Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

România coboară 9 poziții în topul acțiunii împotriva schimbărilor climatice…

0

România ocupa locul 25 (din 61 de poziții) în clasamentul performanţei în ceea ce priveşte măsurile împotriva schimbărilor climatice. Indexul de Performanţă în Schimbări Climatice 2015 (CCPI 2015) a fost lansat aseară, 8 decembrie, de Germanwatch şi Reţeaua Europeană de Acţiune pentru Clima (CAN Europe) în cadrul Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice de la Lima (Peru).

România a coborât 9 poziţii, față de anul trecut iar dintre cei 15 indicatori evaluaţi, cel mai bun scor a fost obţinut la capitolul ”Tendinţe în Eficienţă”, unde se evaluează structura şi eficiența sistemului energetic şi a mixului energetic, unde România s-a clasat pe poziţia a 7-a.

Logo GermanwatchLa polul opus, cel mai prost rezultat înregistrat a fost la capitolul care jurizează prestaţia ţării în politicile internaţionale de combatere a schimbărilor climatice, unde ţara noastră ocupă locul 58. Acest calificativ se datorează prestaţiilor foarte slabe in negocierile internaţionale pe teme de schimbări climatice şi mai ales semnării alături de grupul ţărilor Visegrad plus Bulgaria a unui acord împotriva ţintelor propuse pentru schimbări climatice prin strategia Europa 2030. Alte puncte slabe sunt cantităţile mari  de emisii provenite din transportul rutier, criteriu la care România se situează pe locul 46 sau transportul aerian categorie la care suntem pe 45.

CCPI 2015 a evaluat şi ordonat într-un clasament 58 de state cu impactul cel mai mare din punct de vedere al emisiilor de CO2, analizând nivelul de emisii şi politicile naţionale. La analiza au participat peste 200 de experţi din toate cele 58 de state. Ca şi la Indexul precedent, nicio ţară nu a realizat progrese suficiente în prevenirea schimbărilor climatice pentru a ocupa primele 3 locuri din clasament. Așa că clasamentul a început de la poziția 4 unde s-a clasat Danemarca, urmată de Suedia şi Marea Britanie. La polul opus al clasamentului, cu cele mai slabe punctaje, se situează Kazakhstan, Australia şi Arabia Saudită.

La nivel mondial, emisiile globale au atins un nou vârf, dar evoluțiile recente indica o disponibilitate de acțiune privind protecția climei.

Vedem tendințe globale ce indică schimbări promițătoare în unele dintre sectoarele cele mai relevante pentru protejarea climei”, spune Jan Burck (de la GermanWatch), autor al indexului. „Creșterea emisiilor de CO2 a încetinit, și  energia din surse regenerabile creşte rapid datorită scăderii costurilor şi a creşterii investiţiilor masive.”

În unele țări, cum ar fi Danemarca (Locul 4) Suedia (Locul 5) precum și în Regatul Unit (Loc 6) se înregistrează o reducerea emisiilor. Pe cealaltă parte a globului China (Locul 45), cel mai mare generator de emisii din lume, arată îmbunătățiri în sectorul eficienței energetice și a  investițiilor masive în energie regenerabilă.

Cele mai recente evoluții arată că deceniul de  boom al cărbunelui pare să se fi terminat , oferind o nouă speranţă pentru protecția climei la nivel global.

„Datele arată scăderea ratelor de creștere a emisiilor împreună cu semne politice promițătoare, sugerând că suntem capabili să stabilizăm emisiile globale. Summitul  pe teme de schimbări climatice de la Paris în 2015, unde țările vor face noi angajamente pentru combaterea schimbărilor climatice, ar putea fi un punct de cotitură în acest sens.” – adaugă Burck.

În Europa, indicele arată o imagine mixtă: „Multe țări din UE s-au clasat în frunte în acest an, dar altele, cum ar fi Polonia (Locul 40) și Bulgaria (Locul 41) au înregistrat un scor slab din cauza opoziției la noi măsuri la nivel naţional sau UE” Explică Wendel Trio, director al CAN Europe.

„Nici obiectivele pentru 2020 sau noile obiective pentru 2030 nu sunt în conformitate cu reducerile de emisii necesare în Europa pentru a preveni schimbări climatice  catastrofale și pentru a atinge cota de 100% energie regenerabilă până în 2050. Pentru a face acest lucru, Europa trebuie să își îndeplinească obiectivul de a reduce consumul de energie cu 20% până 2020 în ciuda estimărilor pesimiste, eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili toate imediat, și găsirea unui acord cu privire la o reformă fundamentală a schemei de comercializare a emisiilor înainte de Summit-ul de la Paris climatice „, conchide Trio.

Mai multe despre metodologia, scoruri naționale si experții care au contribuit la Index găsiți pe: https://germanwatch.org/en/ccpi

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.