Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

România la cea de-a 58-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă la Biennale di Venezia

0

Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și Identității Naționale şi Ministerul Afacerilor Externe organizează, marți, 5 februarie 2019, începând cu ora 11.00, o conferinţă de presă dedicată prezentării rezultatului concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 58-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – la Biennale di Venezia (11 mai – 24 noiembrie 2019).

Evenimentul se va desfăşura în Sala Mare a ICR (Aleea Alexandru, nr. 38, București) şi va fi deschis de doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR, alături de care vor lua cuvântul domnul Alexandru Pugna, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, domnul Attila Kim – comisarul participării României la ediția Bienalei de la Veneția din acest an, doamna Ioana Ciocan – vicepreședinte UAPR – membru al comisiei de selecție, doamna Magda Radu, membru al comisiei de selecție și curator al proiectului „Geta Brătescu – Apariții“, care a reprezentat România la ediția din 2017 a Bienalei, și dl Cristian Nae, curatorul proiectului desemnat câștigător, intitulat „Unfinished conversations on the weight of absence“.

„Unfinished conversations on the weight of absence“ a fost apreciat de comisia de selecție încă din prima etapă datorită alegerii conceptului și artiștilor. În opinia comisiei, artiștii fac parte dintr-o generație care nu a beneficiat până acum de suficientă recunoaștere în contextul Bienalei de la Veneția, deși s-au afirmat atât pe plan național, cât și pe scena artistică internațională. Conceptul curatorial propune o contextualizare poetică a unor lucrări și momente cheie din traiectoriile acestor artiști, modulând abordarea retrospectivă din perspectiva prezentului. Așa cum sugerează și titlul, proiectul propune constituirea unui dialog care are potențialul de a se extinde dincolo de limitele spațio-temporale ale expoziției.

Proiectul se ramifică în cadrul Galeriei Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția printr-un program discursiv, interactiv și dinamic, prin intermediul unor tehnologii noi. „Unfinished conversations on the weight of absence“ se va realiza în două spaţii expoziţionale: Pavilionul României din Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Selecția proiectului a avut loc la sediul Ministerului Culturii și Identității Naționale în două etape: prima etapă – preselecția proiectelor înscrise în concurs (11-12 decembrie 2018) şi a doua etapă – selecția proiectului câștigător (15-16 ianuarie 2019).

Comisia de selecţie, numită prin ordin al ministrului culturii, a fost formată din arhitectul Attila Kim, comisarul participării României la cea de-a 58-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia, Magda Radu, curator și istoric de artă (Salonul de proiecte, București), Călin Dan, director al Muzeului Național de Artă Contemporană, Ioana Ciocan, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor din România, Manuel Segade, director la Centrul de Artă Dos de Mayo, Madrid, Sophie Williamson, curator (Camden Arts Center, Londra), Monica Morariu, expert (Direcția Generală Programe prin Reprezentanțe și în Comunitățile Istorice – Institutul Cultural Român).

Ediția din 2019 a Bienalei de Artă de la Veneția se va desfășura în perioada 11 mai – 24 noiembrie 2019, cu previzualizare pentru specialiști și presă în perioada 8-10 mai 2019. https://www.icr.ro/pagini/conferinta-de-presa-romania-la-cea-de-a-58-a-editie-a-expozitiei-internationale-de-arta-la-biennale-di-venezia

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.