Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

România sprijină adoptarea obiectivului UE pe termen lung de reducere al emisiilor de gaze cu efect de seră

0

În cadrul reuniunii Consiliului European de joi, 12 decembrie, liderii statelor membre ale Uniunii Europene, cu excepția Poloniei, și-au arătat susținerea în ceea ce privește obiectivul Uniunii de a ajunge la zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050. Acest acord reprezintă un progres semnificativ pe măsură ce Uniunea Europeană urmărește obiectivul Acordului de la Paris de limitare a creșterii temperaturii globale la 1.5oC.

Deși inițial mai multe țări din Europa Centrală și de Est –au opus rezistență în fața acestei propuneri, în urma negocierilor doar Polonia a evitat pentru moment să își asume acest obiectiv. Poziția Poloniei va fi discutată cu ocazia reuniunii Consiliului European din iunie 2020.

Acordul asupra acestui obiectiv ambițios este important și din perspectiva faptului că statele membre se află în plin proces de finalizare a Planurilor Naționale Integrate în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice și de pregătire a priorităților naționale de investiții în ceea ce privește noul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, care va pune la dispoziție un buget de aproximativ 1 000 miliarde EUR. Pentru a respecta acest nou angajament, următorul buget al Uniunii Europene trebuie să excludă posibilitatea finanțării proiectelor pe bază de combustibili fosili și să acorde prioritate acțiunilor climatice.

Statele din Centrul și Estul Europei se află acum într-un moment important în care pot să-și planifice tranziția energetică de la un sistem economic cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră la unul durabil și echitabil pentru comunitățile care vor fi cel mai mult afectate de renunțarea inevitabilă la combustibilii fosili.

”Această decizie de a intensifica eforturile climatice ale Uniunii Europene și de a atinge zero emisii de gaze cu efect de seră în 2050 trebuie să determine statele membre, deci și România, să-și planifice într-un mod coerent și just din punct de vedere economic și social procesul de tranziție energetică. Având în vedere întârzierea publicării Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, sperăm ca acest obiectiv ambițios să fie și el transpus printr-o serie de măsuri concrete, asigurând în același timp un sprijin financiar adecvat.„ a declarat Laura Nazare, coordonator de campanie la Bankwatch România.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.