Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

România într-un parteneriat de pionierat in educație – învățare inteligentă și interactivă asistată de computer

0

Bucuresti, 21 aprilie 2011 – Patru organizații din Europa aduc inovația în procesul educațional prin introducerea unui instrument inteligent de corectare automată în situații reale de instruire și învățare. Instrumentul permite interacțiune reală între cei care învaţă și computer și susţine un demers educaţional colaborativ, un dialog stimulant, complementar interacțiunilor convenționale între elevi sau între elevi și profesori. TEHNE- Centrul pentru Inovare în Educație coordonează și implementează în România acest proiect inovator – ICE3 Integrating CALL in Early Education Environement, dezvoltat ca parte a programului Comenius, prima componentă a Programului de învățare pe tot parcursul vieții, inițiat de Comisia Europeană.

Proiectul ICE3 Integrating CALL in Early Education environements Integrarea în educaţie a învățării limbilor străine asistate de calculator – introduce în România o inițiativă educațională bazată pe noile tehnologii, având ca punct central instrumentul AutoLearn, o platformă de e-learning dezvoltată pe baza celor mai recente cercetări în domeniul educației, inovării și noilor tehnologii. La nivel european, proiectul ICE3 este coordonat de către Fundaţia Barcelona Media – Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona.

In contextul actual al globalizării, abilitatea de a comunica într-o limbă străină reprezintă una dintre cele 8 competențe-cheie recomandate de Comisia Europeană pentru sistemele de învăţământ din UE, constituind un real avantaj competitiv, atât o oportunitate de parcurgere de programe de studii furnizate de universități de prestigiu din afara țării, cât și cheia unui parcurs profesional de succes într-o societate bazată pe cunoaștere.

ICE3 dezvoltă o platformă virtuală de învățare a limbilor germană, spaniolă și engleză prin intermediul unor instrumente interactive și inteligente de corectare automată. Acestea oferă mai mult decât simpla corectare și verificare gramaticală și ortografică. Utilizatorii platformei pot să comunice oricând şi de oriunde, în situaţii de evaluare primesc feedback imediat, iar resursele puse la dispoziţia lor sunt variate, complexe şi susţin diferite stiluri de învăţare. Astfel, procesul de educaţie aduce în plus avantajele tehnologiei faţă de scenariul convențional care implică un profesor și un student. AutoLearn poate fi folosit de oricine, este gratuit și necesită o minimă experiență de lucru cu platforme de e-learning. În activitatea uzuală de predare – învățare – evaluare desfășurată prin AutoLearn intervine AutoTutor, un instrument revoluționar de învățare prin corectare automată inteligentă, care simulează tipicul unui discurs pedagogic obișnuit realizat în mod natural cu profesori sau tutori.

Practic, la fel cum se întâmplă într-un demers obișnuit de instruire, AutoTutor redă acele situații sau întrebări care cer un răspuns cu explicații și raționamente și întreține un dialog care stimulează inițiativa elevului în timp ce construiește răspunsul, un întreg proces care în mod normal presupune 100 de schimburi conversaționale.

AutoLearn integrează de asemenea instrumente care permit crearea de materiale proprii de instruire. Se urmărește astfel o schimbare de roluri în care profesorul care învață o a doua limbă străină nu mai utilizează materiale de instruire create de experți ci devine el însuși creator și utilizator al materialelor de instruire.

Proiectul ICE3 a debutat in luna octombrie 2010. Primul ciclu de activități al proiectului se află încă în desfășurare și implică profesori de limba engleză și de limba germană care au finalizat deja o serie de module de formare pentru crearea materialelor de învățare a limbii engleze și germane cu ajutorul aplicatiei AutoTutor. Cea de-a doua etapă, în derulare, vizează crearea materialelor de învățare de către profesori și ulterior utilizarea acestora în cadrul lecțiilor și cursurilor. Un studiu de evaluare operat la finalul acestui prim ciclu al proiectului va oferi mai multe detalii despre impactul experienței de predare, precum și cel al experienței de învățare a limbii engleze asistată de computer.

În zilele de 18-19 aprilie 2011, Centrul pentru Inovare și Dezvoltare în Educație a găzduit prima întâlnire tehnică din proiect care a adus la București toți partenerii cu scopul pregătirii fazei de integrare în lecție a materialelor de învățare create de profesori.

România testează, de câțiva ani deja, sistemele de instruire asistate de noile tehnologii. Centrul pentru Inovare si Dezvoltare in Educație implementează şi susține încă de la înființare programe și proiecte menite să inoveze și să eficientizeze educația și contextul de învățământ din Romania, dezvoltarea de programe şi proiecte de elearning, TIC in educație, participarea în rețele și parteneriate internaționale specifice fiind câteva direcții pe care Centrul le explorează cu succes. ICE3 vine cu o propunere educațională inovatoare atât din perspectiva instrumentelor și modului de instruire cât și din cea relațională, pentru categoria de participanți – cadrele didactice care au un dublu rol, tutori pe de-o parte și studenți pe de alta, într-un același proces de instruire.”, afirmă Simona Găbureanu, coordonator al proiectului în cadrul TEHNE România.

Despre proiect
Proiectul este coordonat de Fundaţia Barcelona Media – Universitat Pompeu Fabra din Barcelona (BM), Spania în parteneriat cu Institut der Gesellschaft zur Förderung der Angewandten Informationsforschung an der Universität des Saarlandes (IAI) – Institutul societății pentru promovarea Științelor Informatice aplicate la Universitatea Saarland din Germania și Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie. ICE3 este implementat ca parte a programului Comenius, prima componentă a Programului de Învățare pe tot parcursul Vieții al Comisiei Europene. Programul Comenius sprijină financiar proiecte de formare a personalului didactic, rețele de parteneriat școlar, participarea la stagii de formare inițială și continuă pentru a crește calitatea și a consolida dimensiunea europeană în educație.

Contact naţional:
Simona Găbureanu – Coordonator ICE3 în România
TEHNE- Centrul pentru Inovare în Educaţie

www.tehne.ro

Despre TEHNE- Centrul pentru Inovare în Educaţie (www.tehne.ro)
Centrul TEHNE este o organizație nonguvernamentală activă în domeniul educației și cercetării de peste 6 ani, furnizând expertiza de nivel înalt, programe, proiecte și activități de calitate. Organizația și-a focalizat activitatea pe trei mari direcții: a) promovarea și susținerea implementării noilor tehnologii în educație și training; b) promovarea și dezvoltarea educației pentru cetățenie democratică; c) evaluarea programelor educaționale.
În România, Centrul pentru Inovare în Educaţie coordonează acţiunea eTwinning a Comisiei Europene, precum şi o serie de proiecte naţionale de anvergură: iTeach.ro, Elearning.Romania etc.

Identitatea Centrului și valoarea adaugată a activității sale sunt date pe de o parte de îmbinarea cercetării în educație cu acțiunile concrete, la diferite niveluri – de la activități în școli, până la evaluari de programe sau cercetări de anvergură iar pe de altă parte de nivelul înalt de pregătire profesională a membrilor săi, toți având experiența de predare în școală, iar cea mai mare parte a echipei având pregătire consistentă în științele educației. Centrul pentru Inovare în Educație este atestat ca instituție de cercetare de către Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică.

Alte detalii: www.tehne.ro

 

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.