România organizează cea de-a 59-a Olimpiadă Internaţională de Matematică

0

În perioada 3 – 14 iulie 2018 se va desfăşura la Cluj-Napoca, cea de-a 59-a Olimpiadă Internaţională de Matematică (IMO), un adevărat campionat mondial de matematică pentru elevii de liceu din lume. Această manifestare reunește în fiecare an, peste 600 de elevi din aproximativ 110 țări, fiecare ţară fiind reprezentată de o echipă formată din maxim 6 elevi şi însoţită de cel puţin doi profesori matematicieni. În total sunt implicate, considerând organizatorii şi matematicienii evaluatori, aproximativ 1000 de persoane.

Juriul care alege problemele selectate de o comisie formată din matematicieni români, se întruneşte în zilele de 4 – 8 iulie, proba de concurs desfăşurându-se în zilele de 9 şi 10 iulie în Sala Polivalentă, pe o durată de 4 ore  şi jumătate alocate rezolvării a câte 4 probleme, traduse în limbile fiecărei ţări. Coordonarea corecturii se va face în zilele de 11 şi 12 iulie iar festivitatea de acordare a medaliilor va avea loc pe 13 iulie.

Parteneri în organizare sunt Ministerul Educaţiei Naţionale, Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi Inspectoratul Şcolar Cluj. Ne bucurăm de colaborarea Facultăţilor de Matematică și Informatică din Bucureşti şi Cluj şi de cea a Institutului de Matematică “Simion Stoilow” al Academiei Române.

 

Costurile organizării acestei manifestări sunt asigurate, în cea mai mare parte, de către Ministerul Educației Naționale prin HG din 2016. De asemenea, o parte din costuri vor fi susținute din taxele de acreditare a observatorilor și sponsorizări (genţi, tricouri, materiale promoţionale, excursii, închirieri echipamente, etc.).

Olimpiadele Internaţionale de Matematică au fost iniţiate de România, prin Societatea de Ştiinţe Matematice în 1959, la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al societăţii.

Primele două astfel de competiţii s-au desfăşurat la Braşov şi Sinaia, doar cu ţări din blocul comunist. În 1969 a participat şi prima ţară occidentală, iar după 1970 mai multe state din vest au devenit membre ale OIM. România deţine recordul de organizări fiind gazda edițiilor din 1969, 1979 şi 1999. Organizarea ediţiei de anul viitor a fost iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice din România pentru a celebra anul centenariului României.

România şi Bulgaria sunt singurele ţări ce au participat la toate ediţiile iar într-un clasament neoficial pe numărul total de medalii, România se află pe locul trei.

 

Prof. univ. dr. Radu Gologan

Președinte, Societatea de Ştiinţe Matematice din România

Despre Societatea de Ştiinţe Matematice

Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.