Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

România, pe harta europeană de luptă împotriva obezităţii

0

Aproximativ 30% din populaţia lumii (2.1 miliarde de oameni) este obeză sau supraponderală, dintre aceştia 1 din 5 fiind copii, potrivit euroactiv.ro. Costul afecţiunilor asociate obezităţii continuă să crească, reprezentând între 1% şi 3% din totalul cheltuielilor pentru sănătate din majoritatea ţărilor, de aceea guvernele, factorii de decizie, trebuie să-şi concentreze eforturile pe măsurile de prevenţie.

Silvia Bucur Presedinte Fundatia PRAIS
Asociaţia Europeană pentru Studiul Obezității – AESO semnalează că „obezitatea nu se vindecă”, este progresivă, suprapunându-se peste tiparul bolilor cronice. Managementul ei trebuie făcut în echipă: medic specialist, psiholog, dietetician, pacient. Echipa medicală multi-disciplinară are noţiunile ştiinţifice despre boală şi tratamente, iar pacientul are experienţa sa de viaţă şi de cooperare cu boala. Cauzele acestei boli sunt multiple: factorii genetici, stilul de viaţă, situaţia economică a individului, tradiţiile alimentare, mediul în care trăieşte, nivelul de educaţie, de aceea abordarea unilaterală a factorilor determinanţi nu este relevantă ştiinţific.

“Deşi este recunoscută ca boală începând cu 1950, obezitatea încă reprezintă una dintre cele mai provocatoare probleme de sănătate ale secolului al XXI–lea. Obezitatea trebuie să fie o prioritate în cercetare și pentru societate. Aceasta joacă un rol central în dezvoltarea unor factori de risc și a unor boli cronice ca hipertensiunea arterială, dislipidemia şi diabetul.”, a declarat dna. Prof. Dr. Gabriela Roman, Vice-președinte al Regiunii de Mijloc a Asociaţiei Europene pentru Studiul Obezității AESO.

În cadrul Forumului European de Obezitate, în prezenţa a peste 100 de oameni de ştiinţa, cercetători şi reprezentanţi ai programelor naţionale de prevenire a obezităţii infantile, s-a subliniat din nou rolul major al prevenţiei prin programe de educaţie şi informare bazate pe comunitate. Din cadrul celei mai mari reţele globale de prevenire a obezităţii EPODE International Network – EIN cu 30 de ţări membre cu 43 de programe naţionale, se află de 4 ani şi România, prin mişcarea naţională „Şi eu trăiesc sănătos!₺ – SETS, iniţiată de Fundaţia PRAIS în anul 2011, având la bază pilonii EPODE: evaluarea ştiinţifică, parteneriatul public-privat, tehnicile de social marketing, implicarea factorilor politici decizionali.

“Devenită un model de bună practică recunoscut internaţional, mişcarea SETS este prezentă în şcolile cu ciclul primar din 6 oraşe: Bucureşti, Ploieşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Roman şi Otopeni. 150.000 de copii, 300.000 de membrii de familie, 3.000 de profesori şi 2 miloane public larg, au avut acces la informaţii şi activare. Fiecare Partener SETS îşi aduce independent aportul prin expertiză, suportul ştiinţific, studii, finanţare sau voluntariat. Din alianţa noastră de valori fac parte: Consiliului Ştiinţific SETS, Ministerele Sănătăţii, Educaţiei, Tineretului şi Sportului, asociaţii sportive, 3 universităţi de sport, 2 mari organizaţii medicale de diabet şi nutriţie, 5 companii private fondatoare reunite sub umbrela Romalimenta şi un lanţ retail”, a declarat Silvia Bucur, Preşedinte Fundaţia PRAIS.

Despre Fundația PRAIS – www.praisfoundation.com

Fundaţia PRAIS a fost creată în 2002 de către compania PRAIS Corporate Communications. În cadrul proiectelor sale naţionale, susţine 4 mari cauze: accesul la educaţie, resurse, cultura si dezvoltare personală a tinerei generaţii; promovarea stilului de viaţă sănătos; grija faţă de mediu; o economie sustenabilă bazată pe inovaţie, competitivitate şi etică.

Echipa Fundaţiei PRAIS s-a implicat cu succes în ultimii 13 ani în proiecte educaţionale naţionale şi internaţionale derulate în cadrul unor alianţe şi parteneriate cu organizaţii sportive şi medicale de renume, universităţi, instituţii de stat specializate şi companii private:

“Milioane de oameni, milioane de copaci” – www.milioanedecopaci.ro, program recunoscut de UNEP; “Lumea ta? Curată!” – www.lumeatacurata.ro; “Dance energy”, proiect de cultură care promovează şi susţine talentul tinerilor din liceele de coregrafie; “Siguranţa produselor alimentare” şi “Mic dejun cu cereale” – 2 proiecte naţionale dedicate nutriţiei sănătoase; “Nu eşti singur!”, concurs ce promovează valoarea jurnaliştilor care scriu pe cauze sociale.

Fundaţia PRAIS este recunoscută internaţional ca model de bună practică în cadrul EPODE International Network (EIN) – 30 de ţări, prin mişcarea naţională „Şi eu trăiesc sănătos!” – SETS, care a integrat de 4 ani peste 150.000 elevi din ciclul primar din Bucureşti, Cluj-Napoca, Roman, Otopeni, Timișoara şi Ploieşti, prin informare şi activare pentru prevenirea obezităţii infantile şi promovarea stilului de viaţă echilibrat, într-o abordare holistică: minte, trup, spirit – www.sets.ro.

“Suntem generaţia în mişcare!” este un nou proiect pe o perioadă de 3 ani dedicat promovării diversităţii şi incluziunii sociale, precum şi promovării stilului de viaţă echilibrat în rândul adolescenţilor. Prima ediţie 2015, a reunit peste 15.000 de adolescenţi, profesori, voluntari. www.generatiainmiscare.ro.

Despre Asociația Europeană pentru Studiul Obezității

Asociația Europeană pentru Studiul Obezității are 31 asociații membre, reprezentând mai mult de 4.000 de persoane din Europa, împărţite în trei regiuni: regiunea de nord cu ţări ca: Belgia, Danemarca, Germania, Rusia etc; regiunea de mijloc cu ţări ca: Austria, Croaţia, Franţa, România etc; regiunea de sud: Bulgaria, Grecia, Spania, Italia etc. În cadrul acestor asociaţii, mulţi sunt lideri în cercetarea și managementul obezității, dar și experți în domenii conexe. Principalele obiectivele ale AESO sunt: conștientizarea obezității ca prioritate majoră de sănătate publică în Europa, informarea și influențarea politicii europene și naționale, dezvoltarea, promovarea și educarea pentru a preveni și a putea manageria obezitatea în Europa.

Link-uri utile:
www.sets.ro
www.facebook.com/miscareaSETS
www.youtube.com/user/MiscareaSETS
www.praisfoundation.com

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.