Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Școala de Valori prezintă prima tabără online din Laboratorul de cariere

0

Școala de Valori a lansat tabăra online Laboratorul de Cariere, o premieră în educația alternativă românească: primul program de experiențe pentru succes dedicat tinerilor cu vârste între 16 – 20 ani. Printr-o serie de ateliere, ce se desfășoară între 24 august și 18 septembrie, tinerii își pot dezvolta abilitățile și identifica oportunitățile de dezvoltare academică și de carieră. Înscrierea în tabăra are loc până pe 17 august 2020, pe site-ul www.laboratoruldecariere.ro.

Viziunea Școlii de Valori este una curajoasă, de transformare prin educație alternativă și antreprenorială a României într-o țară care să inspire mai multă încredere, cu oameni și tineri curajoși, informați și cu vieți echilibrate.

Fondată acum zece ani, organizația non-guvernamentală și-a asumat misiunea de călăuzire a tinerilor atât în planul dezvoltării personale, cât și profesionale, către învățarea pentru a deveni organizatori independenți ai vieții lor. Silvia Bogdan, președinta asociației Școala de Valori, crede cu încăpățânare că prin inovație în educație oamenii se vor reconecta la valorile lor individuale și declară încrezătoare: “Ne motivează dorința tinerilor de autodepășire, curajul lor de a se auto expune la noi metode de învățare și curajul cu care își înving propriile temeri. În 10 ani de Școala de Valori, mai mult de 40.000 de tineri ne-au trecut pragul. Înainte de a-și urma drumul către succes, unii dintre ei ne-au acompaniat ca voluntari și ambasadori ai programelor noastre, iar asta ne bucură cel mai mult.”

Tabăra online „Experiențe pentru succes” pune la dispoziție tinerilor informații valoroase, experiențe puternice de conturare a personalității, interacțiunea cu mentori și expunerea la mediul business. Totul pentru a crește responsabilitatea personală și controlul asupra propriilor alegeri în viață.

“Unul dintre paradoxurile pieței muncii este faptul că tinerilor li se solicită în continuare experiență de 3-5 ani și multe ore de practică înainte de a aplica la un job. Aceasta, în condițiile în care tranziția de la școală la facultate și apoi, în câmpul muncii, nu este ancorată în realitate. Multe teorii arată că tinerii de astăzi se pregătesc pentru joburi care nu există și totodată, ei sunt cei care vor inventa job-urile viitorului. Pe lângă suita de ateliere de care beneficiază în Școala de Valori, tinerii învață alături de noi cum să aprofundeze autocunoașterea: își identifică punctele forțe și abilitățile dobândite din surse diferite – liceu, proiecte, timp liber – pe care le vor valoriza ulterior în diverse domenii.” spune Silvia, despre cum răspunde Școala de Valori la situația din ultimii ani din învățământ și de pe piața muncii.

Școala de Valori înseamnă soluții neconvenționale pentru o educație centrată pe valori investite în viitor, unde succesul înseamnă explorarea potențialului și autodepășirea, colaborarea cu celelalte generații și căutarea activă de oportunități. Silvia Bogdan, președinta asociației inovatoare în educație Școala de Valori și creatoarea conținutului educațional al Școlii de Bani BCR, este focusată pe dezvoltarea durabilă și și-a asumat responsabilitatea de programare și îndeplinire a strategiilor organizației. Cu o experiență vastă de consultant, facilitator și formator în domeniul inovării și cu multă practică antreprenorială, Silvia are trecut în CV, pe lângă expertiza financiară și inginerie aeronautică.

Președinta povestește despre greutățile întâmpinate în pandemie și mutarea programelor educaționale în mediul online: “Nu a fost prea ușor să trecem în online și în orice caz, ne-a fost foarte greu să lucrăm cu studenții, în perioada pe care tocmai am traversat-o. Ceea ce a ajutat în această perioadă a fost mutarea rapidă a conținutului educațional în online, transpunerea acestuia pe platforme online care facilitează învățarea experiențială și pregătirea trainerilor care să crească calitatea livrării în online. În următoarea perioadă, urmează să lansăm platforma de e-learning escoaladevalori.ro, care va pune la dispoziția beneficiarilor programelor noastre conținut educațional de calitate, dezvoltat în limba română.”

