Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Săptămâna Internațională Helen Keller – săptămâna surdocecității

0

“Cele mai bune şi mai frumoase lucruri din lume nu pot fi văzute, și nici măcar atinse. Ele trebuie simţite din inimă”.

Aceste cuvinte îi aparțin lui Helen Keller, cea mai cunoscută persoană cu surdocecitate din lume. În ciuda faptului că la vârsta fragedă de 19 luni și-a pierdut total atât văzul cât și auzul, Helen Keller a reușit să devină prima persoană cu surdocecitate absolventă a unei institutuții superioare de învățământ, în anul 1904. Cu ajutorul unei profesoare cu mult har – Anne Sullivan – a învăţat să citească în limbajul Braille în limbile engleză, franceză, greacă, germană şi latină. Helen Keller a scris numeroase cărți și articole, a luptat pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, a contribuit la deschiderea mai multor spitale şi centre de prevenire a orbirii din numeroase ţări ale lumi.

Sense Internațional (România) sărbătorește în perioada 27 iunie – 1 iulie 2011 Săptămâna Internațională Helen Keller, în scopul conștientizării problemelor deosebite cu care se confruntă persoanele cu surdocecitate în România. Surdocecitatea este o combinaţie de deficienţă de văz şi de auz, cu diferite grade de manifestare, care afectează în mod dramatic comunicarea, mobilitatea şi accesul la informaţii. În urma campaniilor de sensibilizare organizate de SI(R), surdocecitatea a fost recunoscută de legislaţia din România ca dizabilitate distinctă încă din anul 2006.

Începând din anul 2001, Sense International (România) lucrează în parteneriat cu persoanele cu surdocecitate, familiile acestora, personalul de îngrijire şi specialişti, pentru a avea certitudinea că toţi aceştia au acces la consiliere, oportunităţi şi sprijin.

SI(R) a fost prima organizație din România care a dezvoltat un program de intervenție timpurie dedicat nou-născuților, văzul și auzul acestora fiind testat la naștere, astfel încât să poată beneficia de șansa unui diagnostic timpuriu, dar și de un program de reabilitare individualizat. Până acum, peste 27.000 de copii au fost testați la naștere în București, Timișoara și Oradea, 53 dintre ei primind servicii de intervenție timpurie în cadrul celor 3 centre dezvoltate de SI(R).

Tot pentru prima dată, SI(R) a abordat problematica educării copiilor cu surdocecitate. Acest program oferă copiilor cu surdocecitate şansa de a merge la şcoală şi de a învăţa, folosind metode şi tehnici specifice, într-o rețea de 35 de clase pentru 140 copii cu surdocecitate, create in 15 școli speciale din întreaga țară, cu 85 de profesori instruiți de SI(R).

Prin intermediul partnerilor noștri de la Centrele de Sprijin în Intervenție Timpurie din București, Oradea și Timișoara, dar și de la Grupul Școlar Vasile Pavelcu Iași, Sense International (România) organizează o serie de activități adresate copiilor cu surdocecitate și familiilor acestora. Activități educative sau de relaxare, toate vor fi organizate pentru a marca importanța conștientizării acestei disabilități unice și pentru a ne apropia de viziunea noastră  – o lume în care toți copiii și adulții cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societății.

 

Despre Sense International (România) – SI(R) – este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, nealifilată politic, independentă  de instituţiile publice şi private. SI(R) a fost infiinţată în 2001 cu sprijinul Sense International UK şi în decurs 10 ani a desfăşurat numeroase programe sociale menite să sprijine persoanele cu surdocecitate din România.

Pentru a afla mai multe informaţii despre Sense International (România) puteţi vizita:

www.surdocecitate.ro

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.