Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

S-a lansat cel mai mare proiect de colaborare din lume pe tema renovării clădirilor

0

Build Upon, cel mai mare proiect de colaborare din lume pe tema renovării clădirilor, a fost lansat oficial astăzi de către Consiliile pentru Clădiri Verzi din Europa, cu scopul de a adresa problema schimbărilor climatice și a reduce emisiile de dioxid de carbon (CO2) provenite de la clădirile existente.

green building council

După mai mult de un an de pregătiri, proiectul BUILD UPON lansează o serie de 80 de evenimente europene, care au ca scop reunirea a mai mult de 1000 de organizații într-un efort concertat de a reduce emisiile cauzate de clădiri.

Emisiile din clădirile existente reprezintă 36% din totalul emisiilor de dioxid de carbon (CO2) ale Uniunii Europene. BUILD UPON dorește să contribuie la reducerea acestui impact sprijinind guvernele, industria și societatea civilă pentru a co-crea strategiile naționale de renovare, planuri pe termen lung ce vizează renovarea locuințelor, clădirilor comerciale, publice și private, la standarde ridicate de eficiență energetică. Aceste strategii vor trebuie realizate până pe data de 30 aprilie 2017, în conformitate cu legislația UE.

Cu o valoare de 2,35 milioane de euro, proiectul este finanțat prin programul UE pentru cercetare și inovare Orizont 2020 și este implementat de Consiliile pentru Clădiri Verzi din 13 țări (Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Finlanda, Irlanda, Italia, Letonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Turcia), fiind, totodată, susținut de Rețeaua Regională Europeană a Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi.

Proiectul va aduce împreună o gamă diversă de organizații și instituții care vor colabora pentru a găsi soluții pentru renovarea sustenabilă a clădirilor, incluzând guverne și autorități locale, firme de construcții, producători, furnizori de energie, bănci și alte instituții financiare, precum și ONG-uri.

Colaborarea dintre toți actorii interesați va avea ca scop agrearea unor strategii naționale solide, care să conțină:

• obiective clare de economisire a energiei;
• inițiative de conștientizare care să implice cetățenii țărilor;
• programe care să pregătească forța de muncă în construcții pentru efectuarea unor renovări de înaltă calitate;
• mecanisme financiare, cum ar fi creditele ipotecare și împrumuturile verzi;
• politici publice (ex: îmbunătățirea certificatelor de performanță energetică).

Monica Ardeleanu, Director Dezvoltare și Politici al Consiliului Român pentru Clădiri Verzi, a declarat: “România este o țară frumoasă, cu oameni frumoși, acum avem nevoie și de clădiri mai frumoase, mai sigure, mai sănătoase, mai confortabile, de calitate superioară, renovate la înalte standarde de eficiență energetică și totodată responsabile față de mediu, comunități și planetă. România are nevoie de o strategie puternică, însotita de un plan de acțiune și un proces de implementare care să demonstreze că strategia și obiectivele ei nu doar ne privesc, ci ne și reprezintă. Vom organiza în primavara acestui an o serie de ateliere de lucru în care actorii implicați în renovarea clădirilor vor dezbate barierele economico-financiare și de sensibilizare-conștientizare, și vor aprofunda ideile și inițiativele care pot contribui la depasirea acestor bariere. Atelierele de lucru “Schimbă Romania cu BUILD UPON” vor avea drept rezultat o serie de recomandări pentru autoritățile guvernamentale”.

Terri Wills, CEO al Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi, a declarat: „Clădirile existente reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale Europei în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice. Noi putem transforma această provocare într-o soluție, dar avem nevoie de o revoluție în renovare. BUILD UPON va fi catalizatorul acestei revoluții prin adunarea unui număr fără precedent de actori-cheie, inclusiv guverne, întreprinderi și ONG-uri, într-o comunitate colaborativă în care aceștia vor lucra împreună pentru a transforma clădirile existente din Europa în clădiri verzi „.

Proiectul BUILD UPON va utiliza două platforme-cheie pentru a sprijini această colaborare:

● “RenoWiki” – un portal online inovator care permite persoanelor să încarce inițiative existente pe tema renovării construcțiilor din Europa, în scopul de a informa publicul despre cele mai bune practici și inițiative de succes. Până în prezent, există mai mult de 550 de inițiative pe RenoWiki. Printre acestea se numără inițiativa Letoniei „Să locuim într-un ambient mai călduros”, o campanie premiată de conștientizare, care a condus la creșterea ratei de izolare termică a locuințelor și „RenoValue”, un proiect care vizează formarea profesioniștilor de evaluare a construcțiilor în vederea includerii factorului de eficiență energetică în practicile lor de evaluare.