Silvia crede cu tărie în moștenirea pe care Școala de Valori își dorește să o lase generațiilor următoare și, mai ales, “că dacă-ți propui să reușești ai toate șansele să se întâmple! Gândul nostru a fost să facem educația să continue. Ne-am gândit să acționăm și să învățăm din mers, fără să avem o strategie ultra definită și foarte clară. Dificil pe vremea pandemiei a fost să ne convingem partenerii că merită să investească în educație în continuare. Și provocator a fost să-i aducem pe beneficiari, dar mai ales să-i ținem în mediul online.”

În tabăra online Laboratorul de cariere, experiența participantului stă la baza creării conținutului educațional și a abordării livrării atelierelor. Poveștile oamenilor care au obținut succesul conduc către dezvoltarea emoțională și îmbunătățirea stimei de sine a copilului care devine adolescent și apoi adult. Organizate în opt module, atelierele din cadrul taberei creează contexte de învățare fiecărui profil, indiferent de pregătirea școlară pe care o are și asigură un mix potrivit de ateliere soft skills, ateliere hard skills, mentorat pentru carieră și punte cu piața muncii. Acestea sunt:

Modul #1: Valori personale și universale

Modul #2: Testul DiSC și comunicare/ comportamente

Modul #3: Inteligență emoțională

Modul #4: Abilități de prezentare

Eveniment Bibliotecă Vie cu Ambasadori din Academia Laboratorul de Cariere pe teme de studenție

Modul #5: Abilități de eficiență personală

Modul #6: Joburile viitorului

Modul #7: Alegerile personale, luarea deciziilor și rezolvarea problemelor

Modul #8: Orientare și consiliere în carieră

Înscrierea în tabără constă în mai multe etape, așa cum este detaliat și pe platforma online www.laboratoruldecariere.ro:

  1. Prima este accesarea și completarea formularului de înscriere
  2. A doua etapă, în care tinerii susțin un test de inteligență emoțională
  3. Iar ultima etapă este achitarea unei sume care să responsabilizeze tânărul să participe în fiecare zi, având în vedere că locurile sunt limitate.

Tabăra online Laboratorul de cariere se adresează tuturor tinerilor adolescenți (elevi de liceu), precum și studenților aflați în anul I de studii (tinerii care tocmai au fost admiși la facultate).

Silvia face o invitație către toții tinerii care vor să profite de timpul liber din vacanța de vară: “Învață să fii atent(ă) la oportunitățile la care te autoexpui. Caută să prinzi trenul care trece încet prin gara ta. Chiar dacă nu încetinește, fă astfel încât să sari în el din mers. Va merita osteneala! Vorbesc din proprie experiență! Te așteptăm cu drag!”

Despre autor

avatar

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală apărută în 2009 ca urmare a unei idei îndrăznețe a mai multor tineri întreprinzători. În toate ”viitorurile posibile”, vor avea succes aceia care își explorează potențialul și învață să se auto-depășească, colaborează cu celelalte generații și caută activ oportunități astfel încât să contribuie la transformarea societății, oferind bunăstare generațiilor prezente și viitoare. Misiunea Școlii de Valori este aceea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor lor vieți, fiind singura asociație din România care implementează în programele sale educația centrată pe valori. Acest model educațional implică dezvoltarea de competențe împărțite pe patru arii: dezvoltarea caracterului, explorarea personalității, implicare civică și well-being. Școala de Valori dezvoltă patru programe educaționale naționale: Adoptă un Liceu, Excepționalii, Laboratorul de Cariere și Arcademia prin care contribuie activ la dezvoltarea educației din România, oferind cunoaștere și îndrumare adolescenților, tinerilor și profesorilor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.