza relațiilor internaționale.

Pentru a înțelege diplomația secolului 21, studentului trebuie să-i fie oferită oportunitatea de a vedea mai mult decât ceea ce diplomația profesională face. A vedea și a înțelege diplomația secolului 21 în complexitatea sa este ceea ce Școala de Vară din acest an va oferi. Studenții vor avea oportunitatea să învețe despre modul în care diplomația s-a schimbat de-a lungul timpului, despre noi protocoale de securitate, tehnici de mediere a conflictelor şi negociere, proceduri de managementul crizelor, toate acestea în timp ce vor avea ocazia să pună în aplicaţie principiile diplomaţiei sub ghidarea profesorilor universitari, a diplomaţilor şi a experţilor din domeniu.

Această ediție dorește să ofere un instrument educațional care să fie complementar experienței academice a participanților în studiul diplomației și al relațiilor internaționale. Activitățile vor consta în seminarii și workshopuri, grupate în mai multe module.

În acest an ne vom concentra atenţia pe schimbările rezultate din diplomaţia noii epoci şi de toate responsabilităţile aduse de ea, făcând referire la situaţia internaţională actuală. Din moment ce asigurarea securităţii este una dintre cele mai mari responsabilităţi a statului, ne aşteptăm ca guvernele, instituţiile internaţionale şi organizaţiile să îşi protejeze cetăţenii de orice ameninţare din exterior. În ultimul timp, capacitatea guvernelor naţionale de a-şi proteja cetăţenii şi resursele a fost subiectul unor dezbateri aprinse, iar aceste situaţii pot degenera ușor în situaţii de criză. Mai mult, negocierile au fost întotdeauna un aspect cheie al diplomaţiei, prin urmare a fi un bun negociator este o trăsătură foarte preţuită pe scena diplomaţiei secolului XXI. În plus, este vital să cunoaştem modul în care diplomaţia funcţionează astăzi şi cum să rezolvăm un conflict înainte să se transforme într-o criză şi, în acelaşi timp, să ştim cum să gestionăm o situaţie dacă aceasta degenerează.

Prin urmare, activităţile Şcolii de vară se vor axa pe aspectele esenţiale ale evoluţiei diplomaţiei, oferindu-le participanţilor cunoştinţe esenţiale din domeniile relevante.

Asociația Tineretul ONU din România este o organizație neguvernamentală, ale cărei scopuri sunt promovarea şi încurajarea valorilor și activitatilor ONU în rândul tinerilor români, al societății românești și al comunității internaționale.

Principalul proiect al Asociaţiei este organizarea anuală a Conferinţei Bucharest International Student Model United Nations (BISMUN), cea mai mare simulare de tip MUN din România, în 2014 organizându-se a șasea ediție. Asociația se ocupă și de organizarea altor proiecte, cum ar fi: simulări ale unor Curți Internaționale de Justiție (trei ediții),  conferințe studențești cu participare internațională (trei ediții), o campanie de promovare a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, proiectul „Şcoala de vară” (trei ediții până în prezent), precum şi alte conferinţe şi seminarii.

Mai multe informații pe: http://summerschool.unyouth.ro/   şi https://www.facebook.com/UNYouthAssociationOfRomania

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.