● O serie de peste 80 evenimente în capitalele și în orașele mari ale celor 13 țări implicate în proiect cu scopul de a consulta și a angaja actorii cheie în ceea ce privește inițiativele ce pot fi incluse în strategiile de renovare (ex: măsuri politice, mecanisme de finanțare, programe de competență și inițiative de sensibilizare)

Emilio Miguel Mitre, coordonatorul proiectului BUILD UPON și Directorul Afacerilor Internaționale al GBC España, a declarat: „Există deja sute de inițiative privind renovarea construcțiilor în Europa, dar ele există adesea în mod independent una față de cealaltă, cu mijloace limitate de împărtășire a informațiilor cu privire la succesul acestora, a celor mai bune practici sau a lecțiilor învățate. Acum este timpul să construim pe aceste fundamente relativ puternice dar dispersate prin combinarea eforturilor noastre și alinierea resurselor pentru obținerea unui impact colectiv mai mare. Acest efort imens de coordonare este provocarea principală asumată în cadrul proiectului BUILD UPON”.

Platforma RenoWiki și un program complet de evenimente sunt disponibile pe website-ul www.buildupon.eu/ro/

Rețeaua Regională Europeană al Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi este o comunitate de 25 de Consilii pentru Clădiri Verzi, cinci parteneri regionali, și peste 5.000 de companii membre din întreaga Europă.
Consiliul Român pentru Clădiri Verzi este organizația care promoveaza eficiență energetică și sustenabilitatea clădirilor pe întreaga durată a ciclului lor de viață.

Context

În conformitate cu Directiva Europeană privind eficiența energetică din anul 2012, UE a impus fiecărui stat membru să stabilească o „strategie națională de renovare”, o strategie pe termen lung pentru renovarea locuințelor și a clădirilor comerciale la standarde ridicate de eficiență energetică.

Aceste strategii au fost prezentate pentru prima dată pe data de 30 aprilie 2014, urmând a fi completate cu strategii îmbunătățite la fiecare trei ani după această dată, următoarea dată fiind 30 aprilie 2017.

Directiva Europeană privind eficiența energetică reprezintă o componentă-cheie pentru a îndeplini obiectivul UE de obținere a unei reduceri de 27 la sută al consumului de energie până în 2030. Aproximativ 35 la sută din clădirile din Uniunea Europeană au o vechime de peste 50 de ani. Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor ar putea reduce emisiile de CO2 ale UE cu circa 5 la sută.

În cadrul conferinței privind schimbările climatice COP21 de la Paris, din decembrie 2015, Consiliul Mondial pentru Clădiri Verzi și Consiliile sale membre pentru Clădiri Verzi s-au angajat să obțină o renovarea extinsă pe criterii de eficiență energetică a stocului existent de clădiri, până în anul 2050. Proiectul BUILD UPON demonstrează modul în care Consiliile pentru Clădiri Verzi și membrii acestora acționează în prezent asupra acestui angajament.

BUILD UPON a început pregătirile în martie 2015, în primul an al proiectului punându-se accent pe identificarea a peste 1.000 de organizații care lucrează în procesul de renovare și a peisajului existent al inițiativelor de renovare în Europa. Această lucrare a avut ca rezultat realizarea platformei RenoWiki și crearea unor „hărți ale părților interesate” detaliate pentru fiecare dintre cele 13 țări ale proiectului, precum și pentru UE în ansamblu.

Turcia este o țară candidată pentru aderarea în Uniunea Europeană și, prin urmare, nu este obligată să prezinte o strategie națională de renovare, dar dorește alinierea la reglementările UE.

Consiliul Mondial pentru Clădiri Verzi invită toate Consiliile sale membre pentru Clădiri Verzi să se alăture lucrărilor acestora privind renovarea clădirilor.

Partenerii Rețelei Regionale Europene

www.buildupon.eu

Acest proiect a primit finantare de la Orizont 2020 program de cercetare si inovare al Uniunii Europene in conformitate cu acordul de finantare nr 649727. Notă: Responsabilitatea pentru acest conținut aparține doar autorilor. Nu reprezinta opinia Uniunii Europene si EASME sau Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru orice tip de utilizare a acestui material.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.