Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Salvați Copiii România solicită autorităților să ia măsuri urgente pentru a corecta abandonul școlar, în creștere alarmantă

0

Programul ”Școala după Școală”, o prioritate

Bucureşti, 5 octombrie – Fenomenul copiilor în afara școlii a devenit alarmant, în contextul în care România rămâne printre țările fruntașe la acest capitol, cu un procent de 12,1, îngrijorător la nivel european. Referindu-ne doar la abandonul școlar, dacă în anul școlar 2013-2014, 25.891 copii au abandonat învățământul primar și gimnazial, în anul școlar următor (2014 – 2015), pentru care există statistici INS disponibile, numărul a crescut la  34.293. Acestora li se adaugă 27.225 de elevi care au părăsit învățământul liceal și profesional (comparativ cu 23.290 în anul școlar precedent). De Ziua Internațională a Educației, Organizația Salvați Copiii România face apel către autorități să asume ca prioritate a agendei guvernamentale educația și dreptul fiecărui copil de a rămâne în școală, prin garantarea programului ”Școala după Școală” în fiecare unitate de învățământ, astfel încât abandonul școlar să poată fi corectat, înainte de a deveni cronic și cu efecte dezastruoase pentru întreaga societate.

Statisticile arată că, în perioada 2013-2015, numărul copiilor (7 – 17 ani) aflați în afara școlii a crescut constant (de la 241.553 în 2013, la 272.121 în 2014 și la 282.017 în 2015). Ceea ce este cu atât mai grav este că, la nivelul anului 2015, aproape o treime dintre copiii în afara școlii erau copii care aveau vârsta învățământului primar (79.565 de copii cu vârsta,între 7 și 10 ani).

În Europa, țara noastră este depășită la numărul copiilor aflați în afara școlii doar de Moldova (17,9%) și Macedonia (13,1%), celelalte state, cu excepția Maltei (10,4%), situându-se sub valoarea de 10 procente (Bulgaria – 8,6%, Ungaria – 5,3%, Ucraina – 2,7%, Finlanda- 2%, Spania – 0,7% etc.), potrivit raportului End of Childhood Index, al organizației internaționale Save the Children.

Accesul inegal la educație deschide calea unui cerc vicios, ale cărui consecințe pe termen lung mențin copilul într-un statut social vulnerabil: „Este deja un truism faptul că educația precară duce la locuri de muncă slab remunerate pentru părinți, ceea ce face ca acei copii să crească în medii defavorizate, iar această situație perpetuează marginalizarea. Pentru a rupe cercul, singura soluție este menținerea copiilor vulnerabili în școală, iar efectele pozitive se vor vedea la nivelul întregii societăți. Este în beneficiul nostru, al tuturor, să asigurăm educație de calitate tuturor copiilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Prin sărăcie înțeleg că nu avem bani suficienți și condițiile necesare pentru a avea măcar o viață decentă.” (copil, România)

Capcana pe care o deschide abandonul școlar și consecințele dezastruoase pe termen lung se regăsesc în cele mai recente rezultate ale testărilor PISA:  doar 11,3% dintre copiii români proveniți din cel mai dezavantajat sfert al populației reușesc să obțină rezultate bune (între primii 25%), în timp ce media la nivelul OCDE este de 15,3%, iar țările aflate în topul rezultatelor PISA înregistrează procente de peste 45%.

Tocmai de aceea, una dintre măsurile cele mai eficiente de menținere a copiilor vulnerabili în școală este programul „Școala după Școală”, prin care li se asigură asistență pedagogică, psihologică, dar mai ales un mediu social stabil și în siguranță. Impactul programului în reducerea abandonului școlar este considerabil în școlile din comunitățile vulnerabile, urbane sau rurale.

De felul în care arată școala depinde întreaga societate. Menținerea tuturor copiilor în sistemul de învățământ ar trebui să fie dezideratul numărul unu al oricărei guvernări temeinice, pentru că accesul la educație este un drept fundamental, fără de care mecanismele unei societăți nu funcționează. Astăzi, când în mod simbolic este marcată Ziua Internațională a Educației, facem apel la guvernanți să nu mai întârzie în luarea unor măsuri imediate care să corecteze abandonul școlar atât de grav”, a adăugat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv Salvaţi Copiii România.

Din experiența Organizației Salvați Copiii, integrarea în programul Şcoala după Şcoală are un impact pozitiv clar asupra succesului școlar al copiilor: 92% dintre cei peste 1.700 de copii beneficiari ai programului Şcoala după Şcoală derulat de Salvați Copiii au înregistrat progrese școlare față de situația anterioară participării la program, 45% dintre copiii beneficiari au înregistrat rezultate școlare bune și foarte bune, iar 22% dintre ei au obținut premii școlare.

Cu toate acestea, îngrijorător este faptul că, doar la nivelul municipiului București, în luna iulie 2017, a fost propusă avizarea programului Școală după Școală pentru 86 de școli, reprezentând 43% din numărul total de școli din București în care se organizează învățământul primar și gimnazial (200), conform datelor de la ISMB.

 Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 27 de ani de activitate, peste 1.500.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.