România a câștigat titlul la Bratislava

0

O echipă de elevi de la CN „Sfântu Sava” din București – campionă la dezbateri la Bratislava.

Echipa „Sava Debate Club A” formată din Sonia Pavel, Irina Țuca, Tudor Mușat, elevi la Colegiul Național „Sfântu Sava” din București și antrenată de Dan Cristea a câștigat competiția internațională de dezbateri între licee din Bratislava. Este al doilea an consecutiv când trofeul ajunge în România după ce în 2014 campionatul Bratislava Schools Debating Competition a fost câștigat de echipa națională a României.

echipadedebate_campionalaBratislava1

Premiul obținut de echipa din Colegiul Național „Sfântu Sava” vine după un șir de victorii locale și internaționale: ei au mai câștigat de două ori competiția națională Saint George City of Debate, au ajuns în finala ARGO Open 2014 și în finala Zagreb World Schools Open 2013, precum și în semifinalele turneului internațional Heart of Europe din Cehia.

Irina Țuca a fost acceptată la Universitatea Cambridge unde va urma cursurile Facultății de Drept. Tudor și Sonia sunt clasa a XI-a. Tudor Mușat dorește să urmeze facultatea de drept, iar Sonia Pavel să studieze filosofie, sociologie sau relații internaționale la o universitate din SUA.

  „Câștigarea acestui trofeu prestigios pentru al doilea an consecutiv de către o echipă din România reprezintă o confirmare a calității muncii pe care cei angrenați în mișcarea de dezbateri din România o depun la toate nivelurile. Vârful icebergului sunt acești tineri minunați care, împreună cu familiile lor, fac eforturi extraordinare pentru a realiza performanțe în acest domeniu extrem de apreciat în țările din vest. Pentru a se pregăti pentru un astfel de turneu, tineri ca Irina, Tudor și Sonia citesc în medie 50-100 de articole din reviste precum The Economist sau Foreign Policy pentru fiecare temă din concurs, și ajung să dezbată între 6 și 10 teme într-un concurs. Încă de la clasa a XI-a știu să ne povestească despre moneda digitală, criza Uniunii Europene sau problemele de populație din Asia.”, spune Emanuel Beteringhe, președintele Asociației de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR).

Bratislava Schools Debating Competition este un concurs între echipe de liceeni din toată lumea. A devenit o competiție reprezentativă pentru dezbaterile academice iar anul acesta, la a V-a ediție ce a avut loc între 26 și 30 martie, s-au strâns 56 de echipe din 19 țări: Argentina, Bosnia, Canada, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Liban, Macedonia, Maroc, Moldova, Muntenegru, România, Rusia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Africa de Sud, Turcia.

Din România, au mai participat o echipă ARGO – membră ARDOR, a doua echipă a Colegiului Național „Sfântu Sava” și echipa națională ce va reprezenta România la Campionatul Mondial de Dezbateri din Singapore.

echipadedebate_campionalaBratislava2

Despre ARDOR

Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică este lider în educație non-formală din 1994 prin derularea programelor de dezbateri educaționale în licee și universități. Distinsă cu premii în cadrul galelor Premiilor Radio România Cultural, Premiilor pentru Educație sau la Gala Societății Civile, ARDOR promovează gândirea critică și toleranță prin modelul dezbaterii argumentate atât în cele peste 100 de cluburi de debate formate din elevi de liceu sau studenți sau prin opționalul de dezbateri și oratorie introdus în curicula școlară cu sprijinul Ministerului Educației, cât și prin proiecte de anvergură publică și cu impact civic.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.