Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sărbătoare a artei plastice românești contemporane la Balcic, Barbizonul pictorilor români interbelici

0

Fundația Dignitas din București în parteneriat cu Centrul Cultural de Stat “The Palace”, Muzeul de Artă și  Clubul Rotary din Balcic, Bulgaria, alături de  Muzeul de Arte Vizuale din Galați și Clubul Rotary Mangalia din România derulează în perioada 21-27 august 2017 o sărbătoare a artei contemporane românești în Barbizonul pictorilor români din perioada interbelică, luminosul și caldul Balcic.  La galeria Stone Hall, în grădina castelului construit pentru Regina Maria s-a vernisat expoziția unui inedit artist român din Chișinău „Victor Ceban – un spirit internațional al Estului” și, la Muzeul de Artă din localitate,  expoziția de pictură suprarealistă  „Lucid Dreams”  a  artistului Zoltan Lorencz din București.

La cele două vernisaje reprezentantul Fundației Dignitas a subliniat rolul artei în construirea unui spațiu al colaborării, respectului și înțelegerii și a mulțumit tuturor partenerilor români și bulgari pentru profesionalismul  și dăruirea cu care s-au implicat.

Din partea bulgară au luat cuvântul  Zheni Mihailova (Director) și Galya Gheorgieva (coordonator de evenimente) de la Centrul Cultural “The Palace”, Radostina Encheva (Directoarea Muzeului de istorie, Nikolina Ivanova, curator la Muzeul de Artă și Viceprimarul orașului Balcic, Dimitri Dimitrov.

La cele două vernisaje am fost onorați de participarea reprezentantului oficial al Ministerului Culturii și Identității Naționale din România , doamna Irina Sanda Marin Cajal, Subsecretar de Stat. În luările sale de cuvânt Domnia Sa a vorbit și în calitate de critic de artă, subtil cunoscător al frumosului și susținător generos al artei și artiștilor.

La vernisajul expoziției lui Victor Ceban , doamna Irina Cajal a împărtășit impresia profundă  pe care  i-au lăsat-o picturile și desenele expuse: “[… ]am fost  fascinată de finețea  portretului. Ceban pictează nu un portret , ci un suflet. Pentru că are rara calitate de a vedea sufletul prin ochii subiectului. [Victor Ceban] plutește între culori și linii suave, iar aici stau mărturie peisajele și naturile statice, unde regăsim la o atentă analiză accente post-impresioniste”.

La vernisajul expoziției lui Zoltan Lorencz, doamna Cajal a remarcat fantezia și capacitatea de a transfera neliniștile inconștientului în vise cu ochii deschiși, în alegorii vizuale. Domnia Sa a sugerat artistului că stilul său ar avea un impact deosebit în spațiul artei vizuale americane. În incheiere a mărturisit certitudinea că Zoltan Lorencz va avea o evoluție valoroasă în peisajul artei contemporane.

Dr. Dan Basarab Nanu ( Manager Muzeul de Arte Vizuale din Galați) a remarcat  histrionismul artei lui Victor Ceban. “Mi se pare cea mai interesantă poveste. Personaje înfăţişate ca portrete normale şi apoi transpuse în costume de epocă. Tratarea asta îi iese cel mai bine. Este un insolit în abordare, care te cucereşte. Mai ales când cunoşti personajele […]…este un spirit internaţional al Estului.”

Despre Zoltan Lorencz, domnul Dan Basarab Nanu a remarcat că este un pictor suprarealist în lucrările căruia nu îl vede pe Salvador Dali , ci un artist care stie să viseze, un  inconstient tulburat în fața unui prezent superficial sau traumatizant de multe ori , pe care nu are cum să îl schimbe , dar față de care poate să își strige protestul în imagini largi și tulburătoare sau să zâmbească ironic în metafore inedite.

IMG_5311

Victor Ceban  a mărturisit publicului că pictează ceea ce simte și aceasta este cel mai bun mod de comunicare pentru un artist plastic și a mulțumit organizatorilor pentru bucuria privitorilor, turiști bulgari, germani, ruși, români care au trecut pragul acestei expoziții înca de când era în pregătire.  Expoziţia cuprinde lucrări de pictură şi desen. Multi turiști din România și Republica Moldova au trecut pragul expoziției și s-au bucurat de această surpriză culturală.

La deschiderea expoziției sale de la Muzeul de Artă, Zoltan Lorencz a povestit secvențe din copilaria și adolescența sa, din care reiese sentimentul  timpuriu că arta plastică este viața care i-a fost menită! A mărturisit publicului prezent la vernisaj că studiile și experiențele sale în  pictură, scenografie, design, regie film și TV, fotografie îi descriu personalitatea dornică de experimentare în zona vizualului, creuzetul din care s-a născut acest proiect început acum cincisprezece  ani, de creație în limbajul suprarealismului în care se regăsește cel mai bine.

Viceprimarul Dimitri Dimitrov, a arătat interesul autorităților locale pentru evenimentul de la Muzeul de Artă și a apreciat arta specială a lui Zoltan Lorencz, dar și atmosfera caldă a evenimentului și personalitatea carismatică a artistului.

La evenimentul de la Stone Hall, realizatoarea TV Rodica Nicoleta Stoian (Constanța) a oferit un minunat dar muzical și publicul prezent s-a prins într-o horă românească.

La Muzeul de Artă, Zoltan a făcut câteva surprize  publicului: o primire în stil tradițional specific românesc, cu pâine, sare, tărie și vin de Topoloveni și o tombola la care premiul a fost o replică a unei picturi a artistului (care se află într-o colecție particulară). Sponsori: Cramele Mărășoiu Topoloveni (România). Partener media: realitateanews.net (România)http://lasertagbucuresti.ro.

Expozițiile de la Balcic fac parte din programul permanent al  Fundației Dignitas de promovare în țară și străinătate a artei și artiștilor români de pretutindeni și vor putea fi vizitate în perioada 21 august-31 august 2017. Pentru detalii, contactați-ne la email: office@fundatiadignitas.ro sau la mobil: 0748 881 337

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.