România a fost reprezentată la Summit-ul Internațional al Liderilor Studenților din Londra!

0

ANOSR a reprezentat România la Summit-ul Internațional al Liderilor Studenților din Londra! 

Liderii studenților din jurul lumii s-au reunit la Londra în cadrul Summit-ului Internațional al Liderilor Studenților (Global Student Leadership Summit – GSLS), în perioada 18 – 21 Septembrie, pentru a pune bazele unei colaborări globale. Solidaritatea în lupta pentru democrație, respect pentru drepturile fundamentale ale studenților, acces la educație, dezvoltare durabilă și apărarea și promovarea păcii au fost printre principalele obiective asupra cărora liderii studenților au căzut de acord. România a fost reprezentată în cadrul evenimentului de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Studenții văd educația ca drept fundamental al omului și consideră că accesul la acest drept trebuie apărat atât de guverne prin finanțarea publică a educației, cât și de instituțiile de învățământ și de alte părți. Aceștia condamnă reducerea educației la un produs cu rol strict economic și subliniază importanța contribuției acesteia la dezvoltarea democrației, toleranței, gândirii critice sau îmbogățirea cunoașterii într-un anumit domeniu, împreună cu dezvoltarea de abilități practice care să conducă la oportunitatea obținerii unui loc de muncă. Totodată, ei cer ca cercetarea realizată din bani publici să fie publicată doar în jurnale cu acces deschis.

Participanții la Summit au convenit ca pacea să fie un scop fundamental al colaborării globale și au hotărât să înceapă să contureze o Cartă a Drepturilor Studenților la nivel global pe care să o apere apoi cu toții. ANOSR face parte din comisia care va elabora propunerea acestei Carte, urmând ca adoptarea să se producă în cadrul GSLS 2013. Totodată, participanții au convenit că își vor întări colaborarea în monitorizarea și informarea publică asupra situațiilor în care drepturile studenților nu sunt respectate.

Nu în ultimul rând, studenții au arătat că instituțiile de învățământ superior trebuie să fie în prima linie a eforturilor pentru o dezvoltare durabilă, atât prin crearea și introducerea de noi tehnologii, cât și prin conducerea dezbaterii publice asupra cercetărilor relevante și abordarea comunităților locale și regionale.

Declarația adoptată în cadrul GSLS va fi publicată în cursul săptămânii pe situl evenimentului (www.globalstudentleadership.org) și pe pagina ANOSR (www.anosr.ro). Până la următoarea reuniune colaborarea va fi facilitată de grupul de lucru pentru colaborare studențească globală, grup din care va face parte ca reprezentant al României și ANOSR.

„Idealurile în care credem, ca studenți, se confruntă cu amenințări care depășesc granițele naționale și chiar continentale. Fie că vorbim de pace, de drepturi fundamentale ale omului, de acces la educație sau de reducerea studenților la simpli clienți în universități, comunicarea și colaborarea globală contribuie foarte mult la șansele noastre de a avea un impact durabil. Ne bucurăm că avem ocazia să fim o parte activă din construirea acestei colaborări!” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR, delegat la GSLS.

La GSLS, alături de România au mai participat: Cipru, Finlanda, Norvegia, Suedia, Portugalia, Malta, Rusia, Slovacia, Ungaria, Franța, Muntenegru, Armenia, Moldova, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii, Canada, Chile, Mexic, Columbia, Sudanul de Sud, Elveția, Marea Britanie, Irlanda, Țările de Jos, Azerbaidjan, Swaziland, Filipine, Taiwan, Nepal, Islanda, India. Platforme regionale: ESU-Europa, AASU, Asia, Africa ASU-, OCLAE-America de Sud si Caraibe, Pacificul de Sud-USPSA. Vizele pentru liderii studenților din Gambia, Sierra Leone, Sudan, Zimbabwe, Albania au fost refuzate.

Despre ANOSR:

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este prima şi cea mai importantă federaţie naţională studenţească din România, fiind singura reprezentată la nivel European, ca membră a Organizaţiei Europene a Studenţilor (ESU).  ANOSR este o structura federativă ce reuneşte 71 de organizaţii studenţeşti. Scopul principal al ANOSR este reprezentarea şi  promovarea intereselor educaţionale, sociale, economice şi culturale ale studenţilor la nivel naţional şi internaţional.  ANOSR îşi duce la îndeplinire misiunea, în principal,  prin influenţarea politicilor publice, fiind recunoscută ca voce reprezentativă a studenţilor români de către instituțiile centrale ale statului precum şi de către comunităţile academice, organizaţii importante din societatea civilă şi mass-media. Reprezentam viitorul!

                

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează