Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Rosia poate „juca la 2 mese”

0

 Faptul că celebrul fruct – da, tomatele (roşia) sunt un fruct, cu o vechime de peste 3.000 de ani şi origini în Anzii Cordilieri – are efecte benefice pentru sănătate, nu mai este de mult un secret. Nu mai puţin de 90% din conţinutul roşiei este apă biologică, usor asimilabilă de către organismul uman, apă care alcătuieşte suportul ideal pentru administrarea acestui cocktail de vitamine, minerale, enzime şi alte substanţe active conţinute de tomate.

Un studiu1 recent publicat în Jurnalul medical « Neurology » arată ca subiecţii care au avut cele mai înalte niveluri de licopină – un antioxidant găsit în tomate – au avut accidente vasculare cerebrale mai puține decât aceia care au înregistrat cel mai scăzut nivel de licopină din sângele lor. În general, riscul de accident vascular cerebral a fost redus cu 55%.

Dr. Rafael Ortiz, directorul Centrului de Chirurgie al spitalului Lenox Hill din New York, a declarat că studiul, realizat în Finlanda, pe un eşantion de 1.031 persoane, urmărite timp de 12 ani, demonstrează clar faptul că dieta este foarte importantă pentru reducerea riscul de accident vascular cerebral.

Licopina se găsește în cele mai mari concentrații în produsele derivate din tomate, cum ar fi pasta, piure-ul şi sosul de tomate. De asemenea, ea poate fi găsită în pepenele verde, grapefruit, papaya şi mango. Licopina are un efect antioxidant mai puternic decât celebra vitamina C, protejând extrem de eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburările de metabolism, de diferite intoxicaţii.

„Roşia este folosită tradiţional în gastronomia românească. Salata de roşii cu ceapă şi brânză sau cu telemea este una dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite reţete.  Nutriţioniştii ne recomandă consumul a 5 porţii de legume şi fructe proaspete pe zi, în cadrul unor mese regulate şi în cantităţi moderate. Roşia, poate oricând „juca la 2 mese”, ca fruct şi ca legumă. De aceea, atunci când pregătim masa în familie este important să ne bucurăm de tot ceea ce ne oferă natura”, a declarat Silvia Bucur, Preşedintele Fundaţiei PRAIS, iniţiatoarea mişcării „Şi eu trăiesc sănătos! – SETS”.

Recent, nutriţioniştii americani2 au declarat că un consum de cel puțin 2 căni şi jumătate de fructe şi legume pe zi poate fi asociat cu un risc mai redus de atac de inimă şi accident vascular cerebral pentru consumatori.

1 Serum lycopene decreases the risk of stroke in men: A population-based follow-up study, Neurology Medical Journal, 9 octombrie, 2012 (www.neurology.org)

2 Tomato Helps Cut the Risk of a Stroke, Study Shows, The Wall Street Journal, Page D1, US Edition, 9 octombrie 2012

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.