Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FOTO: Săptămâna Europeană a Patrimoniului Privat, în premieră și în România

0

Casa noastră, patrimoniul tău

Cu prilejul Anului European al Patrimoniului Cultural, în perioada 24 – 27 mai și 1 – 3 iunie, propietari din toată Europa vor deschide porțile vizitatorilor sub aceeași egidă: „Casa noastră, patrimoiul tău”. Fie că sunt palate, conace, biserici și alte spații de patrimoniu salvate la inițiative private, vor putea fi cunoscute, vizitate – multe dintre ele pentru prima dată – de către comunitate și de către toți cei curioși să descopere o parte semnificativă din identitatea culturală europeană, mai puțin vizibilă, însă cu rol la fel de important precum și celelalte edificii aflate în circuitul public.

Peste 600 de case, castele și alte spații de patrimoniu aflate în proprietate privată în 18 țări europene au răspuns inițiativei Asociației European Historic Houses, dintre care 17 case participante sunt în România. Pentru că patrimoniul românesc face parte din patrimoniul european și îl îmbogățește prin tot ce are mai aparte.

Detalii despre programul caselor deschide în România cu acest prilej, pe site-ul www.patrimoniuromanesc.eu

Este prima data când se celebrează Anul European al Patrimoniului Cultural. Comisia Europeană și Consiliul Europei au încurajat desfășurarea acțiunilor de comunicare și promovare a patrimoniului fiecărei țări, punând în lumină diversitatea patrimoniului local și accentele comune ale patrimoniului european.

În acord cu cele două instituții amintite mai sus, Asociația European Historic Houses a invitat țările europene să organizeze Săptămâna Europeană a Patrimoniului Privat la sfârșitul lunii mai 2018 și începutul lunii iunie.

În România, Săptămâna Europeană a Patrimoniului Privat se va desfășura în perioada 24 – 27 mai și 1-3 iunie, promovând valorile patrimoniului european, dar și valori ale Centenarului Marii Uniri. La inițiativa Coaliției „Castel în Transilvania”, formată din proprietari și administratori de castele și a Asociației Domeniul Ion Ghica Ghergani și a Irinei Bossy Ghica, proprietarii mai multor case de patrimoniu au fost invitați să ia parte la acest eveniment care promovează, printre obiectivele majore ale acțiunii,

  • creșterea gradului de conștientizare în privința contribuției aduse societății de către proprietarii privați ai caselor de patrimoniu,
  • încurajarea dialogului între comunitate și proprietari,
  • promovarea artelor și activităților interdisciplinare în apropierea clădirilor de patrimoniu și implicarea publicului tânăr.

Concurs internațional de echitație, ateliere creative pentru copii, concerte în aer liber și petreceri sub stele

Sunt doar câteva din evenimentele pregătite de proprietari în România. Toți cei care doresc să petreacă altfel timpul liber în mini-vacanța ce se apropie, pot opta pentru cele 16 destinații din București și provinciile istorice ale României: Muntenia, Transilvania, Moldova și chair Maramureș.

Iată lista caselor participante. Evenimentele pe care le pregătesc pot fi regăsite pe site-ul www.patrimoniuromanesc.eu și pe site-ul fiecărei case.

24 – 27 mai

Casa Costa – Foru, București

Conacul Petre P. Carp de la Țibănești, Iași

Vila Golescu de la Câmpulung Mușcel

Casa Rațiu, Turda

Castelul Rákóczi-Bánffy, Gilău

Castelul Kornis – Mănăstirea

Castelul Kendy-Kemény, Brâncovenești

Castelul Urmánczy – Toplița

Castelul Mikes – Zăbala

Castelul Kálnoky – Micloșoara

 

1 – 3 iunie

Casa Costa – Foru, București

Hanul lui Manuc, București

Domeniul Cantacuzino de la Florești

Domeniul Ion Ghica de la Ghergani

Cula de la Curtișoara, Gorj

Biserica fortificată de la Alma Vii, Sibiu

Casa Breb 333, Breb, Maramureș

Moștenirea culturală a Uniunii Europene este nebănuit de bogată și vastă prin mozaicul său cultural, prin expresivitatea sa unică exprimată atât de generațiile trecute, cât și cele prezente care creează, de fapt, moștenirea culturală pentru următoarele generații.

Aceasta cuprinde spații naturale, construite sau situri arheologice, muzee, monumente, artefacte, orașe istorice; totodată opere literare, muzicale sau audio-vizuale, cunoaștere, tradiții și obiceiuri păstrate de generații de cetățenii Europeni.

Locuințele istorice private contribuie la sănătatea economică a Europei grație turismului (în 2010, turismul cultural a generat 335 miliarde de euro). Ele sunt creatoare de locuri de muncă, în special pentru tineri, și sunt la originea multor oportunități în materie de educație, de învățare și cooperare – păstrându-și sufletul de case familiale.

Aceste clădiri și grădinile lor sunt însă și o importantă povară financiară pentru proprietari, aceștia având responsabili-tatea întreținerii, conservării și restau-rării lor.Când ne vizitați casele, în cadrul Anului european al patri-moniului cultural 2018, susținând angajamentele noastre, participați și dumneavoastră la păstrarea acestui patrimoniu european de neînlocuit. Vă invităm să vă bucurați de această vizită și vă așteptăm să reveniți.

De ce Anul European al Patrimoniului Cultural?

Celebrând patrimoniul nostru cultural descoperim diversitatea dar și lucrurile care ne unesc. Și ce altă formă mai interesantă și mai frumoasă de a ne îmbogăți viața decât prin a descoperi în mod și mai larg cine suntem, de fapt.

Este deosebit de important să conservăm tot ceea ce ține de patrimoniu și să-l oferim mai departe următoarelor generații. Ai putea crede că patrimoniul este ceva ce aparține exclusiv trecutului, ori ceva static, însă, de fapt, patrimoniul evoluează pe măsură ce evoluează și implicarea noastră. Mai mult, patrimoniul nostru are un rol de jucat în construirea viitorului Europei.

De aceea, patrimoniul cultural nu ar trebui lăsat pradă uitării, distrugerii sau degradării. Pentru acest motiv, în 2018, căutăm modalități de a-l pune în prim plan și de a-l prețui mai mult decât până acum.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.