Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Să cinstim Delta de Ziua diversității biologice!

0

În fiecare an pe 22 mai planeta sărbătorește Ziua internațională a diversității biologice. România se mândrește cu a treia zonă ca biodiversitate din lume după Marea Barieră de Corali și Arhipelagul Galapagos. Aceasta este Delta Dunării. Avem deci un motiv în plus să cunoaștem mai de aproape importanța și vulnerabilitatea acestui colț de paradis și  soluțiile pe care le avem la îndemână pentru protejarea lui.

22 mai a fost proclamată la nivel mondial Ziua Diversităţii Biologice de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite cu scopul informarii publicului asupra conceptului de biodiversitate si cresterii responsabilitatii acestuia cu privire la lumea in care traiesc. Initial aceasta zi se celebra pe data de 29 decembrie, dar incepand din decembrie 2000 s-a decis mutarea celebrarii pe 22 mai. Tema din acest an – „Biodiversitatea şi modificările globale” – concentrează atenţia pe presiunile exercitate asupra mediului care au condus la sărăcirea biodiversităţii, greu recuperabilă.

În zgomotul și agitația de zi cu zi uităm să apreciem lucrurile simple care ne înconjoară. Uităm să ieșim în natură și să ne aducem aminte că suntem parte din ea. Avem ocazia pe 22 mai și de acum înainte să ne interesăm mai des si sa cunoastem mai bine speciile și habitatele din Deltă și nu numai. Să fim mai atenți la sutele și miile de specii și habitate care fac lumea mai frumoasă, să învățăm să le respectăm și să le protejăm pentru ca lor le datoram existenta noastra.

Puțini dintre noi cunoaștem faptul că în comunism Delta Dunării a suferit cele mai mari degradări.  In numele unei exploatări demente de tip agricol sau piscicol visate de conducătorii vremii ecosistemul deltaic a fost mutilat. Efectele acestei exploatări au fost și continuă să fie favorizarea speciilor utile omului și prin urmare perturbarea echilibrului natural al ecosistemelor. Supraexploatarea ecosistemului deltaic a continuat și continuă chiar și în zilele noastre.

Principalele eforturi care se depun constant pentru protejarea Deltei sunt dedicate restabilirii acestui echilibru prin reconstrucție ecologică, identificarea de alternative pentru populația locală și acordarea răgazului necesar Deltei pentru a se reface.

Salvați Dunărea și Delta reunește periodic factorii de influență și decizionali din Rezervație pentru accelerarea aplicării soluțiilor sustenabile, astfel încât să asigure existența unor comunități locale prospere, fără să perturbe echilibrul natural.

În prezent, Asociația continuă aceste demersuri prin campania ”Delta Dunării – Paradisul aproape pierdut!”. Proiectul are o abordare integrată prin care, suplimentar reunirii tuturor celor care au de-a face cu Delta Dunării, de la oamenii locului la turişti, autorităţi sau antreprenori pentru o analiză profundă asupra problemelor Rezervației şi identificarea soluţiilor care să păstreze ecosistemul deltaic pe termen lung, se concentrează și într-o amplă campanie de informare și conștientizare a publicului larg.

În cadrul proiectului se realizează material scris, fotografiat și filmat care să prezinte Delta în toată complexitatea sa, cu scopul de a informa și de a conștientiza de la locuitorul Deltei până la publicul larg asupra bogăției și diversității de specii și habitate datorită cărora noi toți ne bucurăm astăzi de un loc minunat. Prezentăm acest laborator viu și totodată lucrăm pentru a informa cu privire la ce se face și ce nu se face în Deltă, explicând de ce și aducând exemplele până la nivelul impactului asupra sănătății și bunăstării oamenilor.

„Delta Dunării – Paradisul aproape pierdut! Campanie de informare şi conştientizare cu privire la protejarea biodiversităţii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării” este un proiect implementat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării  în perioada ianuarie 2011 – decembrie 2012.

Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) – Axa prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.