România se alătură țărilor care se opun unui nou organism modificat genetic în Europa: porumbul 1507

0

Aprobarea din partea Comisiei pentru o nouă plantă modificată genetic ar fi ilegală

Un număr record de țări ale Uniunii Europene, printre care și România, a votat astăzi împotriva planului Comisiei de a permite cultivarea unui tip de porumb modificat genetic, cunoscut ca porumbul modificat genetic TE1507, produs de compania Pioneer. Greenpeace a avertizat că decizia Comisiei de autorizare a acestei plante ar fi ilegală, în ciuda opoziției politice și a îngrijorărilor despre impactul asupra mediului.

greenpeace

În urma dezbaterii de astăzi 19 țări au votat împotriva aprobării porumbului 1507, votul României fiind alături de cel al Franței, Austriei, Poloniei, Bulgariei, Ungariei. Doar 5 țări au votat pentru introducerea noii culturi modificate genetic: Irlanda, Spania, Finlanda, Estonia și Suedia, iar patru țări s-au abținut de la vot.

O decizie a Curții Europene de Justiție din decembrie 2013 a anulat autorizarea unei alte plante modificate genetic aprobate de Comisie în 2010 și anume cartoful Amflora, rezistent la antibiotice, produs de compania BASF. Curtea a descoperit că propunerea inițială de aprobare a cartofului Amflora a fost modificată substanțial de către Comisie fără a consulta  comitetul de experți naționali (1).

Potrivit Greenpeace, Comisia a modificat în mod substanțial și propunerea originală pentru porumbul 1507 și din nou încalcă legislația UE, încercând să accelereze aprobarea acestei plante modificate genetic.

În ianuarie 2014, marea majoritate a membrilor Parlamentului European au făcut un apel către Comisia Europeană pentru retragerea propunerii de autorizare a culturii (2).

Marco Contiero, directorul Greenpeace EU pentru politici agricole, a declarat: „Comisia nu poate ignora îngrijorările din partea mediului științific, politic și legal, exprimate de o mare majoritate a țărilor membre, de două treimi dintre membrii Parlamentului European și susținute de majoritatea cetățenilor UE. Curtea Europeană de Justiție cel mai probabil ar respinge o eventuală autorizare a acestei plante, așa cum a făcut cu cea mai recentă aprobare a Comisiei pentru cartoful modificat genetic, Amflora. Comisia trebuie să învețe din greșelile sale și să nu mai încalce regulile care ajută la menținerea siguranței culturilor din Europa.”

Greenpeace felicită votul exprimat astăzi de către statul român. Acesta este un pas important către o agricultură lipsită de riscurile pe care le prezintă organismele modificate genetic. De asemenea, decizia de astăzi trebuie să fie un semnal pentru industria agricolă și pentru companiile care trebuie să vină cu soluții reale pentru o agricultură sustenabilă,” a adăugat Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România.

Porumbul 1507 este proiectat să producă o toxină numită Bt, care este toxică care acționează împotriva dăunătorilor. Din 2011, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a subliniat în mod repetat impactul toxinei eliberate în mediu de către porumbul 1507 asupra unor polenizatori importanți, cum ar fi fluturii și moliile și a avertizat asupra lacunelor în ceea ce privește evaluarea efectelor porumbului 1507 (3). Acest tip de porumb, produs de compania agrochimică americană DuPont Pioneer, este de asemenea proiectat astfel încât să reziste la glufosinatul de amoniu, a cărui folosință va fi interzisă oricum în UE, începând cu 2017, din cauza toxicității sale (4).

În prezent singura plantă modificată genetic cultivată în Uniunea Europeană este porumbul MON810, produs de compania agrochimică Monsanto.

Note:

[1] Reuters, 13 Decembrie 2013, EU court annuls approval of BASF’s Amflora GMO potato: http://www.reuters.com/article/2013/12/13/eu-gmo-potato-idUSL6N0JS22W20131213

[2] Parlamentul European, 16 ianuarie 2014: Food safety: MEPs oppose authorising new genetically modified maize.

[3] Opinia științifică a EFSA referitoare la 1507, publicată pe 6 noiembrie 2012: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2934.htm și 25 octombrie 2012: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2933.htm.

[4] Agropages, 15 mai 2013, EU to restrict herbicide glufinosate: http://news.agropages.com/News/NewsDetail—9598.htm

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.